Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covidové plány budoucí vlády: Smejkal opatrně chválí, obchodníci volají po větší pomoci

Autor: tsv, ČTK - 
24. listopadu 2021
12:20

Budoucí vláda koalic Spolu a PirSTAN na tiskové konferenci představila své plány pro boj s pandemií koronaviru. S vládou v demisi premiéra Andreje Babiše nesouhlasí koalice především v přechodu ze systému O-T-N na systém O-N, měnit chce i ukazatele závažnosti pandemické situace a opatření pro již očkované. Znovu uznávat PCR testy je podle epidemiologa Petra Smejkala správný krok. Svaz obchodu zase chválí snahu o větší kontroly toho, jak se dodržují opatření.

„Je tam hodně věcí, o které my jsme už dlouhodobě usilovali,“ řekl Smejkal v rozhovoru s Českou televizí. Plán budoucí vlády se mu zamlouvá. „Testování ve školách, covidový fond, ze kterého se budou hradit všechny ty věci a nebudou se mezi sebou hádat ministerstva, že bude ponechán PCR test, že bude důraz na vymáhání opatření a hygienické stanice budou mít pravomoci řídit dost lokálně - to jsou všechno věci, u nichž já jsem rád, že tam zazněly,“ vyjmenoval.

„Jestli se tohle všechno podaří, určitě je to posun,“ doplnil a potvrdil, že přístup koalice se mu líbí víc než kroky končící vlády. Udržení chodu škol by podle Smejkala měla být priorita. Souhlasí s pravidelným testováním žáků, kteří by dle něj měli mít nasazenou roušku po celou dobu pobytu ve školním areálu.

Epidemiologovi se zamlouvá i možnost krajských hygienických stanic rozhodovat o opatřeních v jednotlivých krajích. „Tohle se hezky řekne, ale samozřejmě zajištění kapacit bude problém,“ podotkl. V souvislosti s tím chválil zmiňovaný trasovací software, který by stanicím mohl usnadnit provoz.

Lékař vyjádřil souhlas i s nutností třetích dávek očkování a tím, že by s vakcinací měli pomáhat všichni praktičtí lékaři. Upozornil, že Izrael si s poslední vlnou pandemie poradil právě díky vícenásobnému přeočkování.

S koalicí se naopak neshodne v ukazateli, který má hodnotit vývoj pandemické situace. Budoucí vláda se chce soustředit hlavně na zaplněnost nemocnic, především jednotek intenzivní péče. Podle Smejkala je ale nejdůležitější proměnnou procento pozitivních testů.

Svazu obchodu v plánu chybí oživení odvětví

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) by se nová vláda měla kromě kompenzací věnovat i oživení zasažených odvětví. Za správné svaz považuje výrazné zvýšení kontrol stávajících protiepidemických opatření. Jejich současný počet je nedostatečný. Budoucí kabinet by měl také s profesními svazy pracovat na větší motivaci k očkování, měl by ho co nejvíce zjednodušit. ČTK to dnes řekl prezident SOCR Tomáš Prouza.

K oživení postižených oborů podle Prouzy pomůže fond na podporu investic a modernizace české ekonomiky. Rychlé obnovení poptávky by podle něj podpořilo i dočasné snížení daně z přidané hodnoty (DPH). Dále dle něj bude nutné uvolnění pracovního trhu. Hlavní překážkou rychlého růstu české ekonomiky je totiž podle Prouzy nedostatek pracovních sil.

„Plně souhlasím s výrazným navýšením kontrol, není možné, aby naprostá většina podnikatelů pravidla dodržovala, ale byla kvůli tomu v nevýhodě oproti těm, kteří pravidla ignorují a ještě se tím veřejně chlubí,“ uvedl dále Prouza. V současnosti prováděných zhruba 20 kontrol denně v celé zemi je podle něj naprosto nedostatečných. Upozornil také na to, že v mnoha zemích je nárok na kompenzace provázán s dodržováním nařízení, což velmi pomáhá s jejich respektováním. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pondělí ČTK řekl, že stát podnikatelům, kteří opatření bojkotují, podporu neposkytne.

Zjednodušení očkování je podle Prouzy možné pomocí výrazného růstu počtu míst, kde se lidé mohou očkovat bez registrace. K větší proočkovanosti by vláda měla přispět i nasazením mobilních očkovacích týmů, dodal Prouza.

Video  Tisková konference zástupců budoucí vlády ke koronaviru  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pindokukin ( 24. listopadu 2021 17:07 )

Je jasné ,že lidé 60+ po nuceném očkování US nevyzkoušenými sajrajty zemřou.Protože snad každý má cukrovku druhého typu,vysoký tlak,míň funkční ledviny a další limitující nemoci.

Takže je to státem řízená genocida.Jednou se provalí ,čí je to dílo.
Kdo v EU nakoupil americké sajrajty nota bene bez indemity,to jest bez právní postižitelnosti při obrovských vedlejších účincích.
Koho všeho podplatil Gates, Fauci a spol - "Dobrý klub" ovládá svět "ASPEN INSTITUT" včetně centrály CIA ,za co tam dali vrchnímu čučkaři metál?
Hraje v tom roli zbavení se lidí kvůli vyplácení důchodů??

Vy zakuklení vrazi,všechno jednou vyleze ,jako ten podraz 11 září s dvojčaty.

pindokukin ( 24. listopadu 2021 17:06 )

Povel přišel z Vídně! Vláda Andreje Babiše pouhé 4 dny po Rakousku oznámila plán na plošné POVINNÉ OČKOVÁNÍ OBYVATEL V ČR v několika etapách, půjde nejprve o důchodce 60+ a následně o 4 další profesní a věkové vlny až dolů na věk 18 let! O dětech zatím není rozhodnuto, vláda se prý obává vypuknutí nepokojů, protože nemá na své straně už ani policii! Hrozí odchod 10 000 policistů a vyšetřovatelů odmítajících vax, potvrdil policejní prezident!

frantacizek ( 24. listopadu 2021 13:20 )

přitom narozdíl od té 1. vlny dnes už máte k dispozici PLNĚ SCHVÁLENÉ VAKCÍNY, ale vy nejste ani schopni dostat je k těm rizikovým skupinám, katastrofa hoši, jak vás ta politika může bavit, když jejím meritem je hlavně problém nevyřešit..

frantacizek ( 24. listopadu 2021 13:03 )

a rizikovky máte chránit očkováním nebo lockdownem vy, občan už více, než se očkovat pro to udělat nemůže. Testovat se pak je taky něco navíc, pokud se ta rizikovka nechce očkovat, má stejný režim jako očkovaný. Jsme zkrátka zpět v 1.vlně, nepoučila se ani opozice, tam se pouštěly rizikovky na nákupy, ale teda ve vyhrazený čas, přesto chodily, jak chtěly. Je to s vámi stále dokola. Já už volit nepůjdu, protože mám obavu, když se zastavíte u takového snadného problému, jak zvládnete ekonomiku země a její oddlužení v téhle sestavě. Máte-li nalézt navíc konsensus a nebude to řešit čistě jeden člověk - v tom případě Zbyňa, kterému, jak jsem psal, jedinému důvěřuji, že vám nedá korunu zadarmo na kraviny a dotace podnik. sektoru, které vyvstaly neřešením problému

frantacizek ( 24. listopadu 2021 12:58 )

obchodníci ještě budou volat, a nebude to jediné odvětví. O těch PCR jsem psal už od září, od kolegy Smejkala nebo Maďara jsem nikdy nic takového nezaznamenal jako od epi, že by tohle preferoval jako základ masivního testování. Proto tady jely antigeny hlavně ve školách.
Politika je o povídání, slibech, epi se tomu přizpůsobili u nás výborně, problém to neřeší..ve finále vám vystoupí epi náčelník a řekne vám, že za něj mohlo být o polovic méně mrtvých... pač to nikdo nevíme, je to nevyčíslitelné v tomhle režimu udržování problému. Jediné, co se dá říci, že nabídnout pragmatické řešení povinným oočkováním rizikové skupiny, problém řeší.. opravdu nerozumím tomu, proč jdeme cestou udržování problému - jedné vládě zemře tolik rizikových, této zase možná o trochu méně, ale stále dosti. Epi nám to pak zhodnotí, přičemž jeden byl u té první vlny umírání, Smejkal bude tady u té druhé a náčelník jim sdělí, že to oba dělali zle, pač to mělo být takhle.. úplně věrné popsání situace, která tady už proběhla. Takže kolega Smejkal by si měl jít raději zaběhat, protože nic než povinné oočkování rizikové skupiny problém neřeší a vše ostatní je zkrátka špatně a společnost poškozuje hned v několika faktorech.
Ještě poslední poznámka - vy, jak okolo té povinnosti očkování hopsáte jako duracel králíčci, vlastně latentně dáváte do ruky bič odpíračům, kteří mohou vzít za argument, že si sami nejste jistí, jestli ta už plně schválená vakcína, opravdu funguje, pomáhá, neuškodí té rizikové skupině..Tohle už jsem slyšel od jednoho odmítače u nás v restauračním zařízení. Na to nemáte pak vůbec žádný argument, stejně jako já nyní nemám argument, jak přesvědčit členy petičního výboru u nás v hospě, že si mají jít pro 3. dávku, pokud je hodláte i nadále testovat v restauraci, pač většina podniká jako OSVČ a na pracovišti se testovat nebudou, jsou očkovaní. V tom jim dávám za pravdu zkrátka. Musí až na tom pivu, pokud tam vůbec půjdou a neudělají party doma, což bude zajímavá sonda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa