Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Recept budoucí vlády na covid přehledně: Uznávání PCR, protilátky a „ne“ povinnému očkování

Aktualizováno -
24. listopadu 2021
10:45
Autor: ČTK, simao, tsv - 
24. listopadu 2021
05:00

Obsazenost nemocnic a zejména jednotek intenzivní péče považuje koalice Spolu a PirSTAN za klíčový ukazatel, podle kterého se bude řídit nová vláda v boji s pandemií. Zástupci koalic apelují na očkování a slibují, že jejich vláda nezavře během pandemie školy. Zamezit dalšímu šíření nákazy ve školách chce prodloužením vánočních prázdnin. Povinné očkování nepovažuje za řešení. 

„Tuto vlnu už nemůžeme zastavit,“ řekl na úvod budoucí premiér Petr Fiala. Podle něj se teď všichni musí zaměřit na to, aby nemocnice ustály nápor covidových pacientů. „Je důležité, abychom se připravili na možné další vlny tak, abychom je zvládli lépe, abychom je už nikdy nenechali rozjet do takto hrozivých čísel, jako jsou ta aktuální,“ doplnil Fiala. Zdůraznil, že „hlavním a jediným účinným nástrojem a dostupnou ochranou proti nemoci covid-19 je očkování“.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) považuje zapojení zdravotnických studentů za nutné, pomoc nemocnicím by pro ně ale neměla být povinností. „Jsme si jisti, že nařizování pomoci není správná cesta. Zapojení studentů v nemocnicích musí být na základě domluvy vedení lékařských fakult a vedení středních škol s nemocnicemi.“

Důležitá podle něj bude i distribuce pacientů dle kapacity nemocnic. „Distribuce musí být koordinovaná a musí být dobře řízená.“ Upozornil, že nemocnice a zdravotníky bude třeba více podporovat i finančně.

S čím koalice počítá v krátkodobém horizontu

  • Obnovení systému O- T- N a tedy znovuuznávání PCR testů, jejich platnost by měla být 72 hodin
  • Navýšení kapacit testování na 200 tisíc PCR testů denně, v současné době je kapacita zhruba poloviční
  • Testování ve školách v pondělí, aby se zabránilo karanténám
  • Vymáhání platných opatření
  • Navýšení kapacit trasování, posílení call center
  • Třetí dávka vakcíny po pěti měsících, jinak by lidi čekalo PCR testování
  • Prodloužení vánočních prázdnin, začaly by už 18. prosince

Česko v posledních týdnech bojuje s rekordními počty nových případů. Za úterý jich přibylo téměř 26 tisíc, nejvíc od začátku epidemie. Velmi rychle se plní nemocnice, na jednotkách intenzivní péče je už 800 lidí. Budoucí vláda bude chtít změnit ukazatele, na základě kterých se bude hodnotit závažnost pandemické situace. „Pro naši vládu a její opatření bude klíčová obsazenost nemocnic a zejména jednotky intenzivní péče,“ dodal předseda ODS.

Čemu se chce budoucí vláda vyhnout, je zavírání škol. „My jsme ve volební kampani slíbili, že nebudeme plošně zavírat školy, a tento princip budeme uplatňovat celou dobu našeho budoucího vládnutí. Nesmíme dopustit, aby covid-19 odnesly naše děti, nezaslouží si to,“ řekl Fiala. Kvůli šíření covidu ve školách navrhují koalice prodloužení vánočních prázdnin, začít by podle nich měly už 18. prosince.

Povinné očkování? Ne

Budoucí vláda odmítá povinné očkování. „Povinné očkování není řešení, má navíc řadu legislativních úskalí,“ řekl Válek s tím, že je potřeba ochránit rizikové skupiny obyvatel. O povinném očkování například zdravotníků nebo zaměstnanců sociální péče je potřeba mít podle něj shodu s profesními organizacemi. Budoucí vláda nicméně vyzývá všechny, co mohou, aby se vakcinovat nechali. Zároveň apeluje na co nejrychlejší vakcinaci třetími dávkami u rizikových skupin. Zapojit by se měli podle Válka zejména praktici.

Mezi druhou a třetí dávkou vakcíny chce Válek zkrátit lhůtu na 5 měsíců pro všechny. Pokud by si vakcinovaní pro třetí dávku nedošli, museli by se, stejně jako neočkovaní, testovat PCR testy.

Vrácení neočkovaných do života?

Budoucí vláda bude trvat na systému O-T-N. Testování PCR je podle Válka správnou cestou, výsledek testu by měl platit 72 hodin po odebrání vzorku. „PCR test je vstupenka kamkoliv, která informuje o tom, že ten člověk v té chvíli, kdy má negativní test, není rizikem pro své okolí,“ dodal budoucí ministr zdravotnictví. Od pondělí platí v Česku systém O-N, neočkovaní nemohou například do restaurace, za zábavou nebo sportem ani s testy.

Uznávání protilátek

Budoucí vláda chce zohledňovat protilátky, podle Válka by mohly být součástí covidových certifikátů. Stanovisko k protilátkám podle Válka nyní připravuje výbor imunologické společnosti, otázku řeší i odborná skupina pod vedením předsedy vakcinologické společnosti Romana Chlíbka. Válek se domnívá, že by protilátky mohly být zavedeny do systému covidových certifikátů. „Jakási hladina protilátek by například umožňovala po velmi omezenou dobu totéž, co umožňuje systém OTN,“ řekl Válek. 

Podle Válka ale neznamená prosté určení hladiny protilátek to, že se člověku nemůže nic stát. Jako příklad uvedl mladého člověka, sportovce, který musel být hospitalizován na jednotce intenzivní péče s covidovou pneumonií, i když měl hodnotu protilátek pod 10.000. Dodal, že lidé, kteří mají protilátky, se nemusejí obávat očkování proti covidu.

V rámci střednědobých opatření se musí zlepšit fungování sítě očkovacích míst, řekl místopředseda ODS Martin Kupka. Nový kabinet podporuje zkrácení lhůty pro očkování třetí dávkou ze šesti na pět měsíců od druhé dávky. „Pokud chceme zapojit celou společnost, nesmíme zastírat žádné nepříjemné pravdy, popsat limity očkování, ale zdůvodnit a zdůraznit, že má jasný a nezpochybnitelný efekt,“ uvedl.

Z dlouhodobého hlediska je nutné posílit řídicí strukturu státu, aby byl schopný rychle a pravidelně informovat, čemu občané čelí. „Aby pravidla byla pokud možno stálá a lidé se v nich vyznali,“ uvedl Kupka. Kabinet chce také posílit infekční kliniky, kapacity pro PCR testování i krajské hygieny. Lockdown musí být podle Kupky až posledním řešením a stát musí dělat všechno pro to, aby nemusel nastat.

Návrat eRoušky?

Obnovení eRoušky zařadily koalice Spolu a Pirátů se STAN mezi opatření, která by měla pomoci s trasováním nákazy. Zvýšit kapacitu a efektivitu trasování by podle budoucí koalice měla externí call centra i obnovení eRoušky. „Řada call center bude vzhledem k nové legislativě končit,“ vysvětluje budoucí kabinet. Chce okamžitě zapojit jejich kapacity a parametry eRoušky upravit i pro očkované.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o pozastavení eRoušky od začátku listopadu. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už není potřeba, vysvětlil tehdy na twitteru tým eRoušky. 

Video  Tisková konference zástupců budoucí vlády ke koronaviru.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Prema M ( 1. prosince 2021 19:14 )

A které očkování máte na mysli? Jestli myslíte proti covidu alfa, tak mě přijde zbytečné do sebe rvát 3 dávky neschvalene vakcíny. A Astru zenevu v tichosti nikde neockuji a Johnsona teď zrušily ve Slovinsku kvůli prokazatelně u úmrtí. Tak nevím čím vám pomůže povinné očkování když na Jip leží lidi očkování i s prodelanym covidem. Aha jestli to nebude tou vakcínou na alfu.

kdoasi ( 25. listopadu 2021 21:52 )

🙈 panebože, do kterýho vo.la jsi dal lidskou duši🤔

kdoasi ( 25. listopadu 2021 21:48 )

Hmm, právník a zpěvák. Kolem toho zdravotnictví ani neprofičelo👎

Athina ( 25. listopadu 2021 21:09 )

souhlasim s vami.

levandulova ( 25. listopadu 2021 18:04 )

Prvni, co novy ministr zdravotnictvi zavedl, ze zrusi jiz schslibenschvalenyy 6% narust platu zdravotniku, vzgleme k 5% letosni inflaci jen dorovnani zivotni urovne. Doufam, vazne doufam, ze mu na to ti zdravotnici vys... a muzou si jit makat do tech spitalu poslanci!!!!! Ho.va.da

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa