Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pravidla spíže: Jak a v čem skladovat potraviny, aby vydržely co nejdéle?

/
  • (iStock.cz)
    23. července 2022 ● 10:00

    Spíže včera a dnes jsou jiná písnička. Do hry vstupují moderní technologie a materiály, které uskladněným potravinám prodlužují životnost. Chrání je před plísněmi a bakteriemi, žravými moly, stárnutím a naším chaosem. I tak ale existují pravidla, která se vyplatí znát...

  • 1.

    Pořiďte si chytré vychytávky

    Se skladováním potravin nám dnes pomáhají vychytávky jako teploměry, vlhkoměry a šikovné dózy s dobře těsnícími víčky z nejrůznějších materiálů. Například skládací silikonové krabičky jsou vpravdě geniální vynález. Když se vyprázdní, stačí je vymýt klidně v myčce a poskládat do miniaturního balíčku, takže zaberou minimum místa. Nebo keramické mísy s korkovým víkem na ovoce, zeleninu a třeba i sůl, ty brání jak zkáze potravin a vlhkosti, tak třeba octomilkám. Případně designové nádoby s ventily, které skladovaným surovinám pojistí aroma i chuť. Samozřejmě také dózy a pytlíky jako součást vakuovacího systému. A musíme zmínit trend nejlevnější – zero waste. Využijete s ním obyčejné zavařovačky či sklenice a krabice, které už dříve posloužily, omyvatelné krabičky a pratelné pytlíky na ovoce, zeleninu i pečivo. Náklady minimální, efekt vysoký.

  • 2.

    Uzavíratelné dózy

    Dobrým řešením jsou uzavíratelné dózy z kvalitních materiálů, především ze skla, nerezu, případně z kvalitních plastů. Navíc pokud ponecháte potraviny v již jednou otevřeném jednorázovém balení, jídlo má tendenci se rychleji kazit a zároveň se k němu mnohem lépe dostanou nechtění škůdci, například moli. 

  • 3.

    Pozor na podmínky

    Správné nádoby na uskladnění jsou ale jen polovinou úspěchu. Stejně důležité je také dbát na vlastnosti jednotlivých potravin a na to, jak reagují na světlo, vlhkost i při jaké teplotě je potřeba je uchovávat, aby vydržely čerstvé co možná nejdéle.

  • 4.

    Jak skladovat koření?

    Skladování koření je kapitola sama pro sebe. Koření potřebuje balení vzduchotěsné, suché a tmavé. Důležité je i umístění kořenek. Potřebují  chladnější prostředí, proto kořenky nepatří do blízkosti sporáku a topení. 

  • 5.

    Kam s čokoládou?

    Čokoláda ráda přijímá cizí pachy. Je-li ctěnou členkou domácnosti, pak jí pořiďte vlastní pěknou samostatnou vzduchotěsnou nádobu a zařiďte jí pobyt v chladnějším prostředí.

  • 6.

    Káva a čaj

    Káva a čaj si vedou dobře v plechových krabičkách, hlavně když jsou v suchu a tmě. Pokud jim chcete dát víc, sáhněte po speciálních dózách, které je dokonce dokážou zbavit vzduchu.

  • 7.

    Těstoviny

    Těstoviny, obiloviny si zaslouží dobře utěsněná skla nebo třeba keramiku. Ve skleněných dózách uvidíte, jaký druh těstovin je uvnitř. Keramické si raději nadepište, ať při vaření netápete.

  • 8.

    Jak si poradit s moly?

    Potravinoví moli se bohužel nevyhnou ani novým kuchyním a dovedou být úporní. Daří se jim i v instantních potravinách, a dokonce soli! Jak tedy na ně?

    • Úklid a zase úklid, není jiné cesty. Pozor na záhyby a rohy ve skladovacích nádobách a boxech.

    • Pravidelná kontrola a okamžitá likvidace celého balení.

    • Žádné velké zásoby suchých potravin.

    • Nízké teploty pod 13 °C. Kdo může, ať využije chladnou chodbu.

    • Potravinovým molům nevoní cedrové dřevo, bobkový list, hřebíček, levandule.

     

  • 9.

    Nenechávejte mouku a cukr v původních baleních

    Cukr bude lákat moly, ale mouka navíc začne žluknout a může měnit své vlastnosti. Není ztráta času ji přesypávat přes jemné síto do perfektně uzavíratelných tmavých nádob. Pokud nemáte čas ani chuť mouku prosévat, uskladněte ji v těsnících boxech, ty čas od času propláchněte a nechte dobře vyschnout. A určitě jí nekupujte hodně do zásoby.

  • 10.

    Dejte pozor na skleněné dózy s bambusovými víčky

    Jsou to domácké sympaťačky, ale jejich problém bývá nejen čiré sklo, pod nímž se některým potravinám zrovna nedaří, ale také víčka, jejichž těsnění někdy vezme poměrně brzy zasvé, tady je dobré dát na osvědčenou značku a osobní zkušenost. Těstoviny či rýže v pohodě, ale ořechy nebo sypaný čaj nejsou pro ně to pravé za předpokladu, že nemají sloužit jako dekorace.

  • 11.

    Proberte zásoby krabiček

    Sklenice a krabičky pro „strýčka Příhodu“ – čili s představou, že se jednou budou hodit. Zkuste je beze zbytku vytřídit a rozhodnout, zda mají budoucnost, tím, že se budou hodit již teď. Bez užitku jen zabírají místo a lákají potravinové moly. 

  • 12.

    Využijte svačinové krabičky po dětech

    Jestli se některá bude hodit pro vaše svačiny a pracovní obědy, je to super. Pokud je vybavíte zřetelnými nálepkami a popíšete, dají se využít třeba pro skladování uzávěrů, gumiček, malých pytlíků.

     

    Doplňky do kuchyně za skvělé ceny najdete na našem Bazaru Blesk.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy