O něco dříve, než 10. listopadu Meky Žbirka zemřel, ukázal serveru Pluska.sk svůj krásný londýnský byt. Server poskytl pořízené fotografie i Blesku.

Místo bytu si Žbirkovi nevybrali náhodou. Nachází se totiž v severolondýnské čtvrti Muswell Hill, ve které kdysi žila zpěvákova maminka. „Pro mě je nejdůležitější, že odtud pocházela moje máma, v podstatě se tu narodil můj bratr Jason, takže má pro mě tohle místo velký význam,“ prozradil Meky.

Jeho anglický domov se nachází v typickém cihlovém činžáku z roku 1927 obklopeném zelení. V budově se dokonce dochoval i unikátní původní výtah s vnějšími shrnovacími dveřmi a původními bezpečnostními mřížemi.

Dobrý vzduch na zpívání

Byt Žbirkových je velmi útulný. Vpravo od chodby je kuchyň a na ni navazují ložnice, vlevo od chodby je obývák, který měl prý zpěvák z celého bytu nejraději.

„V tomto bytě jsem už složil nějaké písně, tady jsem se inspiroval, když jsem natáčel album MIRO v Abbey Road. Tady jsem se vždy rozezpíval. A zjišťuji jednu věc - je tu takové přímořské klima, však nejsme daleko od moře, jakoby vlhký vzduch, tak se mi tu dobře zpívá,“ pochvaloval si kdysi, že mu tamní vzduch dělal dobře na plíce.

Není proto divu, že byla místnost zaplněna hudebními nástroji. Nechyběly klávesy či kytara, ale ani sbírka desek a cédéček připravených k poslechu. V krásném okenním výklenku měla rodina televizi.

Stěny Meky ozdobil jak snímky s rodinou, tak i z památných chvil, kterých ve svém životě zažil bezpočet. Nechybí například fotografie z jeho setkání s britskou královnou Alžbětou II. nebo se členem skupiny Beatles Paulem McCartneym.

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka: Jaký byl jeho životní příběh?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka: Jaký byl jeho životní příběh? Videohub

Fotogalerie
106 fotografií