Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman jmenuje šéfa Nejvyššího správního soudu. Jméno do poslední chvíle tají

Autor: ČTK - 
31. ledna 2022
13:50

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne jmenuje nového předsedu Nejvyššího správního soudu. Jeho jméno chce Pražský hrad zveřejnit až v den jmenování, sdělil ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Předchozí předseda Michal Mazanec skončil na konci loňského roku kvůli dosažení věkové hranice 70 let.

Prezident může nového šéfa NSS vybírat pouze z řad soudců tohoto soudu. Funkční období předsedy soudu trvá deset let. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) už dříve uvedl, že místo by mohl obsadit Filip Dienstbier, Barbara Pořízková či Karel Šimka. Předchozí ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla jako kandidáta na Mazancova nástupce Dienstbiera.

Soud nyní řídí místopředsedkyně Pořízková, která dnes ČTK prostřednictvím mluvčí soudu vzkázala, že jméno budoucího předsedy či předsedkyně nezná. „Místopředsedkyně soudu nemá žádnou informaci o tom, kdo by měl být jmenován předsedou NSS,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Soudce Karel Šimka na dotaz, zda se ve středu chystá na Hrad, uvedl, že to nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit. ČTK sdělil, že je potřeba, aby proběhl celý proces až do jmenování. Vyjádření Dienstbiera ČTK zjišťuje.

Blažek se Zemanem o kandidátech mluvil při společném setkání 18. ledna. Po schůzce řekl, že všichni tři kandidáti na funkci jsou skvělí, svého favorita jmenovat nechtěl. Zopakoval, že rozhodnutí záleží na dohodě prezidenta s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS), protože jmenování šéfa NSS není výlučně prezidentskou pravomocí.

Mazanec patří k předním osobnostem správního soudnictví v Česku. V roce 2003 se stal místopředsedou NSS, v roce 2018 byl po Josefu Baxovi jmenován předsedou soudu. Vzhledem k věku ale nemohl funkci vykonávat celé funkční období, které trvá deset let.

Video  Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech nové soudce.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

PraPor ( 31. ledna 2022 17:00 )

Taji se tají, tam kde není třeba. Důležité z Hradu uniká, copak to?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa