Miroslav „Meky“ Žbirka a Jozef Golonka se znali velmi dlouho. Oba totiž bydleli v bratislavské ulici Februárového víťazstva a jejich byty dělily jen dva vchody. 

Osobnosti, které se nějakým způsobem zasloužily o úspěšnou reprezentaci Slovenska, tehdy dostávaly státní byty. „Žbirkovi mezi ně také patřili, protože Mirův otec, který pocházel z Trnavé Hory, byl vojenským pilotem a bojoval ve druhé světové válce. Právě tehdy se seznámil se svojí budoucí manželkou, Londýňankou Ruth Galeovou, a ona naučila své tři syny anglicky, což bylo v té době něco nevídaného. I proto jsme mu říkali Angličan,“ uvedl Golonka pro slovenský Plus jeden deň

Právě v takzvané „Februárce" se Golonka se Žbirkou poznali velmi dobře. Za domy byl totiž velký dvůr, kde se všichni potkávali. „My jsme tehdy žili jinak, nekastovali jsme se, že já jsem z toho oboru a ty z jiného. Všichni jsme drželi spolu a družili se, i když můj život byl sport a jeho hudba,“ popsal Golonka. 

A právě tam se začal poprvé projevovat i Mirův potenciál. „I Mirovy hudební začátky se rodily právě na našem dvoře, na který jsme měli výhled z naší ložnice a kuchyně. Jednou se tak dívám a Meky sedí na kapotě mého Saaba, kterého jsem ,vyhrál' v roce 1969 ve Švédsku, a brnká si na kytaru. Křikl jsem na něj, co tam dělá, jestli mi chce přelakovat auto? On se jen pousmál a řekl, že se mu nemůže nic stát, že je to pevný plech, ale nakonec přece slezl,“ vzpomínal sportovec. 

V paměti Golonkovi podle jeho slov zůstane Meky navždy zapsaný jako úžasný, talentovaný, inteligentní muž s příznačným suchým anglickým humorem. Trenér s ním navíc chodíval do ikonické hospody Beseda.

Žádné vysedávání u piva se ale tehdy nekonalo. Žbirka tam chodil se džbánkem pro pivo svému tátovi a Golonka posedával, čekal, až mu ho načepují, a s oblibou při tom pozoroval štamgasty. „Jeho odchod mě velmi bolí,“ svěřil se zpěvákův letitý kamarád. 

VIDEO: Zemřel Meky Žbirka (†69): Podívejte se na ukázky z jeho životopisného filmu

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Meky Žbirka (†69): Podívejte se na ukázky z jeho životopisného filmu 

Fotogalerie
98 fotografií