Rohlíky i chléb dál Čechům zdraží! Konflikt na Ukrajině tvrdě zasáhne české pekárny
Česko zdražuje napříč trhy a ani pečivo není výjimkou. I když obyčejný kmínový chléb doposud zdražoval pozvolně, v roce 2021 skočila jeho cena o 7 Kč na kilogram, Češi si za bílé pečivo připlatili o pětinu více a další zdražování je nevyhnutelné. Nejen o tom v Epicentru Blesk Zpráv hovořil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů, Bohumil Hlavatý. Zmínil také, proč by případný ozbrojený konflikt na Ukrajině mohl mít naprosto zásadní dopad na české pekárny.
„Cena pečiva posledních deset let téměř stagnovala a v současné době, kdy ceny vstupů rostou pekařům dramatickým způsobem, tak ty ceny se pohnuly poměrně razantně. Nárůst cen začal v průběhu října loňského roku a pokračuje stále,“ komentoval situaci výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů, Bohumil Hlavatý.
Největším problémem jsou podle Hlavatého stoupající ceny energií. „Každý výrobce je v jiné situaci…některým pekárnám ceny stouply o 50 až 150 procent a jsou i případy, kdy některé pekárny přešly na spotové operace a stouplo jim to až desetkrát, takže ta situace je poměrně dramatická,“ upozornil na závažnost situace, která se ještě zdaleka nepromítla do koncových cen pečiva.
„Zároveň s tím stoupají ceny surovin, mouky, tuků a podobně…ke konci roku odhadujeme, že nárůst cen vstupů pekárnám stoupl zhruba o 30 procent a bohužel ten nárůst vstupních cen se nezastaví a bude pokračovat i během tohoto roku,“ odhadl zdražování s tím, že pro některé pekárny jsou tyto změny likvidační.
„První krachy pekáren se objevily už na podzim loňského roku, kdy začaly chodit první účty za dražší energie, zdražila mouka i máslo…Nechci být špatným prorokem, ale myslím si, že největší problém budou mít pekárny střední velikosti,“ uvedl Hlavatý a doplnil, že by se to mohlo týkat až 15 procent pekáren.
Cenový rozptyl u českého pečiva je obrovský, a tak je těžké jednoznačně vyjádřit zdražení konkrétních výrobků. Podle Bohumila Hlavatého si však rohlík pod dvě koruny za kus už nekoupíme. Česko se přitom s cenami pečiva řadí mezi pět nejlevnějších zemí Evropy. Levněji si pečivo nakupují už jen v Litvě, Rumunsku, Maďarsku a Bulharsku.
Nedostatek pracovních sil a závislost na Ukrajincích
Pekařství se dlouhodobě potýká s problémem nedostatku pracovních sil. „ V tuto chvíli je 10-20 procent lidí zaměstnaných v pekárenství zahraniční pracovníci, v naprosté většině z Ukrajiny a to byl poměrně velký problém už v rámci pandemie, kdy nebyla vydávána víza a byly uzavřeny hranice, takže v tu chvíli pekárny měly problémy s výrobou,“ popsal dopady pandemie.
Narůstající napětí na ukrajinských hranicích sledují čeští pekaři s velkou nervozitou: „České pekařství je v tuto chvíli na Ukrajincích závislé a pokud by skutečně došlo k tomu, že by se sem ti pracovníci nedostali nebo odjeli zpátky do své vlasti, tak v tuto chvíli si myslím, že naprostá většina pekáren nebude schopná plnit své povinnosti. V tuto chvíli máme podstav, a kdybychom přišli o dalších 10-15 procent, tak nejsme schopni naplnit požadavky státu.“
I přes překážky, kterým české pekařství v současné době čelí, si šéf Svazu pekařů a cukrářů zachovává svůj optimismus. „I když nás čeká možná nejhorší rok za posledních dvacet nebo třicet let v pekařství, tak já si myslím, že jakmile ta krize přejde, tak by se pekařství mohlo posunout. Pekárny se budou muset přizpůsobit, poskytnout mnohem širší sortiment s vyšší přidanou hodnotou tak, aby se uživily,“ vnímá budoucnost pozitivně s tím, že trendy u nás by mohly jít podobným směrem jako například v Německu nebo Rakousku.
Co se jednou zdraží, UŽ SE NIKDY NESLEVNÍ !!!