Podle BBC zpěvák zemřel v úterý ve svém domě v Irsku. Příčiny jeho úmrtí nejsou známé, jak ale uvedl deník Mirror, Lanegan loni přežil těžkou bitvu s covidem, po níž skončil na dlouhé měsíce v kómatu.

Zprávu o úmrtí umístili jeho blízcí na twitter zpěváka. „Náš drahý přítel Mark Lanegan odešel dnes ráno ve svém domě v Killarney, v Irsku," stojí ve zprávě.

Hudebník zprvu vystupoval s formací Screaming Trees, a přestože se skupina svým zvukem odlišovala od bezprostřední brutality a naléhavosti kapel, jako byla Nirvana či tehdejší Alice in Chains, přirozeně zapadla do kontextu tehdejší hudební revoluce stylu grunge, za jehož centrum bývá někdy zjednodušeně považováno město Seattle.

Jeho charakteristický a nezaměnitelný baryton ho také odlišoval od projevu jiných, agresivnějších zpěváků. Proto býval někdy označován za nástupce takových interpretů, jako jsou Tom Waits či Nick Cave.

Lanegan vydal také dvě autobiografické knihy. V publikaci Sing Backwards and Weep popsal svůj život hudebníka a v knize Devil In A Coma své zkušenosti s nemocí covid-19, která ho na měsíce upoutala na lůžko. Napsal tam „Víc a víc to připomínalo nekončící pobyt v okresní věznici, který se mi nedařil ukončit s  neustále odkládaným a přesunovaným datem procesu, jen abych zůstal uvnitř.“

Lanegan vystupoval po boku takových hudebníků, jako byl Kurt Cobain, frontman Alice in Chains Layne Staley, zpěvačka PJ Harveyová a další hvězdy. A hvězdy také reagují na jeho nečekaný odchod.

Video
Video se připravuje ...

Cobain a Lanegan byli hudební souputníci. Frontman Nirvany spáchal sebevraždu v 27 letech 5. dubna 1994 Videohub

„Odpočívej v pokoji, starý příteli. Opravdu. Více a více těch nejlepších už s námi není,“ napsal známý hudebník Moby.

„Marku Lanegane, odpočívej v pokoji. V nejhlubší úctě, tvůj fanoušek Iggy Pop,“ stojí na stránkách punkrockové stálice Iggyho Popa. 

Fotogalerie
9 fotografií