Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Pozor! Těchto 10 věcí v domácnosti bývá špinavější než záchodové prkénko

/
  • (iStock)
    12. října 2023 ● 06:00

    Myslíte si, že nic ve vaší domácnosti na sobě nemůže mít víc bakterií než prkénko na vaší toaletě? To je velká chyba! Plné bacilů, virů či třeba bakterií jsou daleko nenápadnější věci kolem nás, do kterých bychom to často vůbec neřekli...

    Po použití toalety si každý z nás jde automaticky umýt ruce. Po pravdě řečeno, toalety některých z nás jsou ale mnohem čistší a méně pokryty viry a bakteriemi než jiné věci, kterých se denně dotýkáme. A ani nás nenapadne je očistit, sterilizovat nebo si po jejich použití mýt ruce. A i v pečlivě udržované domácnosti je spousta přehlížených věcí a míst, které nás hned špínou nebijí do očí, přesto můžou ukrývat spoustu nebezpečných bakterií. Kterým věcem byste tedy měli věnovat pozornost a měli byste je pravidelně čistit?

  • 1.

    Kliky a vypínače

    Autor: istock.cz

    Schválně, zkuste si někdy uvědomit, kolikrát za den používáte kliky, vypínače a nejrůznější úchytky, a to nejen vy, ale celá rodina. A kolikrát na ně saháme špinavýma rukama. Třeba když se vrátíme z venku, první, na co sáhneme, jsou kliky a vypínače. A i když třeba na první pohled vypadají čistě, jen se hemží mikroorganismy. Ale i tak patří k nějčastějším místům, na které si při úklidu nevzpomeneme. Na jejich úklid se skvěle hodí jednorázové antibakteriální ubrousky. Můžete ale použít třeba i octový roztok a papírové utěrky.

     

  • 2.

    Mobil

    Autor: istock.cz

    Věděla jste, že si k uchu přikládáte až 10x špinavější věc, než je záchodové prkénko? Mobil je velkým semeništěm mikroorganismů, jako jsou bakterie, plísně nebo kvasinky. Mikrobi se na telefonech koncentrují, protože s přístroji neustále manipulujeme. Na dotykový mobil saháte v autobuse, na nákupech a často i na záchodě… Výsledkem je opravdová „chuťovka“. Mobily jsou také více náchylné na zachytávání nečistot z důvodu přenášení v kapsách, kabelkách a batozích. Přitom jejich čištění je velmi jednoduché. Stačí telefon vypnout a jednou týdně otřít hadříkem s dezinfekcí. Odborník na bakterie, profesor Hugh Pennington z univerzity ve skotském Aberdeenu, lidem radí, aby pro jistotu své mobilní telefony nikomu nepůjčovali. Nezapomínejte také, že pravidelné čištění elektronických zařízení, která používají dotykovou obrazovku, je také důležitou součástí běžné údržby a zachování dlouhé životnosti.

     

  • 3.

    Klávesy a ovladače

    Autor: istock.cz

    Klávesy a ovladače jsou další věci, kterých se také dotýkáme stále a denně. Dle odborníků je hlavně klávesnice, co do množství bakterií, virů a roztočů jedno z nejvíce koncentrovaných míst. Nejen častým používáním se do ní totiž dostávají zbytky kůže, prach, různé drobečky a nečistoty. Klávesnici byste měli správně čistit alespoň jednou do měsíce. Než se pustíte do čištění, přesvědčte se, že jste klávesnici odpojili od počítače (i tu bezdrátovou). Pokud je klávesnice součástí notebooku, rozhodně jej vypněte. Prach a nečistoty poté opatrně vysajte pomocí vysavače, který nastavíme na ten nejnižší výkon. Vyzkoušet můžete také speciální čistící plastelínu, kterou doslova zamáčknete do klávesnice a pak ji opatrně taháte ven včetně nečistot, zejména prachu. Na samotné čištění klávesnice se doporučuje buďto speciální čistící prostředek na klávesnice, nebo jiný na bázi alkoholu. Na otírání se dobře hodí vatové tamponky a pro prostory mezi tlačítky využijte vatové tyčinky. Podobně můžete vyčistit i myš, nebo třeba televizní ovladač.

     

  • 4.

    Zubní kartáčky

    Autor: istock.cz

    Bakterie z vašich úst se ve vlhkých štětinách kartáčku vesele množí. Měňte ho proto nejméně každé tři měsíce. Pokud máte navíc koupelnu společnou se záchodem a spláchnete bez zavřené mísy, miniaturní kapičky znečištěné vody se dostanou až šest metrů od toalety po celé koupelně. Tedy i na kartáček na zuby. Mějte ho proto ideálně schovaný ve skříňce. Jednou za čas ho ponořte na dvacet minut do ústní vody, tím se významně pročistí.

     

  • 5.

    Houbičky na mytí nádobí

    Autor: istock.cz

    Jsou neocenitelným pomocníkem, ale zároveň také zdraví nejnebezpečnějším předmětem ve vaší domácnosti. Můžeme je doslova nazvat líhní bakterií. Těch na jejich povrchu žije neuvěřitelných 7 miliard! Obvyklé vymáchání a vyždímání nestačí, spousta bakterií zůstává uvnitř a zbytky vlhkosti jim poskytují ideální podmínky pro úspěšné množení. Takže pokud chcete mít nádobí po umytí opravdu „čisté" a uchránit své zdraví, je třeba houbičky průběžně dezinfikovat. Kromě nemilosrdného vyhození je nejlepším způsobem, jak houbičku vyčistit, mikrovlnná trouba nebo myčka. Chcete vědět, jak na to? Více si přečtěte v tomto článku

     

  • 6.

    Matrace

    Autor: istock.cz

    Vaše matrace se chlubí opravdu hezkou sbírkou nečistot. Pokud lože pravidelně nečistíte, můžete si být jistí, že si každý den leháte na spoustu prachu, miliardu odumřelých buněk, roztoče a jejich výkaly. Matrace proto pravidelně větrejte a otáčejte, perte snímatelný povlak alespoň na 60 °C a nejlépe po deseti letech vyměňte matrace za nové.

     

  • 7.

    Polštáře

    Autor: istock.cz

    Dost podobně na tom je i polštář. Odumřelé kožní buňky, sliny, mastnota z nočního krému a pot dělají z něho doslova semeniště bakterií. Pokud je nechcete každou noc dýchat, často měňte povlečení a jednou za měsíc vyperte také polštář samotný.

     

  • 8.

    Koberce

    Autor: istock.cz

    Možná tomu nebudete chtít věřit, ale v kobercích se drží čtyřitisíckrát víc bakterií než na záchodovém prkénku. Navíc je živíme odumřelými buňkami naší kůže, takže se v koberci množí. Díky tomu se zde daří i nejrůznějším roztočům a virům.

     

  • 9.

    Kuchyňská prkénka

    Autor: istock.cz

    Kuchyňské prkénko používáme každý den, ale s péčí o něj si hlavu moc nelámeme. Přitom průměrné kuchyňské prkénko na sobě má o dvě stě procent více bakterií než to záchodové. Pravidelné důkladné čištění a údržba jsou tedy klíčové pro přípravu nezávadného jídla. A pokud si jedno prkénko oblíbili tak, že se ho nechcete vzdát, věřte, že příliš používané a plné rýh může být nebezpečné, protože se v něm množí bakterie. Daří se v nich bakteriím, které mohou vyvolávat otravy z jídla – například Salmonele, Listerii nebo E. coli. Proto bez ohledu na to, z jakého materiálu prkénko je, v momentě, kdy se vám bude zdát, že už je povrch prkénka poškrábaný natolik, že do spár zalezlá špína už nejde vyčistit, je čas na výměnu!

     

  • 10.

    Odpadkový koš

    Autor: istock.cz

    Možná si řeknete, na co mýt koš, když do něj vkládáte jednorázové pytle. Ale možná vás také už někdy překvapil nelibý zápach z této nádoby, a to i přesto, že jste odpadky odnesli. Dno koše totiž téměř nikdy nezůstane nezasažené. I sáčkem mohou pronikat nečistoty, drobky, prosakovat vlhkost. Někdy nám i odpadky padají mimo. Jsou tak hned hotovou líhní pro nečistoty a bakterie. Navíc do sebe koš absorbuje různé pachy. Nezapomínejte ho tedy při pravidelném úklidu umývat také včetně poklopu. Ideálně po každém vynesení odpadků, nebo aspoň jednou týdně. Vypláchněte horkou vodou s dezinfekcí či jej postříkejte čisticím roztokem.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy