Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapec (9) s „covidovým okem“ málem přišel o zrak. Vánoce strávil v nemocnici

Autor: tsv - 
6. ledna 2022
05:00

Devítiletý chlapec z britského Bristolu musel strávit Vánoce v nemocnici. Necelý týden poté, co se nakazil koronavirem, mu extrémně oteklo jedno oko a hrozilo mu oslepnutí. Vědci oční zánět na základě dřívějších studií zařadili mezi vzácné vedlejší onemocnění postihující některé děti s covidem. Chlapcově matce se na facebooku ozvalo několik dalších maminek, které si se svými dětmi zažily to samé.

Zac Morey a jeho rodina se nakazili koronavirem v první polovině prosince. Pozitivní výsledek testu dostal spolu s maminkou Angelou a čtyřmi sourozenci 16. prosince. Chlapec se potýkal pouze s lehkými příznaky chřipky a první týden izolace strávil hraním počítačových her. O šest dní později se rodina nechala znovu testovat a všichni včetně Zaca dostali negativní výsledek.

Ještě ten den ale chlapce začalo bolet levé oko. Jelikož strávil týden hraním her a upřeným sledováním obrazovky, Angela se nad synovým problémem zprvu nijak nepozastavovala a bolest přičítala právě sezení u počítače. „Ale na vánoční večer už to vůbec nevypadalo dobře. Vzali jsme ho do nemocnice, kde byl až do 26. prosince napojený na kapačku s antibiotiky,“ řekla matka serveru Mirror.

Zac Morey (9) byl hospitalizovaný kvůli nebezpečnému zánětu oka vyvolanému covidem Zac Morey (9) byl hospitalizovaný kvůli nebezpečnému zánětu oka vyvolanému covidem | Facebook - Angela Morey

„Větší otok jsem neviděla.“

Zacovi v nemocnici diagnostikovali akutní orbitocelulitidu, což je nebezpečný zánět pojivové tkáně očnice. „Lékaři říkali, že je to alergická reakce na virus, která se vyskytuje u dětí. Říkali, že pokud se to dostane hluboko do oka, může to způsobit slepotu,“ pokračovala Angela.

Zac Morey (9) byl hospitalizovaný kvůli nebezpečnému zánětu oka vyvolanému covidem Zac Morey (9) byl hospitalizovaný kvůli nebezpečnému zánětu oka vyvolanému covidem | Facebook - Angela Morey

„Jeho oko vypadalo, jako by mělo každou chvíli explodovat. Nemohl ho otevřít. Nikdy jsem takový otok neviděla,“ vzpomínala matka. Léčba naštěstí rychle zabrala a chlapec byl hned po vánočních svátcích propuštěn z nemocnice. Lékaři mu ještě před odchodem provedli několik testů a potvrdili, že Zacův zrak poškozen nebyl.

Angela otok vyfotila a snímky zveřejnila na Facebooku s varováním. Ačkoli se s tzv. „covidovým okem“ potýká jen malé procento nakažených dětí, chtěla o něm zvýšit povědomí mezi ostatními maminkami. Pár z nich dokonce v sekci pro komentáře zveřejnilo fotografie svých vlastních dětí, které zánět v souvislosti s covidem postihl také.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

AdamLatta ( 8. ledna 2022 13:20 )

chudák kluk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa