Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po operaci mandlí je Adámek v bdělém kómatu: Obžalovaná lékařka šokovala soudní síň

Autor: ČTK - 
23. září 2021
12:54

Děti, které měly komplikace po operaci mandlí v Pardubické nemocnici, byly standardně ošetřovány v ORL ambulanci, řekla ve čtvrtek před pardubickým soudem obžalovaná lékařka dětského oddělení Pardubické nemocnice. Její výpověď je v rozporu se středeční výpovědí primáře oddělení, podle nějž neměla nechat Adámka Vyčítala doprovázeného matkou z oddělení odejít. Žena také řekla, že seznámení s předpisy nemocnice podepsala až po události, kvůli níž stojí před soudem. V květnu 2017 zůstal chlapec kvůli pooperačním komplikacím v takzvaném bdělém kómatu. Před soudem stojí kvůli těžkému ublížení na zdraví tři zdravotnické pracovnice.

„Zavedený postup byl, že pacient musí být ošetřený na ORL oddělení,“ uvedla lékařka Martina Šípková. Ta měla v noci z 13. na 14. května 2017 ústavní pohotovostní službu na dětském oddělení Pardubické nemocnice. V noci začal Adámek po operaci mandlí masivně krvácet z úst. Matka s ním v doprovodu zdravotních sester odešla na ORL ambulanci. Ta však byla zamčená, dlouho nikdo nemohl najít klíče ani přivolat specializovaného lékaře.

Podle primáře dětského oddělení Mariana Šenkeříka bylo před čtyřmi lety zavedeným postupem, že při komplikacích sestra přivolá sloužícího lékaře, který pacienta prohlédne a po případné konzultaci se specializovaným kolegou rozhodne, co dál. Pacient se předtím nemá nikam přemisťovat, má zůstat na lůžku a mít zabezpečené základní životní funkce. „Postup nebyl na papíře, ale všichni ho znali,“ uvedl ve středu před soudem jako svědek Šenkeřík. Dodal, že zdravotnický personál byl tak proškolován po nástupu.

Lékařka vypověděla, že také chtěla přivolat na pomoc ARO tým, sestra z ARO jí ale řekla, že zatím to není nutné. Chlapec v té chvíli ještě normálně dýchal, komunikoval a byl při vědomí. Lékařka nechala matku s krvácejícím dítětem a sestrou před ORL ambulancí a odešla, aby sehnala ORL specialistu, zapomněla si totiž mobilní telefon na oddělení. Později se účastnila resuscitace dítěte na ambulanci, v atmosféře plné stresu. „Na takové situace nejsme školení, ať si říká kdo chce, co chce,“ řekla Šípková. Na místo přijeli i zdravotničtí záchranáři, úplnou resuscitaci nakonec zajistil přivolaný ARO tým a dítě bylo převezeno do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Lékařka ve čtvrtek uvedla, že seznámení s dokumenty upravujícími činnost zdravotnického personálu podepsala až po mimořádné události. Zdůvodnila to tím, že to po ní nemocnice vyžadovala, neboť vše měl přezkoumat externí audit. „Nechtěla jsem být vyvrhel, který se bude stavět na zadní,“ řekla Šípková.

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti jsou obžalovány sestry Barbora Špásová a Alena Chovancová a lékařka Martina Šípková, už dříve vinu odmítly. Obžalobě pro přečin neposkytnutí pomoci čelí i nemocnice jako právnická osoba, také ona vinu odmítá.

Chlapcova rodina se domáhá odškodnění 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco navýšila, definitivní dohoda ale stále není uzavřena. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

nemocna ( 19. dubna 2022 17:26 )

Mě zničila zdraví a celý život s následky nepřetržité bolesti dalších 12 operací a žádný lékař už nemohl změnit zdravotní stav co zpytvořila ona doktorka na chirurgií v dětské nemocnici v Brně v roce 72 do dneška nebyla potrestaná at se škvaří v pekle za všechny ty bolesti po celé roky co jsem vytrpěla a trpím už i jako ležící její vinnou!!!

nemocna ( 19. dubna 2022 17:17 )

Jak se Šípezna může obhajovat že nevěděla, že nebyla školená, ona neumí dát ani první pomoc? má přece za sebou zdravotní školu, má diplom, atd. ke všemu jí dali na porodní mezi miminka no chudáci matky co porodí aby se strachovaly zda jim neublíží nebo nezabije, odvolat se k nejvyššímu soudu musí jít sedět a zbavit jí diplomu zákaz pracovat ve zdravotnictví

nemocna ( 19. dubna 2022 17:05 )

To je hnus co to je za soudce rozhodnout jen o podmínce pro lékařku která vůbec nepomohla krvácejícímu dítěti a odešla! sedět by měla na několik let a zbavit jí lékařství at jde třeba uklízet, chudák chlapec má po životě to je jako by jej zabila a rodiče zničený celý život opatrováním o něj, nemocnice by měla platit miliony! rodiče by se měli odvolat proti takovému rozsudku je to výsměch všem ublíženým lidem neposkytnutí zdravotní péči

hayena ( 18. dubna 2022 20:06 )

Souhlasím s vámi.
Nevědouc nebo nevědouce, přesto s vámi souhlasím.

rezacek ( 11. ledna 2022 22:13 )

Novorozenecké odd. v Praze v Krči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání