Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praha potřebuje stovky míst pro uprchlíky denně. Na ubytování nejsou peníze, hotely ho nabízí jen na měsíc

Autor: jza - 
11. března 2022
14:22

Asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny v Kongresovém centru už odbavilo přes 25 tisíc lidí. Problém ale začíná být s ubytováním. Magistrát už vyzval městské části, aby připravily nouzové ubytování v tělocvičnách. V Praze žádají o ubytování stovky lidí, ubytovací kapacity ale už nestačí a podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je potřeba, aby stát zvýšil úhrady za ubytování, protože za současných 180 korun za noc za jednoho dospělého člověka jednoduše ubytování sehnat nejde. Podle Asociace hotelů a restaurací České republiky by se měl příspěvek zvýšit nejméně na 500 korun. 

„Za včerejší den centrum odbavilo 2872 klientů, 375 jsme ubytovali a dalších 188 jsme ve večerních hodinách transportovali do jiných krajských center,“ řekl v pátek šéf pražských hasičů Luděk Prudil. Dnes večer budou ubytováni první uprchlíci v tělocvičnách, které měly připravit městské části Praha 1 až 22. Pořád platí, že převážná část uprchlíků směřuje do Prahy nebo Středočeského kraje.

Primátor Hřib upozornil, že už v podstatě došly ubytovací kapacity v hotelech nebo penzionech a hlavní problém je výše úhrady od státu, který platí 180 za noc. „Ubytovací kapacity v Praze jsou, ale ne za 180 korun,“ poznamenal Hřib.

Podle Hřiba je to jasná zpráva pro vládu, aby se úhrady zvýšily, protože v Praze je za takové peníze nereálné sehnat další ubytování. „Předpokládám, že se to stane předmětem jednání na dalším setkání hejtmanů s ministry, to by mělo proběhnout příští týden,“ doplnil. Magistrát také opakovaně vyzval každého, kdo může humanitární ubytování nabídnout, aby se ozval. 

Místa jsou, ale za víc peněz a jen na měsíc

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek ČTK sdělil, že asociace nabízí městu 1700 míst, ale za cenu 500 korun na noc. Zatím podle něj asociaci nikdo nekontaktoval, že by o to měl zájem.

Asociace dala už dříve podle Stárka Správě uprchlických zařízení seznam se 4000 lůžky k dispozici po celé ČR, ta byla zdarma, podle vyjádření členů jsou stále některá volná. Stárek dodal, že asociace nemá detailní informace. Hotely mohou podle něj kapacity poskytnout na měsíc, tedy zhruba do začátku dubna. Upozornil také, že ubytování uprchlíků v hotelech může být pomoc v době největší krize, ale není to dlouhodobé řešení.

Už v pátek by měli první uprchlíci být ubytovaní v tělocvičnách. „Jedná se o přechodné nouzové ubytování lidí do doby, než se podaří nasmlouvat kapacitu,“ doplnil primátor. V Praze ale o ubytování žádají řádově stovky lidí denně a je potřeba 300 až 500 míst. 

Ředitel pražských hasičů Luděk Prudil doplnil, že ubytování může být i mimo Prahu. „Je možné, že kontrakty na ubytování v nižších cenách najdeme mimo území Prahy,“ řekl.

Budou potřeba tábory? 

Mluví se také o tom, že kapacity ubytování brzy nemusí stačit. Podle Hřiba od vlády zaznělo, že něco jako „absorpční kapacita“ Česka je kolem 250 tisíc uprchlíků a dorazilo jich už asi 200 tisíc. „To by mělo zvládnutelné i bez nějakých stanových táborů,“ řekl. Připustil, že se Praha bude zabývat možností stavět například nějaké modulární stavby. „Já v tuto chvíli čekám, že vláda stanoví pravidla, která bude respektovat, že v některých krajích je ubytování dražší,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) před jednáním s lídry EU ve Versailles v pátek řekl, že každá země dokáže pojmout množství uprchlíků odpovídající zhruba 2 procentům populace. „Pokud budou přicházet další vlny a budou to už lidé, kteří nemají známé a kontakty v ČR, tak to prostě bude složitější a budeme muset hledat všechna řešení,“ řekl a připustil možnost, že možná bude potřeba stavět nějaké provizorní prostory.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

Zobrazit celý online

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa