Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nacistická zrůda upalovala malé děti: Velitel Dirlewanger děsil i řadové esesáky

Autor: rix - 
19. dubna 2022
05:37

Ačkoli nacističtí zločinci dodnes vyvolávají hrůzu, někteří z nich i přesto vyčnívají. Jedním z takových je i Oscar Dirlewanger. Násilník a pedofil velel oddílu nacistů poskládaných z deviantů, vrahů a sociopatů. Neštítili se vůbec ničeho. Jejich běsnění bylo natolik šílené, že si řadoví esesáci na způsoby jeho jednotek stěžovali. Aby taky ne, Dirlewangerovi muži se neštítili ani upalování nevinných dětí. 

Sám Dirlewanger byl v roce 1934 uvězněn za znásilnění třináctileté dívky. Soudy tenkrát popsaly jeho osobnost. „Mentálně nevyrovnaný, násilnický fanatik se sklony k alkoholu a drogám,“ zněl výčet jeho povahových rysů.

Za mřížemi ale dlouho nepobyl a své běsnění naplno rozjel za druhé světové války, kdy velel jednomu z nacistických oddílů. Ten se skládal z odsouzených zločinců a politických vězňů. „Jeho řady tvořili sociopati, psychopati a devianti všeho druhu. Za normálních okolností by je stát popravil nebo nechal shnít ve vězení,“ uvedl britský historik Mark Felton.

Dirlewanger Sturmbrigade, jak se oddíl nazýval, měl na svědomí desítky tisíc civilistů. Vojáci se pod vedením šílence Dirlewangera neštítili ani upalování dětí. On sám si liboval v bičování židovských žen. Smrt pro něho byla zábavou, ženám do žil vstřikoval strychnin a sledoval, jak v agónii umírají. 

„I ti nejotřelejší nacisté měli co dělat, aby jeho běsnění strávili,“ řekl na adresu německého zločince Felton. Nic nenasvědčovalo tomu, co se z Dirlewangera stane za zrůdu. V roce 1922 získal doktorát z politických věd na univerzitě ve Frankfurtu. V jeho nitru se ale schovával sadista a pedofil. Za své činy dokonce na chvíli skončil v koncentráku, ale díky dobrým konexím byl brzy propuštěn. 

Jednotka pod jeho vedením spáchala vícero válečných zločinů, mezi nejznámější patří vypálení běloruské vesnice Chatyň či masakr ve varšavských čtvrtích Wola a Ochota. Chování jeho mužů v Polsku dokonce vyvolalo mezi místními nacisty stížnosti. I na tak protřelé muže byly jeho způsoby příliš. 

V srpnu 1942 jednotka zavraždila 8350 Židů v ghettu Baranovichi. „Jestli tato banda zločinců do týdne nezmizí, půjdu na ně sám a zavřu je,“ nechal se slyšel jeden z nacistických úředníků. Pro své muže byl Dirlewanger hrdinou, přičemž jeden citovaný v německých médiích ho popisoval jako „skvělého chlapa“.

Jak uvedl deník The Sun, na konci války byl Dirlewanger zraněn v bojích se Sověty a jeho jednotka se začala rozpadat. On byl sám zajat francouzskými jednotkami, když se skrýval v horách. Okolnosti jeho smrti jsou nejasné, ale předpokládá se, že byl ubit k smrti polskými vojáky v táboře, kde byl držen.

Podívejte se na další dobové fotografie a nacistické zločince:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání