Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Při bombardování zraněná maminka: Porodila holčičku! Rusko blogerku označilo za najatou herečku

Aktualizováno -
11. března 2022
14:59
Autor: jel, mav - 
11. března 2022
13:04

Ve středu 9. března došlo k hroznému útoku. Ruská vojska bombardovala ukrajinskou porodnici a dětskou nemocnici ve městě Mariupol. Útok si vyžádal tři mrtvé a desítky zraněných. Děsivé fotky, na nichž evakuují novopečené maminky i těhotné, obletěly svět. Na snímcích byla i ukrajinská blogerka Marianna Podgurská. Ta měla podle nejnovějších zpráv ve čtvrtek večer porodit holčičku.

Informaci zveřejnila na svém twitterovém účtu novinářka Olga Tokarjuková, která uvedla, že Marianna je její příbuzná. „Podařilo se mi se s ní krátce telefonicky spojit. Včera (ve čtvrtek, pozn. red.) v deset hodin večer porodila holčičku,“ napsala Tokarjuková. „Jsou v pořádku, ale v Mariupolu je velká zima a bombardování nepřestává,“ dodala.

K hrozivému útoku došlo ve středu. Dětská nemocnice a porodnice v Mariupolu byla zasažena bombou, která měla mít prý 1000 kilogramů. Při hrozivém útoku, který nechal celý areál zdravotnického zařízení absolutně zdevastovaný, zemřeli tři lidé. Jedním z mrtvých bylo dítě. 

Dalších 17 lidí bylo zraněno a to včetně ženy, která právě rodila. Pod troskami zůstaly uvězněné děti. „Přímý úder ruských jednotek na porodnici. Lidi, na místě jsou pod troskami malé děti,“ uvedl na Twitteru k bombardování prezident Ukrajiny Zelenskyj a vyzval k zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou. „Zastavte zabíjení! Máte moc, ale vypadá to, že ztrácíte lidskost,“ dodal.

Blogerku přitom označil sám ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov za najatou herečku. Její snímky jsou prý podfuk. Tweet, který na svém profilu zveřejnila ruská ambasáda v Londýně, sociální sít po pár hodinách smazala. Porušoval totiž pravidla o dezinformacích. 

A stejné fake news se šíří sociálními sítěmi i v češtině. „Dívka byla skutečně těhotná, ale v porodnici, kterou už dávno obsadili azovští neonacisté,“ stojí v obrázkové koláži, kterou na Facebooku šířil například uživatel jménem Václav Šindelář. „Dívka dostala své věci, byla nalíčena a přivedena pod kamery. (...) Stejný model hrál ve třech epizodách,“ dodává příspěvek, který měl patrně mínit slovo „modelka“.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Zobrazit celý online

Video  Dětská nemocnice v Mariupolu na jihovýchodě Ukrajiny se stala terčem ruského náletu.  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa