Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Legenda Pardubic přezdívaná Krychlič (†73): Nejbizarnější historky o muži s výstředním účesem

Autor: jel - 
31. března 2023
10:32

V březnu roku 2021 přišly Pardubice o svou ikonu. Před dvěma lety zemřel Václav Kulhánek, který si pro svůj nezvyklý účes vysloužil přezdívku Krychlič (†73). Tento muž se stal legendou města a zaujal nejenom účesem, ale také výstředním oblečením a výrazným líčením. Před jeho smrtí se s Václavem sblížila režisérka Silvie Dymáková. Ta o něm natočila časosběrný dokument. Sama popsala, že ji dříve děsil, nakonec však navždy zůstane v jejím srdci. O extravagantním muži se v Pardubicích tradovaly nejrůznější nepravdivé historky a některé z nich byly opravdu bizarní.

Režisérka promluvila o pardubické legendě i o svém dokumentu v pořadu Radia Wave On Air. Prozradila, že v dětství měla z Krychliče strach. „Byl to celé mé dětství velký strašák. Pak se to změnilo. Dneska už to pro mě je člověk, který navždycky zůstane blízko mému srdci a bude to nádherná, leč zraněná duše,“ řekla hned na úvod Silvie Dymáková. Popsala, že k natočení dokumentu vedla dlouhá cesta. S Václavem se nejprve stali přáteli a až poté došlo k natáčení. 

„Václav byl pábitel (lidé se specifickým přístupem k životu, vychází z postav v povídkách B. Hrabala, pozn. red.). A to pábitelství spočívá v tom, že si realitu utvářel tak, jak vyhovovalo jemu. Jak se mu to líbilo. Chtěl žít ve světě krásna,“ vysvětlila režisérka. Promluvila také o tom, že ji Václav nikdy nepustil k sobě domů a záběry, které tam byly pořízeny, natočil on sám. Krychlič tvrdil, že je to kvůli tomu, aby měl kontrolu nad tím, co ukáže. Silvie se ale domnívá, že za tím byl částečně i stud, protože v jedné místnosti měl například ptáky. 

Krychliče jste mohli nejčastěji potkat na pardubickém nádraží, což se stalo předmětem podivných městských legend, které se ovšem nezakládaly na pravdě. Jak režisérka popsala, podle jedné z nich tam chodil vyhlížet svou mrtvou matku. Podle jiné tam chodil proto, že oba jeho rodiče byli odvezeni do koncentračního tábora, nebo zemřeli při vlakovém neštěstí u Stéblové.

„Říkalo se, že měl ženu, do které byl zamilovaný, a ona měla podobný účes, jako měl on. A protože ho poslala k šípku a už s ním nechtěla být, tak on prý vrazil smutek do toho, že si česal stejný účes,“ popsala Dymáková pravděpodobně jednu z nejbláznivějších legend o Krychličovi, která se v Pardubicích tradovala.

O výstředním muži se můžete dozvědět mnohem více právě ve výše zmíněném dokumentu Krychlič, který je možné si přehrát online na stránkách vytvořených speciálně pro film.

 

iFender ( 2. dubna 2023 10:03 )

Ja jsem znal jak jeho tatu ucitele(ZDS Slovenskeho nar.povstani Pce)mel nas na zahradni prace.Jeho jsem vidaval casto na Tride Miru a V Pernerove ulici tam myslim nekde pracoval.Uplne neskodny clovek a v tehdejsi dobe to nemel urcite vubec lehke.Chodil si po svete s tou svoji"krychli" upraveny nikoho s tim neotravoval a hlavne se nikdy neodhaloval nebo neco podobneho jak se to dela bezne dnes.

rudy_hnis ( 2. dubna 2022 16:12 )

Za shlédnutí filmu chtějí 59,-Kč.

Jaryn ( 1. dubna 2022 10:34 )

Spíš jsi dostal ty a několikrát.

horaIysa ( 1. dubna 2022 09:29 )

Hasta Manana, ale autor ti nic nenamlouvá.

horaIysa ( 1. dubna 2022 09:23 )

A co trápí tebe, že dokážeš psát o člověku, kterého vůbec neznáš, než z TV, nebo internetu?

Zobrazit celou diskusi