Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Objevte kouzlo čajů! Jaké mají účinky? Který se hodí právě pro vás?

/
  • 4. února 2021 ● 09:09

    Obyčejný nápoj, který může být neobyčejný. Lidstvo pije čaj už tisíce let, ale ten svými variacemi a účinky stále udivuje. Také těší a uzdravuje!

    Louhovat se nemusí jen čajové lístky, ale i rozmanité bylinky, které mají různé účinky na náš organismus. Přinášíme 7 tipů čajů, které musíte vyzkoušet. Zahřejí tělo, povzbudí mysl a jejich příprava není složitá.

  • 1.

    Chai masala

    Jde o indický čaj s mlékem, který léčí záněty, kašel a nachlazení. Navíc posílí imunitu.

     

    Ingredience: 2 hrnky vody, 1 hrnek plnotučného mléka, kousek zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 4 ks hřebíčku, kousek skořice, špetka bílého pepře, 2 sáčky černého čaje.

     

    Postup: Vodu přiveďte k varu. Koření rozdrťte a přidejte do vody. Vařte 5 minut. Přidejte sáčky černého čaje a nechte vyluhovat (držte se doporučené doby na obale). Poté přilijte teplé mléko a zamíchejte. Oslaďte dle chuti a podávejte.

  • 2.

    Zázvorový čaj

    Na nevolnost, podrážděný žaludek nebo nachlazení. Při nachlazení také zklidňuje bolest v krku a dokonale prohřeje.

     

    Ingredience: 2,5 cm čerstvého zázvoru, 750 ml vody, šťáva z ½ citronu, med.

     

    Postup: Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Přelijte vroucí vodou a po 5 – 7 minutách přidejte citronovou šťávu a oslaďte medem. 

  • 3.

    Citronový čaj

    Citronový čaj po ránu vás nakopne. Dodá tělu vitamin C a rozproudí metabolismus. Doporučuje se také konzumovat, pokud se snažíte shodit přebytečná kila.

     

    Ingredience: citron, 750 ml vody.

     

    Postup: Citron omyjte a nejprve spařte vroucí vodou. Oloupejte z něj citronovou kůru (bez bílé, hořké části). Dejte do sklenice a zalijte 750 ml vroucí vody. Nechte 5 minut louhovat a přidejte 4 lžíce citronové šťávy.

  • 4.

    Čaj matcha

    Specialita z Japonska, vyrobená ze sušených lístků zeleného čaje matcha. Původně jej pili buddhističtí mistři a samurajové. Čistí játra, zrychluje metabolismus, podporuje psychickou výkonnost a dodává energii.

     

    Ingredience: 2 g prášku čaje matcha, voda o teplotě max. 70 °C, metlička.

     

    Postup: Porci čaje nasypte do misky. Přilijte 100 ml studené vody a promíchejte. Poté přilijte 200 ml horké vody a metličkou pořádně prošlehejte, aby vznikla pěna. Můžete osladit medem. 

  • 5.

    Černý čaj

    Klasický černý čaj se doporučuje při průjmu a podrážděném žaludku. Zlepšuje také schopnost soustředit se a povzbuzuje.

     

    Příprava: Zpravidla se louhuje 2 – 3 minuty, pokud chceme, aby nás povzbudil. Maximálně 5 minut, jestliže chceme, aby působil na zažívání. 

  • 6.

    Bílý čaj

    Povzbuzuje metabolismus, odbourává stres a působí proti stárnutí. Také posiluje obranyschopnost a pomáhá při snižování hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku.

     

    Příprava: Zalévejte jej vodou o teplotě okolo 80 – 90 °C a nechte jej louhovat zhruba 3 minuty.

     

    Čaj z pečeného ovoce

    Video
    Video se připravuje ...

    Zavařený čaj z pečeného ovoce FTV Prima

  • 7.

    Zelený čaj

    Zelený čaj je dobrým prostředkem k redukci tuků. Napomáhá lepší soustředěnosti, povzbuzuje a zlepšuje náladu. Také podporuje imunitu, působí proti zánětům a preventivně působí proti srdečně- cévním onemocněním.

     

    Příprava: Aby čaj nezhořkl, zalévejte jej vodou o teplotě 80 °C. Nechte jej louhovat zhruba 3 minuty.

Dnešní horoskopy