Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Převoz pacientů s covid-19: Brno už nezvládá, nakažené přepravili do Prahy Fénixem i vrtulníkem

Aktualizováno -
25. listopadu 2021
13:48
Autor: ČTK, jn, mat, VaB - 
25. listopadu 2021
08:25

Pod dohledem policistů a za přísných hygienických opatření bylo ve čtvrtek ráno naloženo 19 pacientů ve Fakultní nemocnici Brno a v nemocnici u sv. Anny k převozu do nemocnic v Praze. Důvodem je zahlcení brněnských špitálů pacienty s koronavirem. Kolem poledne dorazila velkokapacitní sanitka pražských záchranářů s 10 pacienty do pražské FN Motol, kde jich část vyložila, další pak putovali do Nemocnice Na Bulovce. Pacienty v těžkém stavu přepravil vrtulník.

„Ze základny na Kundratce před malou chvílí vyjel speciál Fénix,“ uvedli záchranáři krátce po půl sedmé. Kromě velkokapacitní sanitky, která převáží 10 pacientů, přijel do Brna i koordinační a doprovodný vůz pražské záchranné služby. Konvoj doprovázeli policisté a dvojice hasičů, kteří pomáhali také s naložením a vyložením pacientů. 

To začalo po půl deváté, kdy sanitka dorazila do Fakultní nemocnice (FN) Brno. Poslední, desátý pacient byl do velkokapacitní sanitky naložen před 10. hodinou a vozidlo za doprovodu policejního konvoje zamířilo po D1 do Prahy.  

„Deset pacientů z Fénixe předají záchranáři ve FN Motol a FN Bulovka v tomto pořadí a kolegové od Asociace samaritánů ČR dalších pět ve VFN,“ uvedla pražská zdravotnická záchranná služba. Do Motola dorazil vůz kolem poledne.

Video  Jihomoravští policisté dnes absolvovali cestu do Prahy a zpět, když doprovázeli konvoj sanitek, které převážely pacienty do pražských nemocnic.  - PČR
Video se připravuje ...

Uvolní 120 lůžek

„Přijelo sedm lidí z Brna, dva ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci, pět ve středním stavu vyžadujících kyslíkovou podporu. V tuto chvíli máme hospitalizováno 110 lidí, s těmito to bude 117,“ řekl Blesku ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Pacienty ve vážném stavu přepravil vrtulník. „Je pravda, že nemocnice ještě stále jede na plný výkon, takže už máme celkem hodně plné kapacity,“ dodal Ludvík s tím, že nemocnice ještě do neděle dooperuje naplánované výkony a od pondělí plánovanou péči omezí. Pro covidové pacienty se tak v nemocnici uvolní dalších 120 lůžek.

Podle mluvčí FN Brno Veroniky Plaché přijede z Brna do Prahy celkem 19 pacientů. 17 z nich je z FN Brno a dva z FN u sv. Anny. „Je to obrovská pomoc. Uvolní nám to trochu ruce,“ řekl náměstek FN Brno Ondřej Ludka. Dva pacienty postupně přepraví i vojenský vrtulník z Plzně.

Na plicní ventilaci

Z celkových 19 pacientů jsou čtyři na umělé plicní ventilaci, dva z Bohunic a dva ze svaté Anny. „Jedná se o muže a ženu, oba jsou během převozu napojeni na transportní ventilátory. Cílovými nemocnicemi jsou Nemocnice Na Homolce a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze,“ uvedla mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Oba pacienty odvezl z FN u sv. Anny v Brně tzv. Biohazard tým záchranné služby Jihomoravského kraje, který je určen mimo jiné k převozu vysoce infekčních pacientů. V každém sanitním voze byl lékař a dva záchranáři. Obě sanitky doprovázela také dvě policejní auta.

Přetížené nemocnice

Jihomoravské nemocnice jsou zahlcené pacienty s koronavirem. Je jich tam kolem 900, což je nejvíce v zemi. Brněnské fakultní nemocnice by pak měly díky uvolněné kapacitě pomoct jiným nemocnicím v kraji, některé už vyhlásily krajní stav nouze, například Vyškov nebo Kyjov.

Zdravotníci zvolili i cestu dvěma vlastními sanitkami, do Prahy jedou po dálnici D1. Politiky avizované asistence armády lékaři od sv. Anny nevyužili. „Každý z pacientů odjel se zvláštním lékařským týmem samostatně,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Video  Převoz pacientů s covidem z Brna do pražského Motola. (25. listopadu 2021)  - Blesk.cz - Václav Burian
Video se připravuje ...

Desterz ( 25. listopadu 2021 19:46 )

A co to je prosím za sajrajt, můžete se s námi podělit o podrobnosti?

Omasta ( 25. listopadu 2021 16:18 )

Očkování stojí okolo 2000 Kč, protože nezapočítáváte odměny lékařů a opakované dávky.

Omasta ( 25. listopadu 2021 16:15 )

Vy jste co, když nosíte náhubek. Do dějin vejde i extrémní počet kolaborantů - 98%.

Omasta ( 25. listopadu 2021 16:04 )

Radši nám to ani neříkejte. My rejdy covidové mafie nechceme slyšet. Covid se mí´ám léčit u praktických lékařů. Těch je v Česku 5000. Připadal by 1 chorý na 1 lékaře.

Mimoto z interaktivní mapy jak jsou postižené okresy je vidět, že přetížení trvá maximálně 1 měsíc a pak se to přesová do jiného okresu. Jsou to výmyslý, že to nezvládá.

dostojevskij ( 25. listopadu 2021 15:20 )

Ano, očkování plně nechrání, ale zmírní průběh. Starší lidé bohužel již mají své nemoci, ale nikdo není nesmrtelný. Myslete na zdravotníky!!! Jsou to také jen lidé!!! Kdo bude léčit, když budou vyčerpaní, nemocní, nebo dokonce podlehnou COVIDU?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa