Ukázalo se totiž, že jeho nález vytvořily kutilky asijské. Jde o nepůvodní druh hmyzu, který je doma v Himalájích a do Česka se dostal v roce 1995, kdy byl poprvé zachycen v pražské botanické zahradě.

„Jsou už docela běžné, žijí i ve městech, můžeme je nalézt třeba ve starších bytech v centrální zástavbě,“ popsal pro Blesk.cz entomolog Petr Šípek z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Podle odborníka jsou v Česku v současné době hned čtyři druhy kutilek.

„Materiálem připomínají vlaštovčí hnízda a zapáchají," popsal pro Blesk.cz Karel, který hmyzí domečky našel na půdě na lodním kufru. Hliněné komůrky si kutilky jinak stavějí na různých stěnách, nábytku či zadních částech obrazů. Komůrek může být vedle sebe až dvacet.

Paralyzovaní pavouci

 Roztomilé domečky ale představují promyšlenou past! Ukrývají totiž kořist pro larvy kutilky. „Kutilky mají tu strategii, že vbodnou žihadlo do nervové soustavy pavouka, vpraví mu tam jed, a tím ho paralyzují. Pavouk tedy není mrtvý. Asi deset jich pak zatáhnou do hliněné nádobky, do které dají i své vajíčko,“ popisuje entomolog.

 Z vajíčka se vyvine larvička, pro kterou pavouci slouží jako potrava. „Paralyzované pavouky postupně vyžírá. Pak se zakuklí a následující rok vyleze jako dospělá kutilka,“ shrnul kutilčinu cestu na svět Petr Šípek. Fotkami rozbitých komůrek plných pavouků se na sociální síti pochlubila i Marie Petrová. „Poslal mi je kolega, našli je ve skladu firmy,“ dodala.

Větší než vosa

Kutilky asijské jsou větší než vosa, takže nejdou přehlédnout. Jinak se jich ale bát nemusíte. Ačkoli při zmáčknutí mohou bodnout a bodnutí by bylo bolestivé, odborník má dobrou zprávu. „Za celou dobu, co tady jsou, si nevybavuji, že by bodnutí kutilkou někdo hlásil,“ uklidňuje Šípek. Pokud vás kutilka asijská a jiné invazivní druhy zajímají, může vědcům pomoci s jejich monitoringem. Více ZDE.

Kaziči vína a ořechů. V Česku se zabydlují další nepůvodní druhy-

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kaziči vína a ořechů. V Česku se zabydlují další nepůvodní druhy Jiří Marek

Fotogalerie
8 fotografií