Tehdy ještě mladá a nezkušená studentka gymnázia ve Sladkovského ulici v Praze projevila kuráž a rozhodla se, že pro školní časopis Horizont pořídí interview se slavným hudebníkem Mirem Žbirkou.

Mladá dívka s odvahou překonala řadu překážek včetně profesionálních bodyguardů. „Měla jsem tajný trumf - babička bydlela přímo v areálu Lucerny, a tak jsem díky tomu znala její celé zázemí. I zadní chodbu k šatnám. Takže jsem se za ním vydala do Lucerny, vyhnula se bodyguardům vpředu a vloudila se přímo do Žbirkovy šatny. Dokonce jsem ho už tehdy nedopatřením uviděla polonahého,“ prozradila se smíchem v roce 2018 pro Blesk u příležitosti třicetiletého výročí vztahu.

Mekyho pohledná studentka sice překvapila, z míry se ale vyvést nenechal. „Byli tam ti bodyguardi, a tak jsem si myslel, že by ke mně nikdo bez dohody s manažerem nepronikl. Takže jsem to bral čistě pracovně,“ prozradil zpěvák.

VIDEO: Manželka Žbirky: Bála jsem se, že dostane infarkt!

Video
Video se připravuje ...

Manželka Žbirky: Bála jsem se, že dostane infarkt! David Turek, Aleš Brunclík

„Vlezl jsem do županu a prohodili jsme pár slov. Na rozhovor ale nedošlo, musel jsem té holce říct, že na ni v tu chvíli bohužel nemám čas. Domluvili jsme se, že za mnou přijde druhý den do Kotvy. Tam měla být autogramiáda k mému druhého albu Nemoderný chalan a já si sliboval, že tam bude víc klidu,“ popsal, jak si dvojice naplánovala další setkání.

Meky se pak nechal slyšet, že kdyby Katka do Kotvy tenkrát nepřišla, nezačali by se vídat, on by nejezdil do Prahy a jeho život by se vyvíjel úplně jinak. Jenže ona přišla. A on, ačkoli ji zprvu ani neviděl, její přítomnost ihned zaznamenal. Prostě ho to k ní prý táhlo.

Dohazoval ji bubeníkovi

Na rozhovor ale nedošlo ani tehdy, a tak se dvojice sešla ještě několikrát. Nejprve se ale potkávali jen přátelsky a dlouho si jen tak nevinně povídali. Žbirka měl tehdy novou kapelu, ve které hrál s mladšími hudebníky. Byl o čtrnáct let starší než tehdy osmnáctiletá Katka, ale v kapele měl bubeníka ve studentčině věku, a tak si říkal, že by si spolu mohli popovídat.

Katka ale o bubeníka zájem neměla. „Volali jsme si, párkrát jsme se viděli a mně to pak nějak začalo docházet. Jednou jsem pak seděl na hotelovém pokoji v Hradci. Stýskalo se mi. Pustil jsem se do anglického textu k našemu hitu V slepých uličkách, a ten už byl přímo ovlivněn Katkou! Stačí říct, že to začínalo ,First time I saw you‘ (Poprvé, co jsem tě uviděl) a jmenovalo se to Love song (Milostná píseň),“ prozradil Žbirka Blesku.

A bylo vymalováno. „Tenhle song jsem pak Katce poslal na adresu, kde tehdy bydlela. Pamatuji si to ještě dnes, bylo to Janáčkovo nábřeží 59. Mimochodem, písnička s tím anglickým textem pak skvěle zabodovala na festivalu v rakouském Villachu. Vyhrál jsem tam,“ pochvaloval si.

Katka si podle svých slov nejprve myslela, že si s ní o čtrnáct let starší slavný hudebník jen tak zahrává. Že jde o vážnou věc, pochopila až ve chvíli, když Meky dorazil na její maturitní ples.

Z Bratislavy do Prahy na maturitní ples

„Seděli jsme s kamarádem Rudym v Bratislavě a já říkám: ,Katka má v Praze maturitní ples. Co kdybychom tam zajeli?‘ A Rudy to vzal! Musím k tomu dodat, že já tehdy vůbec neřídil auto, takže to musel celé odšoférovat on,“ popsal spontánní nápad.

„Taky je dobré si uvědomit, že v té době nebylo tak běžné, že by člověk sedl do auta a odjel na otočku do Prahy. Auta byla tehdy o dost jiná - méně pohodlná. Těch tři sta padesát kilometrů z Bratislavy proto bylo jak cesta do Paříže. Ale stihli jsme to včas, na plese se ještě tančilo,“ prozradil. Právě ve chvíli, když se objevil na jejím plese, došlo Kateřině, jak moc vážné to mezi nimi je… A začala jejich velká láska.

Rodiče Katky přitom dlouho nic netušili. Dokonce ani tehdy, když Žbirka vydal píseň s názvem Catherine. Hudebník prý při telefonátech ke Katce domů vždy úspěšně měnil hlas. Po čase ale všechno prasklo a rodiče lásku páru přijali pozitivně.

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka. Videohub

Fotogalerie
52 fotografií