Ve středu podvečer obletěla Slovensko a Česko šokující zpráva o smrti Mekyho Žbirky. Poté, co několik let zápasil s opakujícími se zápaly plic, nakonec zákeřné chorobě – i díky neznámé bakterii, co měl v těle - podlehl. Po interpretovi slavných hitů Biely kvet, Atlantída či Můj svět je tvůj, což je dodnes ústřední melodie seriálu Ordinace v růžové zahradě, zůstala truchlící vdova Kateřina (54) a zpěvákovy tři děti. Kromě Davida a Lindy, které měl se svou „Kathrin“, také Denisa z prvního manželství. Když však zdrcená rodina oznámila detaily posledního rozloučení s Mekym, vypadá to, že se známý zpěvák pohřbu se státními poctami vůbec nedočká!

„Poslední rozloučení s česko-slovenskou hudební legendou Mirem Žbirkou bude ve Velké obřadní síni Krematoria Strašnice v Praze v pátek 19. listopadu ve 14:00.“ Takto o pohřbu největšího českého fanouška kapely Beatles informoval Žbirkův PR manažer Rado Mešša, který s muzikantem spolupracoval více než 15 let. Přestože byl Žbirka Slovák, jeho jméno se hluboce zapsalo do kulturního dědictví nejen Slovenska, ale i naší republiky.

Zdá se však, že Meky pohřeb se státními poctami, tak jako bylo v případě zpěváka Karla Gotta (†80) či herečky Libušky Šafránkové (†68), mít nebude. Podle deníku Nový Čas strká slovenské ministerstvo kultury „hlavu do písku“.

VIDEO: Marian Vojtko vzpomíná na Miro Žbirku (†69): O společných momentech v šatně

Video
Video se připravuje ...

Marian Vojtko vzpomíná na Miro Žbirku (†69): O společných momentech v šatně Petr Macek

„Opustila nás mimořádná osobnost kulturního a společenského života. Z důvodu této smutné události je od pátku 12. listopadu na znamení úcty zpřístupněna dvořana Ministerstva kultury SR k podpisu kondolenční knihy. Svou soustrast vyjádřila také ministryně kultury Slovenské republiky Natália Milanová,“ citoval slovenský deník stanovisko ministerstva, které tak otázky o možnosti zorganizovat pohřeb se státními poctami pro Mekyho ignorovalo a nabídlo pouze kondolenční knihu ve svých prostorách.

A nic zatím neplánuje ani české ministerstvo. Potvrdil to i sám Mešša. „O pohřbu se státními poctami nic nevím, tak předpokládám, že nebude. Zatím nemám žádné takové informace.“

Fotogalerie
67 fotografií