Na jízdu vlaku EC 105 z polského Przemyslu do rakouského Grazu osudného 24. června upozornil server novinky.cz. I půl roku po události je zřejmé, že dispečer zareagoval přímo ukázkově.

Sledoval trychtýř tornáda

Strojvedoucí mezinárodního rychlíku Marek Strmiska měl přibližně hodinové zpoždění a právě vyjížděl z Hodonína, když se mu ozval dispečer z Přerova, aby vlak okamžitě zastavil.

Video
Video se připravuje ...

Tornádo v Lužicích na Hodonínsku Facebook/Eric Nopest

„Ujel jsem sotva padesát metrů, takže jsem se teprve rozjížděl, zastavil jsem proto hned,“ uvedl strojvůdce, který sloupec tornáda sledoval v dálce před sebou přímo z lokomotivy. Neměl samozřejmě ale ani tušení, jakou už způsobilo spoušť.

Živel mrštil autobusem

Jisté je to, že pokud by ho dispečer včas nezastavil, zřejmě by s vlakem vjel přímo do oka tornáda, které přibližně v tu dobu zachytilo autobus u Mikulčic a přehodilo ho i s cestujícími přes železniční vlečku!

Na trati bylo již navíc množství trosek, například plechů ze střech. Nikdo nechce ani domýšlet, co by stalo, kdyby do nich rychlík narazil.

Smrtící tornádo se přehnalo Břeclavskem a Hodonínskem ve čtvrtek loni 24. června. Zdevastovalo Moravskou Novou Ves, Hrušky, Mikulčice, Lužice, Hodonín a jeho odloučenou část Pánov.  Poničeno bylo na 1200 domů, zhruba 200 z nich bylo zbouráno. Škoda nejméně za miliardu vznikla i na obecním majetku. Šest lidí zemřelo, desítky jich byly zraněny.

Fotogalerie
124 fotografií