O královně Beskyd tvrdí, že už mu dvakrát zachránila život. Vděčí jí za kondici a otužilost. Muž je napříč republikou pověstný tím, že den co den v horku i mrazu stane na vrcholu své milenky, jak kopci říká, a někdy ho zdolá i šestkrát! Vždy je navíc "oblečený" jen v pumpkách ke kolenům. Má za sebou už 3 512 výšlapů...!

Video
Video se připravuje ...

Ján Čupa (70) z Metylovic na Frýdecko-Místecku denně zdolává Lysou horu. archiv J. Čupy

„Nejdříve jsem chytil covid. Deset dní jsem měl vysoké horečky a došlo i na moment, kdy jsem se nemohl nadechnout. Manželka už málem volala záchranku, ale zkusil jsem 15x vysoký nádech a výdech. Pomohlo to,“ tvrdí Honza.

Do nemocnice nechtěl. „Když člověk jen leží, lehce dostane zápal plic, doma jsem mohl chodit. Pak mě začalo silně píchat u srdce, i to jsem však dokázal rozmasírovat,“ dodal horal.

Trapné volat záchranku

Když se konečně „vylízal“ z covidu, přišla další rána. Při zatápění v krbu, kam chtěl stříknout pár kapek lihu, se uvolnila zátka a prsklo do něj asi dvě deci. Kamna bouchla a z muže se stala hořící pochodeň!

Asi ze šoku prý necítil bolest. „Bylo mi trapné volat záchranáře,“ řekl. Pár dní se léčil doma, ale pak popáleniny začaly mokvat, a tak do té nemocnice přece jen šel.

Dozvěděl se, že jedno místo na těle bude rozhodně potřebovat plastiku a další tři asi také. Jánovi se ale kůže k údivu lékařů komplet zahojila i bez plastik.

Na depresi i nemoc

Ján začal zdolávat Lysou horu dennodenně v roce 2011. Tvrdí, že tehdy mu zachránila život poprvé. Po nástupu do důchodu prý ztratil smysl života a upadl do těžké letargie.

„Teď podruhé, neboť díky ní mám tělo natolik odolné, že mě covid ani oheň nepoloží,“ řekl.

Ani minus 56 stupňů mu nevadí

O kondici a otužilosti horala z Metylovic svědčí i fakt, že jednou při závodech na Lysé hoře LH 24, čili celodenním výšlapu tam a zpátky, byla pocitová teplota mínus 56 stupňů. K tomu mlha a vichřice.

Ján se k závodníkům na chvíli připojil a zatímco záchranáři ošetřovali lidem omrzlé nosy a uši, on dál čelil nepřízni počasí do půl těla bez a až ke konci si vzal alespoň tričko.

Fotogalerie
11 fotografií