Jeho kamarádi z Nirvany, Soundgarden nebo Alice in Chains prodávali statisíce desek, ale Mark Lanegan se ve zlatém věku grunge, tedy v první polovině 90. let, takové pozornosti nedočkal. Podle publicisty Ondřeje Štindla si za to členové Screaming Trees mohli sami. Ačkoliv měli s výbornou deskou Sweet Oblivion z roku 1992 výborně našlápnuto, hádky a přílišné užívání drog i alkoholu měly za následek úpadek a v roce 2000 konec. Mark Lanegan ale po rozpadu skupiny rozhodně nekončil se svou kariérou.

Kapela s Cobainem

Ve své autobiografické knize Sing Backwards and Weep vzpomínal, že se v roce 1989 sešel s Kurtem Cobainem, začali spontánně skládat písně a u toho popíjeli. Když ale druhý den přijel zbytek nové kapely The Jury, jak si ji pojmenovali, nastal problém. „Takže jsme zkusili napsat nějaké songy, ale nenahráli jsme je a zapomněli všechny. Tudíž jsme hráli nějaké skladby Lead Bellyho (americký bluesový zpěvák a kytarista aktivní ve 30. a 40. letech 20. století - pozn. red.),“ řekl o hvězdné spolupráci s Cobainem zesnulý zpěvák.

Ze seance se dochovaly pouze čtyři cover písně, přesto se skladba Where Did You Sleep Last Night stala základem pro první sólovou desku Marka Lanegana. A zahrál ji i Kurt Cobain na svém posledním koncertě - MTV Unplugged. Sólových desek nakonec Mark Lanegan vydal dohromady dvanáct. „Není úplně nezvyklé, že člověk, který se zbaví závislostí, to často přebije prací,“ vysvětluje Štindl jeden z důvodů, proč byl Lanegan tolik aktivní.

Dohánělo ho také rodinné trauma, o němž nechtěl nikdy příliš mluvit, složité dospívání a smrt přátel. Když jeho kamarád Kurt Cobain v roce 1994 spáchal sebevraždu, okomentoval to později Lanegan: „Já jsem sebevraždu nespáchal, protože mě stále bavilo hrát,“ jak jej parafrázoval Ondřej Štindl v podcastu. Mezi jeho zemřelé přátele patřila i milenka s přezdívkou Shadow. Ta podle Lanegenovy knihy usnula vedle něj a ráno byla pryč. Později se dozvěděl, že bylo nalezeno její tělo bez známek života. Stala se obětí amerického sériového vraha Garyho Ridgwaye, jenž měl zavraždit přes 50 žen.

Čím Lanegen zaujal posluchače, o čem byly jeho texty a proč si ho interpreti zvali jako hosta do duetů, prozradil Ondřej Štindl v Blesk Podcastu:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kolem zpěváka Marka Lanegana umírali kamarádi. Jiří Marek

Fotogalerie
13 fotografií