Praha podle navržené dohody přenechá firmě nejprve budovu učiliště nad stanicí metra, výměnou Trigema na město převede náhradní prostory ve vznikající stavbě Zlatý lihovar v Praze 5. Přesunutí školy zajistí na vlastní náklady společnost. Dále je v plánu směna pozemků v okolí metra, za které firma městu podle návrhu dohody poskytne pozemky, byty či jiný majetek v adekvátní hodnotě.

Memorandum, které je zatím nezávazné, by měly obě strany podle radními města schváleného usnesení strany podepsat do konce března. Jeho platnost bude deset let. Trigema koupila projekt nad Invalidovnou od bankovní skupiny Erste Group v roce 2021, podle dřívějších informací chce nad stanicí stavět byty a obchodní prostory. Firma již uzavřela smlouvu o spolupráci s Prahou 8 a zastupitelstvo Prahy loni schválilo pro záměr nutnou změnu územního plánu.

Dohodu s městem kritizoval zastupitelský klub SPD. Popírá podle něj dřívější prohlášení zástupců vedení magistrátu, že město se nebude vzdávat pozemků. „SPD navrhuje společný projekt s developerem, kdy město do projektu vloží pozemky a developer zajistí výstavbu. Městu ale zůstane kontrola nad strategickými pozemky v blízkosti stanice metra,“ uvedl předseda klubu Milan Urban.

Zmínil také, že dohoda počítá s využitím okolních městských pozemků pro výpočet nutného množství zeleně podle územního plánu, což fakticky znamená obcházení pravidel magistrátu. „Je to trik, jak obejít platný územní plán,“ uvedl.

Budoucnost Invalidovny

Praha 8 řeší i budoucnost celého sídliště Invalidovna, které se nachází na východním okraji Karlína a vzniklo v letech 1959 až 1967. Radnice městské části si loni nechala zpracovat jeho studii, která shrnuje plánované soukromé projekty či navrhuje potřebnou občanskou vybavenost.

Podle dřívějších informací má kromě stanice metra nová zástavba vzniknout také ve sportovním areálu Čechie Karlín či v ulici U Sluncové podél železniční trati. Stavět u Invalidovny chce i Národní divadlo, které tam plánuje vybudování servisního centra. Barokní budovu, jejíž jméno stanice metra i sídliště nesou, pak podle dříve zveřejněného návrhu čeká rekonstrukce s moderními přístavbami, kterou plánuje Národní památkový ústav.