„Začínali jsme v Brně, kde jsme měli výrobní prostory 33 m². Zpočátku jsme pracovali ve firmě jen já s manželem a jedna kolegyně. Nyní po třech letech máme halu s plochou 200 m² v Blansku. Probíhají v ní veškeré výrobní procesy. Ve firmě je nás nyní osm,“ uvedla Eva Sloupenská.


Projevilo se to i na produkci. „Za tři roky jsme se z původní tuny moučných červů ročně dostali až na současných 10,5 tuny, tedy na desetinásobek. Křupaví červíci si zkrátka našli cestu na český trh,“ upřesnila Sloupenská.

Sama přitom přiznává, že než larvy potemníka moučného ochutnala, musela si nejdřív dát skleničku vína. „Pracovalo u mne podvědomí, že hmyz se přece nejí. Když jsem je ale ochutnala, zjistila jsem, že šlo jen o předsudek. Chuťově jsou výteční,“ pokračovala spoluzakladatelka firmy.

Červi s chutí česneku

Firma nabízí červíky v pěti různých příchutích. „Nejoblíbenější jsou česnekové. Chutnají prakticky stejně jak brambůrky. Obsahují ale až 60 % proteinů a až 20 % nenasycených mastných kyselin. Obsahují spoustu vápníku, zinku a železa a jsou bez cukru. Jsou tedy ideální pro zdravý životní styl,“ dodala Sloupenská.

O tom, že pojídaní křupavých červíků je nyní trendem, svědčí asi nejlépe to, kolik jich Češi ročně spořádají. Firma jich loni vyprodukovala přes 130 milionů kusů. V přepočtu to znamená, že každý obyvatel České republiky včetně nemluvňat snědl za rok asi 12 larev potemníka moučného!


„S mírnou nadsázkou mohu říct, že jsme Čechy naučili jíst hmyz a Česká republika je v rámci EU lídrem v hmyzím potravinářství. Ostatní země EU k jedlému hmyzu přistupují zatím velmi zdrženlivě, ale tak tomu bylo před třemi roky i v Česku. Tak to tu Evropu naučíme,“ slibuje Libor Sloupenský.

VIDEO: Červíkům neodolal ani maxijedlík Jaroslav Němec. Dokázal jich spořádat přes devět tisíc.

Video
Video se připravuje ...

Maxijedlík a jeho pocity po červí lahůdce TV Blesk Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
10 fotografií