Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opičí neštovice se objevily v Evropě. Český infektolog řekl, jaká jsou rizika zavlečení nákazy do ČR

Aktualizováno -
20. května 2022
07:58
Autor: ula - 
19. května 2022
05:00

Ve Velké Británii a dalších evropských zemích  se objevily případy nákazy opičími neštovicemi. Ačkoliv první případy ukazovaly na import z Nigérie, podle portálu Daily Mail to vypadá, že se infekce šíří komunitně a zdá se, že k přenosu mohlo dojít mimo jiné při pohlavním styku. Vyrážku si navíc nemocní pletou se syfilisem, proto jedna z klinik pohlavních nemocí zavedla opět rozestupy jako během pandemie. Blesk Zprávy oslovily infektologa MUDr. Pavla Dlouhého, zda exituje riziko zavlečení opičích neštovic i do Česka.

Ve Velké Británii se objevily případy nákazy opičími neštovicemi. „Britské úřady zaregistrovaly v květnu letošního roku 7 případů, poslední čtyři zřejmě spolu souvisejí a virus byl zavlečen z Nigérie. První případy už hlásí i Španělsko, Portugalsko, Itálie, Švédsko, Kanada a podezření má i Austrálie.

Zdá se, že mohlo dojít k přenosu při pohlavním styku, vyrážka může připomínat syfilis a nacházet se na genitálu,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Pavel Dlouhý, primář Infekčního oddělení Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. Proto některé britské kliniky pohlavních nemocí zavádějí

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině