Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jaroslava zemřela po operaci žlučníku: Podle soudu za to může havlíčkobrodská nemocnice

Autor: ČTK - 
25. ledna 2022
13:20

Krajem zřizovaná Nemocnice Havlíčkův Brod je podle úterního rozhodnutí soudu odpovědná za úmrtí Jaroslavy V., které lékaři operovali v roce 2011 žlučník. Žena po následných komplikacích, kterým nedokázali zabránit ani lékaři jiných zdravotních zařízení, v říjnu 2015 zemřela. Nemocnici zažalovala rodina, která požaduje odškodnění. Soud jí dal zapravdu, ale výši kompenzace zatím nestanovil.

Úterní rozhodnutí soudu vyřešilo podstatu žaloby, nikoli výši náhrady. „Žalobci uplatněný nárok je co do základu opodstatněn s tím, že o výši nároků a nákladech řízení účastníků a státu bude rozhodnuto v konečném rozsudku," řekla soudkyně Iveta Orlíková. Nemocnici zažaloval vdovec Petr V. a oba dospělí synové zemřelé. Každý z nich požaduje 800.000 korun.

„Pro nás je dnešní rozsudek nejzásadnější, protože byla shledána právní odpovědnost žalované nemocnice," řekla právní zástupkyně žalobců Lenka Jahelková. Pokud se podle ní nemocnice proti dnešnímu rozhodnutí neodvolá, bude soud řešit výši náhrad, v úvahu připadá také mimosoudní vyrovnání.

Mluvčí: Riziko je tu vždycky

„Medicína je obor, kde bohužel k neočekávaným okamžikům dochází a vždycky docházet bude. Každý operační výkon, ač jej veřejnost považuje za banální, není banální nikdy. Při každém operačním výkonu nějaká rizika nastávají," řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Lékaři podle ní před soudem svůj postup vysvětlili, do posledních chvíle byli přesvědčení, že postupují správně. „A je zvláštní, že v rukou lékařů v Hradci Králové byla paní V. téměř hned po výkonu, ale k reoperaci v Hradci došlo až po dvou letech," uvedla Černo. O dalším postupu nemocnice či případném odvolání se podle ní bude nyní nemocnice radit se svými právními zástupci.

Nepomohla policie ani komise

Podle Jahelkové byl spor dlouholetý. Vdovec se původně obrátil na policii, která nechala zpracovat znalecký posudek, jehož závěry vyzněly ve prospěch nemocnice.

Stejně případ uzavřela i komise vytvořená Krajem Vysočina. „Závěry vždycky odkazovaly na to, že na vině jsou anomálie žlučníku a odpovědnost (nemocnice) byla striktně odmítána," řekla Jahelková. Situace se podle ní změnila posudky, jejichž závěry byly projednány před havlíčkobrodským soudem.

Rozhodly znalecké posudky

Operace, původně prováděná laparoskopicky, byla podle soudu indikovaná správně, správná byla i provedená předoperační vyšetření. Když se během laparoskopie ukázala anomálie ženina žlučníku, přešli lékaři na klasickou operaci s otevřenou ránou.

Podle soudu chybovali lékaři, když řešili poranění žlučovodu napojením na tenké střevo. Opíral se při tom o závěry ústavního znaleckého posudku. Špatný postup byl podle něho důsledkem toho, že se obsah trávicího ústrojí posunoval do žlučovodu, což bylo příčinou opakovaných zánětů a vzniku septických stavů.

Následným komplikacím nedokázali zabránit ani lékaři v nemocnici v Hradci Králové a pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), nepomohla ani transplantace jater.

 

fido2 ( 25. ledna 2022 13:32 )

Na ct nebylo vidět, kam to napojili?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání