Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Nouzový stav na 30 dní! Hospody do 22:00, zákaz vánočních trhů i omezení akcí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. listopadu 2021
18:00
Autor: simao, jt, vei, trm, ČTK, swp - 
25. listopadu 2021
05:00

V Česku znovu platí nouzový stav. Vláda ho vyhlásila na 30 dní, začal platit od  půlnoci. Vláda schválila i řadu konkrétních opatření, která začala platit pro změnu od pátečních 18:00. Zavedena je nově večerka pro restaurace, které musí zavřít ve 22:00, zakázány jsou vánoční trhy, omezení se týká hromadných akcí. Přehled restrikcí a dalších novinek vám přinášíme na Blesk.cz.

Co schválila vláda:

  • Nouzový stav na dobu 30 dnů byl vyhlášen od půlnoci 26. listopadu 00:00
  • Další krizová opatření budou platná od 18:00 v pátek 26. listopadu
  • Restaurace, bary, diskotéky, společenské kluby a casina budou zavřené od 22:00 do 4:59
  • Zakazuje se provozování vánočních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů. Běžná, celoroční tržiště mohou fungovat dál. Nebude tam moci probíhat konzumace pokrmů a pití na místě.
  • Zakazuje se konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech s výjimkou vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb
  • Zakazuje se konzumace potravin v nákupních centrech, nejde-li o oddělené prostory restaurace. Je možné si koupit jídlo s sebou.
  • Hromadné akce se smí provozovat za účasti do 100 osob. Jde rovněž i o oslavy, večírky a plesy. Výjimku mají pohřby, kde omezení není.
  • Kulturní představení a sportovní akce budou omezené maximální kapacitou 1000 osob, kdy všichni musí být nadále očkováni či po prodělání nemoci.
  • Vláda schválila pracovní povinnost pro některé zdravotníky ze zařízení, kde se neléčí covid-19. Nebude platit pro praktické lékaře, zubaře a gynekology.
  • Podnikatelé, kterým v důsledku protiepidemických opatření klesnou tržby o 50 procent a více, budou mít podle ministra Havlíčka nárok na vyšší kompenzace.
  • Skiareály se neomezují nad rámec opatření, která jsou nastavena - tedy prokázání se očkováním či prodělaným covidem u návštěvníků. Jsou omezena restaurační zařízení, mohou být otevřeny opět do 22:00.

Co je ve hře:

  • Povinné očkování některých profesí a věkových skupin je podle Babiše nevyhnutelné. Pravděpodobně od 60 let, diskutovat se bude i o věku nad 50 let.
  • Ministerstvo zdravotnictví se bude snažit navýšit kapacitu PCR testování.

Vojtěch: Cílíme na místa s největším rizikem

Změny přichází v době, kdy v Česku opět výrazně zesílila pandemie koronaviru. A padají nové rekordy. Za čtvrtek přibylo 27 717 případů, vůbec nejvíc od začátku pandemie. Hospitalizovaných je 6024 lidí.

„Je potřeba vyhlásit nouzový stav, podle našeho názoru byly naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl na čtvrteční vládní tiskovce premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření proti epidemii, o kterých ve čtvrtek vláda jednala, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

„My v tuto chvíli skutečně cílíme na místa, která z našeho pohledu představují největší riziko, která jsou nejhůře kontrolovatelná, kde je největší koncentrace osob, kde hrozí výrazná mobilita typu vánoční trhy v Praze na Staroměstském náměstí,“ poznamenal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Nejdeme do fáze lockdownu ve smyslu plošného zavírání obchodů apod.,“ uvedl.

Babiš: Do lockdownu patří nenaočkovaní

„Nechceme lockdown, protože si myslíme, že to ničemu nepomůže. My de facto máme bavorský model, kvazi model lockdownu pro nenaočkované. My jsme v systému O – N, proč bychom měli lidi, kteří se naočkovali, dávat do lockdownu? Do lockdownu patří nenaočkovaní. A kdybychom se víc naočkovali všichni, tak nemáme takový stoupající stav v nemocnicích, je to jednoznačně prokazatelné,“ vzkázal Babiš se zmínkou ohledně toho, že již nejsou akceptovány PCR testy, ale lidé se např. v restauraci prokazují dokladem o očkování či prodělaném covidu.

„Počkejme 10 dní na vývoj té situace a pak případně můžeme ta opatření nějakým způsobem upravit,“ poznamenal ministr Vojtěch.

S Anticovid týmem budoucí vládní koalice měl Vojtěch ve čtvrtek v 9:00 videohovor, kde je o vyhlášení nouzového stavu informoval. „My vnímáme, že oni mají diametrálně jiné názory než my. Nechtějí povinné očkování, nechtějí systém O-N (...) Mají na to jiný názor,“ uvedl Babiš.

Kulminace kolem Vánoc?

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni 12. března, podruhé loni 5. října. Ve druhém případě po několika prodlouženích platil do 11. dubna. Podle zákona o bezpečnosti ČR musí vláda o vyhlášení nouzového stavu neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

„Situace skutečně není vůbec dobrá, trend je nesporně v rizikovém scénáři,“ uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch. „Situace v krajích není vůbec dobrá z hlediska počtu hospitalizací,“ poznamenal s tím, že v následujících týdnech se dle predikcí situace bude zhoršovat. „Mělo by dojít ke kulminaci někde kolem vánočních svátků,“ vzkázal. „Pevně věřím, že skutečně se nám podaří zvládnout tu situaci do Vánoc a že predikce se nenaplní,“ podotkl.

Na JIP končí mnohem více neočkovaní

Na začátku prosince bude na JIP až 1100 lidí. Očkování však drží JIPky v Česku před masivním zahlcením, podotkl Vojtěch. Mezi nově hospitalizovanými jasně převažují neočkovaní. Je to 10,5 neočkovaných vs. 2,7 očkovaných na 100 tisíc případů, uvedl.

„Nesporně ve všech věkových skupinách drtivě převažují ti, kteří nemají dokončené očkování nebo nejsou vůbec očkováni. Ti končí na JIP primárně,“ upozornil ministr s tím, že neočkovaní také mnohem častěji končí na plicních ventilátorech. „Debaty o tom, že očkovaný se může nakazit, jsou naprosto v tomto kontextu irelevantní,“ poznamenal Vojtěch.

Řešit se bude povinné očkování 50+

„Očkování je jediné řešení pandemie covid-19 a já znovu chci apelovat na všechny, aby skutečně nevěřili těm různým dezinformacím, že se jedná o experimentální vakcínu. Není to pravda,“ uvedl Babiš.

Připomněl, že evropská komise EMA doporučila, aby covidové certifikáty měly platnost 9 měsíců. EMA také schválila vakcínu pro děti od 5 do 11 let,. „Konečně,“ řekl k tomu Babiš a potvrdil, že v týdnu od 20. prosince ČR obdrží 300 tisíc vakcín pro děti 5+.

„Jsme přesvědčeni, že musíme zavést povinné očkování pro profese zdravotnictví,  sociálních službách, hasiče, vojáky, policisty a taky pro seniory 60+,“ uvedl Babiš.

Debatovat se však bude ještě o tom, zda nepůjde i o kategorii 50+, upozornil. „Není jiné řešení, vysoká očkovanost znamená nízký stav hospitalizace,“ pokračoval premiér.

„Vize je jasná. Budeme se očkovat nadále. Je potřeba třetí dávka, děti bude potřeba naočkovat a my jsme přesvědčeni, že je potřeba zavést tu povinnost tak, jak je to v Rakousku,“ dodal Babiš.

hulmihosoudruhu ( 27. listopadu 2021 16:40 )

Současná vláda slibuje, že za jejich nekompetentní rozhodování o uzavření vánočních trhů bude příští vláda vyplácet kompenzaci.

dixid ( 26. listopadu 2021 19:37 )

Kdy vam , lidi, dojde , ze tady o zadny vir nejde !!!! DVA ROKY ! Dva roky to bastite !!!! BROBUDTE SE !!! O zadny vir nejdte , nastoluje se Novy svetovy rad , kde budete makat jen za kus zvance , kdyz budete hodni ...Copak to nevidite ? Od "dva tydny s rouskou" jste konstatnte omezovani, turistisky ruch, restauracni provozy, male zivnosti...jsou likvidovany ? Jste slepi ?

Stano1963 ( 26. listopadu 2021 19:26 )

pozdě, včera bylo pozdě, ale přece Prymula si nenechá zkazit fotbal

CAVESMAN ( 26. listopadu 2021 19:23 )

základem je uzavřít hranice - jinak jsou tato opatření směšná

Jirik-ta ( 26. listopadu 2021 19:05 )

Politiky nenáviděný, veřejností obdivovaný: Kardiochirurg Jan Pirk řekl otevřeně o vakcínách to, o čem se před lidmi nemluví
http­s://zi­votvces­ku.cz­/poli­tiky-nenavideny-verejnosti-obdivovany-kardiochirurg-jan-pirk-otevrene-o-vakcinach-rekl-to-o-cem-se-pred-lidmi-nemluvi/

S lékaři zacloumalo vyjádření Karla Janečka během Slavíka. Ostře odmítl očkování dětí. Primář z první linie se neudržel a tohle řekl
http­s://zi­votvces­ku.cz­/s-lekari-zacloumalo-vyjadreni-karla-janecka-behem-slavika-ostre-odmitl-ockovani-deti-primar-z-prvni-linie-se-neudrzel-a-tohle-rekl/
Nedopusťme návrat doby, kdy se nesmí zpívat.
Let za svobodu 2021 - Karel Janeček
http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/ka­relja­necek­cz/vi­deos/­378080­040663­004/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa