„Někteří lidé nahlížejí na Rohanský ostrov jako na hodně zanedbanou periferii. Hlavním činitelem je zde Vltava. Fakticky se dnes jedná o poloostrov,“ říká spoluautorka speciální rešerše Radoslava Šmelcová. Místo dostalo svůj název po tesařském mistru Rohanovi. Až do první poloviny 20. století si okolí zachovávalo svůj venkovský ráz. „Ve 20. století se stalo zapomenutou periferií,“ dodává Šmelcová.

Střípky z historie

Podle autorky studie téměř nikdo neví, že součástí Rohanského i Libeňského ostrova byl zapomenutý karlínský přístav, vedoucí podél dnešní Pobřežní ulice. Ve velkém počtu se zde shromažďovali vystěhovalci plující z Karlína do Hamburku, odkud se vydávali na plavbu do Ameriky. Místo vodního kanálu tu dnes vede silnice.

„Praha prochází dynamickou proměnou, ale stále si zachovává stejné dopravní uzle,“ všímá si Radoslava Šmelcová. Jakmile bylo koryto řeky změněno, přístav neodvratně zanikl. V průběhu pozdějšího dvacátého století se rameno Vltavy postupně zasypávalo až do dnešní podoby. Městská legenda tvrdí, že se rameno zasypávalo mimo jiné zbytky Stalinova pomníku. 

Výsledky participace

Proměna se plánuje na celém území Rohanského a Libeňského ostrova. V průběhu minulého roku probíhala participační kampaň. IPR se ptal procházejících lidí, co by si na místě přáli. Zapojena byla široká veřejnost, mládež, odborníci, a dokonce bezdomovci. „Byť se území nachází v přímé blízkosti vodního toku, respondenti tuto vlastnost moc nezmiňovali,“ říká jeden z výzkumníků. Oslovení lidé nejvíce poukazovali na nedostatek zeleně a potřebu lepší technické správy.

Očekávání do budoucnosti

Nepůjde pouze o proměnu Rohanského ostrova, ale i o revitalizaci Libeňského ostrova a Manin. Nový vzhled bude splňovat požadavky respondentů na volnočasové centrum a oázu klidu, kde nebudou chybět sportovní aktivity. „Ale neexistuje nic jako jedna myšlenka, která by zastřešila všechny požadavky lidí,“ upozorňuje druhý člen výzkumného týmu. 

Aby se zabránilo povodním, má být na Rohanském ostrově zbudován velký kanál. Rozpočet počítá se 400 až 500 miliony korun. „Pokud budou peníze, mohl by se vykopat a zprovoznit za čtyři roky,“ sděluje manažerka projektu Rozálie Kašparová. Stane se součástí plánovaného Parku Maniny. Momentálně má IPR stavební povolení.

„V současné chvíli se nacházíme těsně před začátkem soutěžního dialogu o Parku Maniny,“ říká manažerka projektu z IPR. Výběrové řízení na rozvoj území je na spadnutí. Zúčastnit se ho budou moci maximálně čtyři týmy. Příští rok na jaře by mělo mít město vizi, koncepci, jak bude území vypadat.

Projekt mají na starosti dva náměstci primátora Petr Hlaváček (TOP 09) s Petrem Hlubučkem (STAN). Cílové skupiny, pro které se park a území předělává, nezahrnuje jen místní, ale celou Prahu. „Rohanský ostrov by měl být takovým boostrem, který vyvolá debatu nad využitím celého povodí Vltavy,“ doplňuje navíc Rozálie Kašparová. Budoucí mapový, obrazový i textový dokument nastaví rozvoj území na dalších desítky let do budoucnosti.

Video
Video se připravuje ...

Rohan City, vizualizace. Sekyra Group

Fotogalerie
51 fotografií