Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

U hromadné nehody na D5 zasahovala speciální technika: Hasiči přivezli kontejner nouzového přežití

Autor: VaB - 
21. ledna 2022
16:44

Kromě policistů a záchranářů pomáhal na místě čtvrteční hromadné nehody na dálnici D5 u Žebráku i hasičský záchranný sbor. Na dálnici vyjelo velké množství techniky z deseti stanic. Nechyběl vyprošťovací jeřáb, evakuační autobus nebo týlový kontejner. K čemu přesně je ale hasiči vlastně používají?

Vážná hromadná dopravní nehoda na 11 hodin zablokovala dálnici D5 na úrovni obce Žebrák. Pravděpodobně vlivem sněhové přeháňky se tady srazilo celkem 36 vozidel. Mezi nimi osobní a nákladní auta nebo kamiony.

Na místo okamžitě vyjela policie, záchranná služba a hasiči. Vzhledem k tomu, že se jednalo o opravdu velkou nehodu, vyslalo operační středisko velký počet techniky. „Na místě zasahovalo jedenáct jednotek ze dvou krajů – Středočeského a Plzeňského, včetně Záchranného útvaru HZS ČR, který disponuje, mimo jiné, těžkou vyprošťovací technikou,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí hasičů středočeského kraje Tereza Fliegerová.  

Kromě hasičů z nejbližších stanic v Žebráku, Berouně a Hořovicích vyjíždělo i několik kusů ze Slaného, Komárova, Zdic a Králova Dvora. Hasičům ale příjezd na místo nehody komplikovala jak kolona za nehodou, tak i zasněžené silnice v okolí.

S ohledem na vážnost nehody požádali hasiči o pomoc své kolegy ze sousedního Plzeňského kraje nebo Záchranný útvar Zbiroh. Kromě klasických cisteren, vybavených jak vodou na hašení, tak i vyprošťovacím zařízením. K tomu se přidala rychlá zásahová vozidla, většinou dodávky, které lépe projedou kolonou a k nehodě se dostanou rychleji. 

Jelikož bylo nutné některá auta vyprostit, vyjel na místo i jeřáb. A s ohledem na účastníky nehody i evakuační autobus, který lidem zajistí tepelný komfort, toaletu a teplé pití.

Pro hasiče ale zásah trval o několik hodin déle, a proto měli k použití i týlový kontejner, tedy zázemí, kde mají teplo, pití a třeba i kávu. Díky tomu mohou při delším zásahu odpočívat přímo na místě a neztrácet čas zbytečným přejížděním. Kontejner slouží hlavně pro krátkodobé zajištění na místě události. Může fungovat nonstop při venkovních teplotách od -30 do +50 stupňů Celsia. Využít může vlastní i externí zdroje elektřiny, tepla a vody.

Vyprošťování skončilo až v noci, kdy byla dálnice i zprůjezdněna. „Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla vyčíslena na 10 975 000 korun,“ uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková. Na 150 metrů dlouhém úseku se stalo 15 nehod s účastí 36 vozidel.

Celkem se zranilo šest osob, čtyři lehce a dvě středně těžce. Tyto dvě zraněné osoby přepravil vrtulník letecké záchranné služby do dvou pražských nemocnic. Na místě se tak ukázal dvakrát, jelikož kolegové z plzeňské záchranné služby nemohli vzlétnout.

Video  Hromadná dopravní nehoda na dálnici D5  - Policie ČR
Video se připravuje ...

ProkyUL ( 22. ledna 2022 02:10 )

Aby vám ten klid vydržel až budete jednou na tom kluzišti sedět v jednom z aut nebo vaše rodina a budete čekat,až do vás přiletí kamion.Vánice trvala několik minut,ale několik hodin předem to mělo bejt posypaný a asi nechápete,že někdo nedělal svojí práci.Pusťte si ta videa z místa té nehody.Je jasné,že z tepla kanceláře jste v klidu.Když už není sjízdný ani jeden z hlavních tahů na Německo,tak je to super vizitka toho,jak to tady všechno krásně funguje

nick55 ( 21. ledna 2022 20:24 )

Ta sněhová vánice byla náhlá, trvalo to cca 15min, kde byste chtěl ty silničáře všude mít ?? Hoďte se do klidu - aby vám neprdla cévka

ProkyUL ( 21. ledna 2022 18:47 )

Jste hlupák.Nic dalšího není třeba psát.

ProkyUL ( 21. ledna 2022 17:34 )

Zajímalo by mě,jestli za tenhle bordel v podobě neupravené silnice,bude někdo potrestaný.Jen shodou šťastných náhod tam nikdo nezemřel a díky tomu,že nějací lepmplové nedělají svojí práci může být v takovéhle situaci kdokoliv z nás.Za další se mi opravdu nechce rok od roku platit vyšší povinné ručení,protože tady je zase úplně zbytečně škoda X milionů a nikdo za nic nemůže,přestože ochlazení bylo hlášeno týden dopře­du.Př­edpo­kládám­,že ten dobytek co to má na starosti si lyžuje v Alpách,bere královský plat a na konci zimy si nezapomene navrhnout odměnu za to,jak krásně jsme zvládli zimu.Je to tady na zeblití,když se člověk zamyslí nad tím,jak v ČR vše "funguje".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání