„Není třeba sedět v kádi plné ledu, meditovat a trhat osobní rekordy. Když si zaplavete třikrát týdně ve studené řece, dosáhnete stejných výsledků. Ale upozorňuji, nekoupat se jako někde v tůňce, opravdu plavat,“ usmívá se Otakar Zemek, který ve Frýdku-Místku při jezu U Žida založil klub zimního plavání a začal vítat nové nadšence.

Je jich čím dál víc

Ještě v roce 2019 byli členové jeho klubu dva. „Mnoho lidí chtělo s otužováním začít, ale nevědělo jak, nevědělo kde. Snažím se o kamarádský přístup, otevřenost, a tak si lidé začali nacházet cestu k nám,“ popsal plavec.

Video
Video se připravuje ...

Zimní plavci se scházeji u jezu U Žida ve Frýdku-Místku třikrát týdně a vždy dorazí i nějací nováčci. Otužilci F-M

 „Na začátku předám hlavní rady, poptám se na základní zdravotní stav, zda někdo není kardiak a podobně. No a jde se do vody,“ vysvětlil Otakar Zemek. Teď už s ním plavou desítky otužilců a v každý další termín plavání se vždy dostaví několik nováčků.

„Až s tím máme teď starosti. Kvůli koronaviru se nemůžeme příliš shlukovat. Snažíme se proto chodit do vody postupně,“ podotkl šéf sdružení.

Kulich je zbytečný!

Jelikož zimní plavání je dle Otakara Zemka sport, má i svá pravidla. „Do vody jděte v plavkách, s plaveckou čepicí nebo prostovlasí, můžete mít botky a plavecké brýle. Nechte na břehu beranice, kulichy, rukavice, vysoké boty, neopreny,“ radí.

Proč kulich nenosit? „Plavete ve vodě, která je chladná, studená nebo ledová. Jste tam jen pár minut. Za tuto dobu z hlavy, která je nad hladinou, neuteče prakticky žádné teplo. Takže pro člověka, který nenamáčí hlavu, nemá teplá čepice žádný význam z hlediska celkové ztráty tepla,“ vysvětlil Zemek a dodal: „Nebojte se hlavu si namočit!“

Jarka (82): Stačí šest temp

Nejstarším nováčkem je seniorka Jarka (82). „Asi tři roky se sprchuji ve studené vodě, ale říkala jsem si, že chci zkusit něco víc. Sledovala jsem videa o otužování, a tak jsem to zkusila tady,“ řekla.

„Napoprvé jsem si dala limit pět minut, ale zjistila jsem, že mi bohatě stačí udělat pět až šest temp a nic nehrotit, už nejsem nejmladší. Úplně mi to tak stačí Je to skvělé pro psychiku,“ dodala Jarka.

Fotogalerie
18 fotografií