Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šokující svědectví o nehodě na D5: Jenom jsme čekali na ránu!

Autor: dce - 
21. ledna 2022
05:00

Ohromnou tragédií mohla skončit čtvrteční hromadná nehoda na dálnici D5 u Žebráku. Celkem 36 vozů se zde srazilo patrně kvůli nepřízni počasí - to se totiž stačilo změnit tak rychle, že mnoho řidičů nestihlo zareagovat. Do prvních nákladních vozů, které se na dálnici zablokovaly, začaly narážet další a další osobáky a kamiony. Jako zázrakem všichni účastníci přežili - zraněných bylo celkem šest, z toho dva utrpěli středně těžká poranění. Ze svědectví účastníků nehody běhá mráz po zádech.

„Bílá stěna, bílo, led. To jelo jak sáně!“ tak televizi Nova popsal jeden z řidičů momenty, které předcházely otřesné nehodě. Z mírně podmračené oblohy se během chvíle začal sypat sníh, běžná zimní přeháňka se ale rychle změnila ve vánici a doslova i boj o život. Na 33. kilometru dálnice D5 ve směru na Prahu se krátce po jedenácté dopoledne začala auta štosovat jak v katastrofickém filmu.

Video  Hromadná dopravní nehoda na dálnici D5  - Tomáš Hubka
Video se připravuje ...

Podle videa, které jeden z řidičů natočil, i fotografií z místa to vypadá, že k první kolizi došlo mezi nákladními vozy, které rychle průjezd dálnicí úplně zablokovaly. Špatná viditelnost, kluzká silnice a vysoká rychlost dokonaly své. „Začal jsem brzdit a pak rány, jedno auto za druhým,“ vysvětloval další účastník nehody.

Absolutní bezmoc museli prožívat lidé v autech po nárazu. Televizi Nova se s otřesnými pocity svěřila i mladá žena. „Jenom jsme čekali na ránu zezadu!“ Mnozí se rozhodli své vozy opustit a utíkat do bezpečí za svodidla, celé řadě řidičů se ale nepodařilo otevřít dveře, a tak mohli jen čekat a doufat...

Naštěstí při hromadné nehodě nikdo nezemřel, z šesti zraněných utrpěli vážnější poranění jen dva lidé. Přesné příčiny nehody vyšetřují policisté. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové nelze vyloučit, že na vině jsou i zhoršené povětrnostní podmínky. „Tou dobou se přes střední Čechy přehnala sněhová vánice, může to mít rovněž vliv,“ uvedla Suchánková. Výše škody se zatím vyčísluje, mohla by se ale vyšplhat až ke stovkám milionů korun.

bizon_pepa ( 21. ledna 2022 09:03 )

Jj, na několika autech bylo vidět, že mají rozsvícené mlhovky. Tak si zřejmě mysleli, že pro bezpečnost udělali maximum.

J H ( 21. ledna 2022 08:56 )

vůbec se tomu nedivím... zcela jistě zde bylo určité procento řidičů, kteří v tom byli "nevinně", nicméně ze záběrů je zcela jasné, že naprostá většina nepřizpůobila styl jízdy počasí a povaze vozovky a hlavně nepředvídala. Když jedu tak, že nedokážu zastavit na vzdálenost, na kterou mám rozhled, je havárie jen a jen mojí vinou a není vinou počasí či nějaké vyšší moci.
Měl jsem možnost podívat se v posledních letech do několika "učeben" autoškoly. Ten styl "výuky" je založen na tom, že někde v místnosti sedí "učitel" (a to ještě v tom lepším případě), ale ten jinak nedělá nic...rozhodně tedy nikoho nic neučí...jen tam před obrazovkami PC dřepí adepti a zkoušejí si nanečisto testy. Jakmile se otázky testů naučí, mají vyhráno...že by jim někdo předával zkušenosti, rady, souvislosti dějů apod., to v dnešních autoškolách nehrozí. A pak to takto vypadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání