Podle původních plánů z přelomu 70. a 80. let, kdy park Přátelství vznikal, měl mít úctyhodnou rozlohu 23 hektarů. Park nakonec vznikl jen asi na polovině původně plánovaného území, zbytek plochy se měl zastavět jak byty tak například i kulturním domem. To se ale nikdy nestalo a místní si tak zvykli na poměrně rozsáhlé území plné zeleně.

Vykoupit nebo zastavět?

Praze 9 se podařilo všechny pozemky mezi ulicí Jiřetínskou a Lovosickou v roce 2018 vykoupit, aby mohla prodloužit park Přátelství z Proseku na Střížkov. Pozemky vyšly celkově na 175 milionů korun, magistrát na to radnici přispěl částkou 70 milionů. Šlo o vysoké náklady, proto se radnice tehdy obrátila i na své obyvatele s otázkou, zda má pozemky skutečně odkoupit. V anketě se 3787 lidí vyslovilo pro to, aby MČ Praha 9 odkoupila celou nezastavěnou plochu mezi ulicemi Jiřetínská a Lovosická, proti odkupu bylo jen asi 230 lidí, proto se radnice rozhodla do pozemků investovat.

Změna územního plánu

Přestože jsou již přes 3 roky pozemky v majetku Prahy 9, stále jsou v územním plánu vedeny jako stavební. Dokonce i poté, co zde radnice investovala nemalou částku do rozšíření zmiňovaného parku Přátelství.  „Už řadu let visela nad Prahou 9 jako Damoklův meč hrozba, že se u metra Střížkov bude stavět. I když jsme pozemky koupili a letos tam dokončíme park, stále je plocha vedena v územním plánu jako stavební. Iniciujeme změnu územního plánu, aby to už nikdy nehrozilo,“ vysvětluje starosta Tomáš Portlík (ODS).

Park bude hotový v červnu

Starosta předpokládá, že úpravy parku budou hotové do června letošního roku. Na travnaté ploše, která byla léta neudržovaná, by měla vzniknout plocha pro zimní kluziště, dětské hřiště a nebude chybět ani zázemí pro občerstvení. V plánu je také chytré zavlažovaní. „Nově vysazené stromy i další zeleň budou zalévány dešťovou vodou svedenou ze střechy stanice metra Střižkov do retenční nádrže vybudované v podzemí,“ popisuje Portlík. „Ve spolupráci s městskou firmou Technologie hlavního města Prahy v parku také nainstalujeme chytré osvětlení, které pomůže snížit intenzitu tzv. světelného smogu,“ dodává starosta. Bezpečnost zajistí o nově instalované kamery.

Video
Video se připravuje ...

Málokoho by napadlo, že zrovna přes sídliště Střížkov a Prosek, které vznikaly až ve 2. polovině 20. století, vedlo nejstarší nadzemní vedení vysokého napětí v Praze. David Zima

Fotogalerie
18 fotografií