Podle tiskové mluvčí pražských záchranářů byla silvestrovská noc poklidná. „Do půlnoci jsme za poslední službu vyjeli ke 328 případům, což je zcela běžné číslo,“ uvedla Jana Poštová, mluvčí pražských záchranářů. „Ve stanu na Václavském náměstí jsme celkem ošetřili 6 osob, z toho 2 jsme odvezli do nemocnice, na Staroměstském náměstí jsme ošetřili celkem 4 osoby, z toho 1 skončila v nemocnici,“ popsala Poštová. Co se týká úrazu pyrotechnikou, k tomu došlo v půl deváté večer v Třebonicích. „Muž utrpěl zranění horní končetiny,“ doplnila Poštová.

Kolem čtvrté ráno pak uvedla: „V souvislosti s oslavami Nového roku jsme zaznamenali 25 událostí. Úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou jsme ošetřili pět. V centru jsme speciální opatření již ukončili, celkem jsme zde ošetřili 11 osob.“

Tragédie po půlnoci

Záchranáři vyjížděli mimo jiné k dalšímu úrazu pyrotechnikou, ke kterému došlo v Libuši, pádu, napadení v Kladně a také ke srážce osoby s vlakem v Klánovicích. „Muž srážku s vlakem bohužel nepřežil,“ řekl Poštová. „Cesta vlakem do Kolína se zkomplikovala cca 25 cestujícím, kteří čekají na rozhodnutí o případné překládce. Vlak stál cca 1200m od srážky, kde bylo nalezeno již tělo bez známek života,“ okomentovala tragédii policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Opilí lidé zaplnili také pražské záchytky.

Bez Golemu

Záchranná služba hlavního města Prahy letos poprvé po 16 letech na Václavské náměstí nepřistavila modul pro hromadná neštěstí Golem, náhradou za něj byl stan. Poštová už dříve uvedla, že na Václavském náměstí budou dvě posádky včetně lékaře a další dvě na Staroměstském náměstí. V pohotovosti byl rovněž koordinační vůz, který spolupracoval s policií a strážníky.

Golem stával vždy na Václavském náměstí:

Letos poprvé na Václavském náměstí záchranáři nepostavili speciální záchranářský modul Golem.
Autor: Václav Burian

Vulgární hesla

Poměrně poklidná byla silvestrovská noc očima pražských policistů. „Policisté neřešili žádné zásadní problémy. Celkově pražská policie vyjížděla od šesti hodin večera do šesti hodin rána k více než 500 oznámením na linku 158,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Největší nárůst oznámení přišel krátce po půlnoci.

„Nejčastěji kolegové řešili pouštění pyrotechniky na zakázaných místech, požáry spojené právě s ní a dále výtržnosti v ulicích a domácí hádky. V rámci silvestrovských oslav centru metropole policisté zajistili celkem 10 osob (9x neuposlechnutí výzvy, 1x znevážení postavení úřední osoby) a jednu osobu zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě,“ dodala mluvčí. Jedním ze zajištěných byl muž, který na Václavském náměstí vyřvával vulgární hesla. Další desítky osob byly dle Siřišťové vyřešeny v příkazním řízení nebo oznámeny na příslušný správní orgán kvůli porušení vyhlášky o zákazu používání pyrotechniky.

Video
Video se připravuje ...

Silvestr 2021: Policisté zajistili muže, který neuposlechl výzvy David Malík

Policisté vyjížděli i k případu zraněného muže pyrotechnikou. „Cizinec při manipulaci s pyrotechnikou si způsobil zranění a byl převezen do nemocnice. Událost se stala v půl deváté, ale až teď (pozn. redakce: tj. kolem jedenácté) tam jede policejní hlídka zadokumentovat celou událost,“ řekla Siřišťová. 

Na bezpečnost, dodržování veřejného pořádku stejně jako platných vládních nařízení v hlavním městě dohlížely stovky policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby. Zapojen byl také antikonfliktní tým, speciální a krajské pořádkové jednotky. Policii pomáhali strážníci městské policie.

Hořel odpad a křoví

Hasiči během silvestrovské noci zasahovali celkem u 57 požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Jen v prvních dvou hodinách to bylo 40 požárů. Zasáhly křoviny, odpad nebo popelnice. V ulici Na Hroudě začaly od petardy hořet křoviny. Před 20. hodinou dobrovolní hasiči z Řep vyjeli spolu s naší jednotkou k požáru zbytků pyrotechniky na Veleslavíně. Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy podle svého mluvčího Martina Kavky slouží během silvestrovské noci v běžném počtu, uvedl.

Zákaz pyrotechniky

V Praze je od loňska zakázáno používat na vybraných místech pyrotechniku. Patří mezi ně památková rezervace, přírodní parky a chráněná území, okolí vodních toků a ostrovy, přehrady a hráze. Zákaz platí i v okolí trojské zoo a domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.

Párty

Gastronomické podniky v Praze byly poměrně plné. Personál kontroloval doklady o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. U stolů byli mnohdy více než čtyři lidé, což je v současné době maximální povolený limit, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Podmínku ale evidentně mnozí nesplňovali, restauratéři většinou toto nezjišťovali.

Na Václavském náměstí v Praze vítali lidé nový rok pyrotechnikou. Stovky oslavujících bez roušek, z větší části cizinců, dlouho přes půlnoc přihlížely odpalování dělbuchů a jiných volně prodejných pyrotechnických výrobků. Policie přítomné z amplionů informovala o stávajících pravidlech. 

Vzhledem k příznivému počasí a na prosinec vysokým teplotám bylo v pražských ulicích mnoho lidí i přes výzvu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby se lidé kvůli pokračujícímu šíření koronavirové nákazy vyhnuli zbytečným kontaktům.

Úklid

Úklid po silvestrovských oslavách začal v Praze tři hodiny po půlnoci strojním čištěním na Václavském a Hradčanském náměstí. Do ulic vyrazila padesátka pracovníků ručního čištění a přes 20 strojů. Uklidit musejí plochu o celkové výměře zhruba 174 000 metrů čtverečních, uvedla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. „Vzhledem k aktuální situaci se předpokládá, že se úklid zvládne v průběhu ranní směny,“ dodala. Kromě Václavského náměstí a přilehlých ulic se uklízí také Staroměstské náměstí, tzv. Královská cesta, Karlův most, Malostranské náměstí či Nerudova ulice. Po centru jsou také rozmístěny velkoobjemové kontejnery.

 

Video
Video se připravuje ...

Silvestrovský ohňostroj nad Prahou: Podívaná z ptačí perspektivy Aktu.cz

Fotogalerie
137 fotografií