Stalo se tak pro Český rozhlas. Bělová vzpomínala nejen na seznámení, sblížení a soužití s Bělou, ale i na tragické chvíle, které z ní udělaly vdovu. „Dělala jsem v porcelánce, stýkala jsem se i s cikánečkou Toninkou. Jednou za ní přijel Tonda z Prahy. Až mě zamrazilo, krásnej chlap jako hora. Díváme se na sebe jako okouzlení… Tak přesně tomu se říká láska na první pohled,“ prozradila v dokumentu. To se psala 60. léta.

Z lásky na první pohled se vyklubala láska na celý život. Ač rodina Marie její vztah neschvalovala, a kvůli rasovým předsudkům to neměla lehké ani u svého tchána s tchyní. „Já jsem si s nimi nerozuměla. V ten moment jsem patřila jinam, do jiné rodiny. Mezi Romy, kteří mě, kromě mého muže, nikdy nepřijali,“ řekla a dodala, že ji tchyně často bila.

Na scestí

Antonín Běla nebyl žádný svatoušek už za socialismu. „Chtěl utéct za svými příbuznými do Německa, kde si chtěl vydělávat velké peníze,“ prozradil v dokumentu České televize Polosvět světských investigativní novinář Jaroslav Kmenta. „Vždycky byl lapen a dostal se tím pádem na scestí. Dostal se několikrát do kriminálu, kde se naučil řemeslo od jiných.“

Ten nejhorší možný zločin – zabití člověka, mu však kupodivu prošel. Správně řečeno „údajné“ zabití, neboť čin Bělovi nebyl nikdy prokázán. 8. března 1974 došlo k přepadení pošty na pražském Těšnově, při které byl smrtelně postřelen policista Jiří Velíšek (†24). Vše ukazovalo právě na Bělu, že čin spáchal. „Prokazatelně tam byl a po celou dobu vyšetřování byl brán jako jeden z hlavních podezřelých,“ popsal dříve vedoucí Správy sbírek Muzea Policie České republiky Radek Galaš. Jelikož scházely důkazy, loupež i zabití nebyly Bělovi nikdy prokázány, což podle Kmenty Bělovi rozvázalo ruce, aby ve svém protizákonném počínání mohl být ještě troufalejší.

Jiřího Velíška zastřelil pachatel přepadení těšnovské pošty
Autor: klub-pohranici.cz

„Žádný zločinec“

V 80. a především v 90. letech se z Antonína Běly stal doslova král českého podsvětí, který měl vlivné kontakty a také dlouhé prsty. V souvislosti s jeho činností se hovoří i o vraždách na zakázku. Že by ale Běla dělal něco takového, si jeho žena nepřipouštěla ani po jeho smrti.

„My jsme byli normální rodina. Můj muž byl obchodník. Můj muž nebyl žádný zločinec. On byl organizátor. On vedl, on všechno řídil,“ sdělila v rozhovoru. „Můj muž byl schopen všeho, mimo zabíjení, to je jasné. Co o něm říkaly noviny, to jsou blafy.“

Smrt v dešti střel

Právě Bělova pochybná činnost zapříčinila jeho nechvalný konec. 14. dubna roku 1996 do jeho vily v Úvalech u Prahy vpadla skupina ozbrojených mužů. Nájemní vrazi si na něj počkali, když se vracel z večerního jednání.

Jen co vystoupil z vozu, který Bělu přivezl, a zamířil přes zahradu k domovním dveřím, okolí pročísly zvuky tlumených výstřelů ze samopalů. Kvůli tiché střelbě, o níž hovořili svědkové, pravděpodobně s tlumičem. Antonín Běla byl na místě mrtev se 37 průstřely.

Rázem se začalo spekulovat o tom, kdo byl vrahem, kdo si smrt krále českého podsvětí objednal. Případ se do dnešních dnů nepodařilo objasnit, byť se v minulosti hovořilo o dalším z nechvalně známých gangsterů Františku Mrázkovi (†47), nebo o Pavlu Šrytrovi (55), jenž byl dříve Bělovým řidičem a bodyguardem. Šrytra soud uznal nevinným, a ještě vysoudil odškodné za nezákonné stíhání a vazbu.

Kulka do hlavy, když »chroptěl«

Právě Šrytr byl nakonec hlavním podezřelým znovuotevřeného případu v roce 2016. „Z obžaloby jsem se ale dozvěděla, že se Šrytr svým činem chlubil po známých. Podle svědka líčil, jak Bělu střílel, že mu dal ránu do hlavy. Mluvil o detailech, jak můj muž při střelbě tančil na špičkách. Dostal 35 ran a ono vás to vynese, proto »tančil«. A když už chroptěl, tak ho střelil do hlavy, přímo tak to řekl,“ vyjádřila se Bělová pro Blesk.

Jak to chodilo v divokých devadesátých letech? Podívejte se na autentické záběry na videu

Video
Video se připravuje ...

Dobrodružství ruské mafie v ČR: Skutečný příběh plný brutality Videohub

Ztráta manžela i syna

Pro Bělovou šlo tehdy doslova o nejtragičtější období v životě. Krátce předtím totiž ztratila syna Marcela (†28), který se předávkoval.Přežít své dítě je to nejstrašnější, co může mámu potkat. A v našem úvalském domě po smrti Macka už nic nebylo jako dřív,“ řekla k tomu.

Marie Bělová.
Autor: Blesk:JAKUB POLACEK

»Chci to ukončit«

Po zbytek života se snažila docílit očištění nejen svého, ale především manželova jména. A zároveň dohnat viníky jeho vraždy k odpovědnosti. Což se nikdy nepodařilo. „Nejde mi o trest. Manžela mi to už nevrátí. Chci objasnění té vraždy, chci znát důvod, proč to udělali. Chci to ukončit,“ sdělila Blesku.

Dle svých slov přitom desetiletí trnula ve strachu, že by ji kvůli manželovým stykům mohl stihnout podobný osud. „Budu strašně ráda, až odejdu z tohohle světa, ať už mě nic nebolí,“ řekla pohnutě v rozhovoru pro Rozhlas.

Sebevražda?

Její srdce dotlouklo v domě v Úvalech, před nímž byl zastřelen její muž, 8. listopadu 2020, přičemž měla údajně spáchat sebevraždu. O tu se pokusila i v minulých letech, konkrétně když se začala znovu projednávat vražda jejího manžela, jak se Blesku svěřila. „Zase se mi to všechno vrátilo. Ta špína. Když se to stalo, rok mi denně dejchali do telefonu, já byla úplně sama. Když jsem přišla na kriminálku říct, že vím, kdo je vrah, zeptali se mě: ženská, vy chcete být mrtvá? Sedm let jsem nedokázala do našeho domu vkročit,“ sdělila v roce 2017.

»Nikdy si to neodpustím«

Pro Českou televizi na svou matku zavzpomínal její syn Jaroslav Běla (45), toho času ve vězení. „Vždycky jsem bránil mámu. Je mi hrozně líto, že jsem jí neubránil tomu, co udělala. To si nikdy v životě neodpustím. To se mnou půjde celý život,“ vypověděl na kameru. „Takhle si nezasloužila zemřít.“ Pochována byla vedle manžela Antonína a syna Marcela na Olšanských hřbitovech.

Fotogalerie
49 fotografií

Video
Video se připravuje ...

olicisté pátrají po muži s podivnou zálibou. V noci se vkrádá lidem do domu a pozoruje, jak spí. Poznáváte ho? Policie České republiky