Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nakažení budou přibývat „nadzvukovou“ rychlostí, varuje vláda. Ve Francii se omikron vymkl kontrole

Autor: ČTK - 
5. ledna 2022
14:58

Mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal ve středu uvedl, že ve Francii přibývají nově nakažení koronavirem „nadzvukovou“ rychlostí a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl v následujících dnech obrátit. Informovala o tom agentura AFP.

Podle Attala dosahují počty infikovaných v regionu Ile-de-France v okolí Paříže a v některých dalších částech země „stratosférické úrovně“. Mluvčí dodal, že v následujících týdnech se pravděpodobně zhorší situace v nemocnicích.

Vláda ve středu také vyhlásila stav zdravotní nouze na dalších zámořských územích. Rozšířila ho na Guadeloupe, Francouzskou Guyanu, Mayotte a na ostrovy Svatý Martin a Svatý Bartoloměj. Na Martiniku a Réunionu platí již od loňského roku.

S těžkým covidem je v nemocnicích přes 20 tisíc lidí

„S ohledem na nemocniční kapacity těchto území a proočkovanost jejich obyvatelstva představuje současná epidemická vlna covidu-19 zdravotní katastrofu, která ohrožuje zdraví obyvatelstva,“ uvádí se ve vládním dekretu.

Asi 68milionová Francie v úterý zaznamenala skokový nárůst nově nakažených koronavirem. Laboratoře potvrdily 271 686 pozitivních případů, nejvíce od začátku pandemie kdekoli v Evropě. Počet lidí s těžkým covidem-19 ve francouzských nemocnicích překonal hranici 20 000, stále se však jedná o výrazně nižší údaj než při vrcholech předchozích vln nákazy.

Lomikel ( 5. ledna 2022 21:57 )

chybí mi povídání pana Flégra o těch mrazácích plných mrtvol v ulicích,
a o těch krematoriích co nestačí ty mrtvoly spalovat.
Jó pan Flégr, to je vizionář...

Lomikel ( 5. ledna 2022 21:53 )

měl bys vědět, co říkal soudruch Stalin:
"Nezáleží na počtu hlasů ve volbách, ale na jejich spočítání..."
A v tom soudruh Rychetský se soudruhem Džugašvilim shodli jako jeden muž.

Karel ( 5. ledna 2022 19:04 )

A to budeme koukat, až něco řeknou Pekarová a Adamová, které vždy pouze a jen lhaly a říkaly, jaký mají plán. Vláýdu řídí pěti procentní strany díky mafióznímu rozhodnutí předsedy nejvyššího soudu, STBáka nejhoršího kalibru Rychetského. Mimochodem, kamaráda Kalouska.

Desterz ( 5. ledna 2022 19:02 )

Jak to koncem loňského roku řekl řiditel VFN v Praze: omikron nakazí všechny, očkované, neočkované.
Co nám prozradí worldometers?
Inu, třeba že Francie měla v maximální špičce první vlny cca 83k, teď má 271k. Anglie 1. vlna max 68k, teď 218k. Portugalsko 16k/30k. USA 306k/595k. Raketový start má i Izrael. Takže asi tolik k proslulému bonmotu "udělejme tečku za koronavirem".
Jenže mi není jasné, proč se operuje počty nakažených. Nakažený neznamená nemocný, a nemocný neznamená hospitalizovaný.
Tyhle noty mi přijdou dost falešné, protože JAR (kde to dá se říci vzniklo) má proočkovanost - držte se - pouhých 32 %, nárůst nákazy "nadzvukový", jenže stejně "nadzvukově" už klesá, a to nejzajímavější: úmrtnost nejnižší za celou dobu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa