Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Podcast: Milenky, legie a záhadná smrt. Tvůrkyně komiksu Štefánik promluvila o jeho životě

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
15. března 2022
05:00

Komiksovou událostí roku 2021 se stalo vydání historického díla o Milanu Rastislavu Štefánikovi (1880-1919). Autoři si za něj odnesli Cenu Muriel za nejlepší komiks a Cenu České akademie komiksu. V knize předkládají nejrůznější střípky ze života charismatického astronoma, letce, politika a svůdníka. Proč o Štefánikovi nemůžeme mluvit jako o nudném státníkovi, prozradila v Blesk Podcast scenáristka Gabriela Kyselová.

„Byl to neuvěřitelný člověk. Ať už ve všech aspektech pozitivních nebo negativních,“ říká na začátku rozhovoru o Milanu Rastislavu Štefánikovi scenáristka. Na komiksu spolupracovala se slovenským scenáristou Michalem Balážem a kreslířem Václavem Šlajchou. „Když jsme látku chtěli uchopit, přemýšleli jsme, co z něj ukázat, protože ho můžeme prezentovat jako státníka, nebo tu máme tvář velmi zábavného, charismatického muže, který dokázal společnost bavit triky s kartami. Tak kým vlastně je?“ vysvětluje Gabriela Kyselová, jak ke komiksu o spoluzakladateli Československa přistupovali. 

Tvůrkyně skrz různé publikace a archivní materiály zjistila pestré detaily o jeho životě. Milan Rastislav Štefánik byl podle ní vysoce inteligentní, pilný a dokázal se propracovat z chudé farářské rodiny na prestižní posty ve Francii. Před první světovou válkou si v Paříži získal přízeň nejrůznějších osobností, které dokázal uhranout svým nadšeným vyprávěním. To se (nejen jemu) během válečného konfliktu vyplatilo.

Ošklivý svůdník

Jako astronom cestoval různě po světě a na Tahiti bydlel dokonce ve stejné chatrči jako malíř Paul Gauguin. „Štefánik se hodně zajímal o umění a v Paříži byl v kontaktu s umělci, tak dokázal poznat Gauguinovy dřevoryty, které na ostrově zůstaly. Ale nebyly nikterak vystavené, použily se jako plot. Vzal je a zachránil,“ vypráví s úsměvem Kyselová.

Štefánik měl také nejrůznější obdivovatelky a milenky. Přitom nebyl žádný velký krasavec. „Z fotografie bychom neřekli, že to byl atraktivní muž. Navíc byl velmi malý s nehezkou pletí. Měl ale výrazné modré oči. Myslím si, že ženy k němu přitahovalo to, jak byl charismatický,“ přemýšlí Kyselová, čím si získával přízeň. Podle různých publikací a názorů oponentů však tyto ženy využíval ke svým záměrům. „Byly to účelové vztahy, které navazoval proto, že za tím něco zištně viděl. Já se nechci stavět ani na jednu stranu,“ uvádí tvůrkyně, podle níž jeho vztahy nelze jednoduše zaškatulkovat. Některé ženy jasně využil, na druhou stranu se zamiloval do o necelých 15 let mladší italské markýzy Giuliany Benzoni.

Nevysvětlená smrt

Během první světové války sám zasáhl jako pilot do bojů a jako první zkoumal meteorologické podmínky pro let. Bývá tak považovaný za zakladatele vojenské meteorologie. Zásadní roli sehrál Štefánik při utváření Československých legií na francouzské a italské frontě, kde dokázal svými vystoupeními před vojáky, ale i díky jednání s nejvyššími státními představiteli, získávat jejich podporu.   

Dne 4. května 1919 se Milan Rastislav Štefánik vracel jako vítěz světové války z Itálie na Slovensko. Jeho letadlo ale nečekaně havarovalo a dodnes se kolem smrti mladého politika vedou diskuze. Podle některých byl na pokyn jeho politického konkurenta Edvšarda Beneše sestřelený, podle jiných během letu omdlel. „Myslím si, že to byla shoda mnoha okolností. Špatné povětrnostní podmínky a letadla z té doby nebyly příliš spolehlivá. Došlo podle mě k nějaké technické závadě,“ myslí si odbornice na Štefánikova odkazu.

Proč se Štefánik rozhodl letět zpět do vlasti letadlem a jak Gabriela Kyselová pomáhá skrz Medikomiksi malým čtenářům a pacientům, prozradila oceněná scenáristka v Blesk Podcast:   

Video  Blesk Podcast: Milenky, legie a záhadná smrt. Tvůrkyně komiksu Štefánik promluvila o jeho životě  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi