Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Smrt ze stresu, hladu či zimy. Chovatelé zůstávají se zvířaty v ukrajinských zoo

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
12. března 2022
05:00

Stejně jako lidé, tak i zvířata jsou na Ukrajině vystavená válečnému běsnění. Situaci v zoologických zahradách a parcích monitoruje veterinář Zoo Ústí nad Labem Dušan Usvald. Podle jeho informací je na tom nejhůře zoo v obklíčeném Charkově, kde dochází krmení. Zvířata podle něj umírají ze stresu a hrozí, že z různých zoo utečou pro lidi nebezpečná zvířata.

Ze zoo v Kyjevě byla do Polska převezená některá zvířata, ale zhruba 4000 jich v zahradě zůstává, protože se chovatelé bojí, že by tak rychlý a náročný převoz nepřežila. Nejvážnější situace je podle českého veterináře v zoologické zahradě v Charkově, který je obklíčený a nemůžou do něj proudit žádné záchranné konvoje nejen pro lidi, ale i pro zvířata. „Není tam dostatek potravin a krmení,“ říká odborník. Spolu se zvířaty se do zoo uzamkli i zaměstnanci, kteří se o vyděšené tvory starají.

„Co se týká ostatních zoologických zahrad, tak mám informace o Feldman parku v charkovské oblasti, zoologická zahrada se rozkládá asi na 300 hektarech, kde se chová asi 5 tisíc zvířat v 300 druzích. Podle mých zpráv, došlo k bombardování i tam. Během něj zemřela zvířata a dva ošetřovatelé,“ prozradil ve středu 9. března Usvald.

Vnímavé opice

Současná situace nejvíc stresuje lidoopy, velké šelmy nebo slony, kteří jsou velmi vnímaví. Obzvlášť špatně podle Usvalda reagují na blízkost války primáti. „Feldman park má šimpanzí stádo s 15 až 20 jedinci nebo orangutany s 20 jedinci. Jsou to velmi náročná zvířata, která potřebují intenzivní ošetřování a vnímají, že se něco děje,“ dodává. Zvířata tak čelí nedostatku jídla a vody, stresu, z některých zoo je hlášený i výpadek proudu a tepla.

„Když došlo k výbuchu ve Feldman parku, tak některá zvířata kvůli tomu ohluchla. Bomba dopadla někde v oblasti výběhu psovitých šelem, tak tato zvířata unikla. Naštěstí neutekla žádná jiná, pro člověka nebezpečná zvířata. Pochybuji, že by se našel tým, který by je během války odchytával,“ varuje Usvald před nebezpečím, které by mohlo nastat.

 

Podle odborníka je reálné, že výbuch poničí plot a sloni, kočkovité šelmy nebo jiní nebezpeční živočichové se začnou volně pohybovat. „Je to divoké zvíře a nikdo nedokáže dopředu odhadnout, co to zvíře udělá. Je ve stresu a má dvě možnosti. Buď někam zaleze a schová se, ale většinou zvířata reagují agresivně, útočně. Pakliže jsou ve stresu, tak jsou schopné napadnout cokoliv, co jim přijde, že jim stres přivozuje. Myslím si, že by to bylo nebezpečné. Nehledě na to, že rozzuřený slon, který uteče, je velký problém a ty zvířata v podstatě ztrácí zábranu. Samozřejmě se může i zabít,“ uvedl závěrem odborník.

Jak pomáhají české zoo a dárci, proč je rychlý převoz nebezpečný a co hrozí opuštěným psům na Ukrajině, prozradil veterinář Dušan Usvald v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Smrt ze stresu, hladu či zimy. Chovatelé zůstávají se zvířaty v ukrajinských zoo  - Jiří Marek, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa