Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Náhlá smrt Žbirky (†69) šokovala i jeho přátele! Slova plná bolesti i krásné vzpomínky

/
  • Smrt Mira Žbirky zasáhla i mnohé slavné osobnosti.
    Aktualizováno - 12. listopadu 2021 ● 10:17
    10. listopadu 2021 ● 19:09

    Celý showbyznys je v šoku! V pouhých 69 letech odešel do hudebního nebe legendární zpěvák Meky Žbirka. Zdrcené reakce slavných na sebe nenechaly dlouho čekat...

  • 1.

    Libor Bouček

    Velmi rychle na Žbirkovu smrt reagoval moderátor Libor Bouček. „Můj příteli, jsi z řady těch, se kterými mám pocit, že náš dialog neskončil, a s chutí jsem se těšil na pokračování. Třeba zítra, kdy jsme měli sdílet pódium. Každé setkání a Tvá věta “zas nemal nikto iný čas!?” a má odpověď, že je to snadný, že jen uvedu tu Žbirku. Tvá vášeň pro fotbal, Tvůj přehled o muzice a o všem. Ta čest sdílet občas šatnu a jen poslouchat. Ty hodiny u rádia ve Tvé společnosti a toho, co máš rád. A najednou ta prázdnota toho, že už si neřekneme nic. Nejen my dva, ale všichni a Ty. Protože kdo jiný má co říct. Tedy měl. Tohle není smutek, ale čistá bolest. Budu se snažit být stejným profíkem, kterého jsi chválil. Budu se snažit o to, abych Tvou vášeň pro Anglii předal synovi. Odešel jsi strašně brzo. Můj příteli, v slzách jen doufám, že John Lennon má konečně nejlepšího parťáka do nebeský kapely. Mám Tě rád a navždy budu,“ napsal na svůj instagram.

     

    Bouček
    Autor: Instagram

  • 2.

    Andrej Babiš

    Smrt legendárního zpěváka zasáhla také premiéra Andreje Babiše. „Čtu, že zemřel Miro Žbirka. Nejdřív jsem myslel, že je to jeden z jeho vtipů. Měl jsem ho moc rád. Jeho písničky jsou moje mládí. A nejsem rozhodně sám. Žili jsme jím všichni. Atlantida je nej. Dovolte mi vyslovit upřímnou soustrast rodině a blízkým. Děkujeme za všechno, Miro,“ napsal na svůj facebook.

     

    Babiš
    Autor: Instagram

     

  • 3.

    Laďa Kerndl

    Odchod kamaráda velmi otřásl zpěvákem Láďou Kerndlem. „Odchodem Miro Žbirky jsem raněn... Pro mě navždy zůstane nesmírně talentovaným a skromným hudebníkem, přátelským kolegou, upřímnou soustrast rodině,“  řekl.

     

    Laďa Kerndl
    Autor: Blesk

  • 4.

    Iva Kubelková

    Smutná je také modelka a moderátorka Iva Kubelková „Jeden z nejlaskavějších, nejvtipnějších a nejmilejších zpěváků, co jsem kdy poznala. Je mi to mooooc líto. Upřímnou soustrast všem jeho blízkým. 🕊“ napsala na instagramu ke společné fotce.

     

    Iva Kubelková
    Autor: Instagram

     

  • 5.

    Mňága a Žďorp

    „Sbohem, kámo!“
    tak se se Žbirkou rozloučila skupina Mňága a Žďorp.

     

  • 6.

    Adam Mišík

    Mekyho odchod zasáhl i mladou generaci. „Tohle strašně bolí. Miro Žbirka byl pro mě umělec, který i v dobách patosu přinášel do česko-slovenské hudby inovaci a nádech světový pop music. Geniální songwriter, úžasný člověk, plný pokory, absolutní legenda. Je mi ctí, že jsem tě mohl poznat, poslouchat tě mluvit o hudbě i o životě celkově. Budeš nám strašně moc chybět,“ napsal na svůj instagram Adam Mišík

     

  • 7.

    Leoš Mareš

    Zprávu o Žbirkově smrti sdílel také šokovaný moderátor Leoš Mareš.

  • 8.

    Jitka Čvančarová

    Na Žbirkovu smrt reagovala také herečka a zpěvačka Jitka Čvančarová„... polykám slzy a svírá se mi srdce... Bolí to...bolí to! Drahý Meky, drahý Miro, duše lidská krásná, děkuji za tolik... děkuji... děkuji,“ napsala.

    Jitka Čvančarová
    Autor: Instagram

  • 9.

    Matěj Ruppert

     

    Matěj Ruppert se ke Žbirkově smrti vyjádřil prostřednictvím videa na svém instagramu. Po celou dobu bylo vidět, že přemáhá pláč. „Teď před chvílí mě nesmírně zasáhla hrozivá zpráva o tom, že nás opustil Meky Žbirka. Člověk, kterýho jsem si nesmírně vážil jako zpěváka, jako muzikanta, jako člověka... Měl jsem tu čest se s ním několikrát potkat a jsem mu vděčnej za to, že byl a jakej byl. Chci vyjádřit hlubokou účast, celé jeho rodině s touhle hrozivou ztrátou. Meky, myslim na tebe a mám tě rád,“ vzkázal do nebe.

     

    Matěj Ruppert
    Autor: Instagram

     

  • 10.

    Zuzana Smatanová

    Smutek vyjádřila i slovenská zpěvačka Zuzana Smatanová. „Meky...! Nemůžu tomu uvěřit... odpočívej v pokoji, budeš nám neuvěřitelně chybět!! Zůstáváš navždy v Tvých písničkách... Ďěkujeme, upřímnou soutrast celé rodině,“ napsala na instagramu.

     

    Zuzana Smatanová oplakává Mekyho Žbirku.
    Autor: instagram

  • 11.

    Kapela Hex

     

    „Obrovská ztráta, člověk, který formoval slovenskou pop-music, osobnost, která bude nesmírně chybět. Zůstáváš navždy s námi, Meky, máme tě velmi rádi. Chtěli bychom vyjádřit upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ zní vyjádření slovenské kapely Hex.

     

    Kapela Hex
    Autor: instagram: Kapela Hex

  • 12.

    Katarína Knechtová

     

    „Nedokážu přestat plakat... Můj přítel, jeden z mála v tomto byznyse, vzor a člověk, který mě měl upřímně rád. Měli jsme společné zážitky, ale i plány do budoucna. Nedokážu tomu uvěřit a nedokážu přestat plakat... Odpočívej v pokoji, drahý příteli. C'est la vie…,“ napsala šokovaná zpěvačka Katarína Knechtová.

     

    Katarína Knechtová
    Autor: instagram: Katarína Knechtová

  • 13.

    Marika Gombitová

     

    Marika Gombitová, s níž Meky Žbirka léta vystupoval, poslala zpěvákovi vzkaz do nebe. „Můj drahý Meky, budeš mi velmi chybět. Jsi v mém srdci navždy. S láskou, Tvoje princezna.“

     

    Marika Gombitová
    Autor: facebook: Marika Gombitová

  • 14.

    Peter Nagy

     

    „„Čo bolí, to prebolí?“... nádherný text krásné písně... Ale v tomto případě to bohužel vůbec neplatí... Meky, děkuji za ty písně a za přátelské setkání na pódiu, ve studiu i smích v zákulisí... Budeš nám velmi chybět... Peter Nagy

     

    Peter Nagy
    Autor: instagram Peter Nagy

  • 15.

    Michal Hrůza

     

    „Některé věci se píšou těžce... Meky odešel... Byli jsme propojeni i muzikantsky... Když jsem po úrazu nemohl asi rok hrát, vzal si mezi sebe kluky z mé kapely, aby to nějak zvládli...Byl to skvělý chlap. Pokusím se taky klukům z Mekyho kapely nějak helfnout...Pozdravuj tam hore Meky a dík za všechny krásné písně, které jsi nám tu nechal...mh“

     

    Michal Hrůza
    Autor: facebook Michal Hrůza

  • 16.

    Lucie Bílá

     

    „Všem nám budeš chybět,“ napsala ke společné fotce Zlatá slavice Lucie Bílá.

     

    Lucie Bílá
    Autor: instagram Lucie Bílá

     

  • 17.

    Petr Janda

    „To byl strašně slušnej kluk, výbornej kolega, parťák, kamarád. Je to nešťastná zpráva. Asi jedna z nejhorších, kterou jsem dostal kdy, takhle blbě. Dneska na koncertě mu zahrajeme jeho oblíbenou Snad jsem to zavinil já, tu měl rád,“ vyjádřil se nešťastný pro magazín Showtime.

    Petr Janda
    Autor: Michal Protivanský

  • 18.

    Bára Basiková

     

    „To je vždycky šok, když se člověk něco takovýho dozví, a hlavně jsem vůbec netušila, že je tak vážně nemocný. Myslela jsem, že se z nemocnice vrátí. V 69 letech, to je prostě strašný. Mám s ním spoustu hezkejch vzpomínek a zážitků...,“ řekla Showtimu Bára Basiková.

    Bára Basiková
    Autor: Pavel Machan, Marek Pátek, Karel Kopáč, archiv

     

     

  • 19.

    Janek Ledecký

    Pro Showtime se ke Žbirkově smrti vyjádřil i zpěvák a skladatel Janek Ledecký. „Já tomu pořád nemůžu uvěřit. Jsem se to dozvěděl až teď večer tady od vás. Jsme spolu ještě před měsícem hráli na koncertě Krále. Nevím vůbec, jak se vyrovnat s tím, že odcházejí takoví frajeři. Jediný, co nás všechny může utěšit, je, že po něm zůstanou ty senzační písničky, který jsou nesmrtelný.“

     

    Janek Ledecký
    Autor: Karel Kopáč

     

     

  • 20.

    Vašo Patejdl

    „Je to pro mě šok a chviku bude trvat, než se z toho vzpamatuju. Samozřejmě je to pro mě velká ztráta, byli jsme kamarádi a je to prostě hrůza. My jsme měli splu v sobotu hrát na 60. koncertu Jardy Ztracenýho... Netušil jsem, že je to takhle vážné a že to takhkle dopadne,“ zazněla v Showtime slova zpěváka Vaša Patejdla.

    Vašo Patejdl
    Autor: archiv Blesku

     

  • 21.

    Tomáš Klus

    „Mistře! Je mi to nesmírně líto.  #MekyNaveky Dobrý, rovný, ryzí. Unikátní humor. Otevřenost. A lidskost. Velký pane, máte můj obdiv a úctu. Protože Vy, protože hudba, protože Vy a Láska. Díky. Nejen za inspiraci. Upřímnou soustrast rodině, “ vyjádřil smutek písničkář Tomáš Klus.

     

    Tomáš Klus
    Autor: instagram: Tomáš Klus

     

     

  • 22.

    Hana Zagorová

    „Je mi to moc líto,“ napsala ke společné fotce Hana Zagorová, která sama nedávno bojovala v nemocnici o své zdraví. Na rozdíl od Mira Žbirky ale zvítězila.

     

    Hana Zagorová
    Autor: instagram: Hana Zagorová

  • 23.

    Zuzana Čaputová

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sdílela spolu s fotografií osobní poděkování Mekymu.

     

    „Svetr, typické brýle a úsměv. Vždy jsem měla pocit, že vůbec nestárne. Texty jeho písní známe všichni nazpaměť. Miloval hudbu, slovenštinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka byl a zůstane legendou.

    Díky jeho nadání zněl slovenský pop i v časech hlubokého socialismu absolutně světově. V hlavě slyším jeho Baladu o poľných vtákoch a jsem vděčná, že tu s námi byl. Od působení ve skupině Modus, přes spolupráci s Marikou Gombitovou, Lacou Lučenicem a i během sólové dráhy vytvořil desítky hitů, které zná celé Slovensko a Česko.

    Miro Žbirka nikdy nebyl nemoderní chlapec, jak to zpíval v jedné ze svých písní. Naše vzpomínky na mládí zůstanou navždy spojené s ním.

    Děkuji, Meky.“

     

  • 24.

    Laco Lucenič

    „…těch 20 roků společného muzikantského života obsahuje 7 intenzivních roků, kdy jsme společně trávili 24 hodin denně. Dvacet čtyři hodin denně skutečného života se vším, co život obnáší… to se nedá vymazat. Bylo to silné, intenzivní, neopakovatelné a zanechalo to nesmazatelnou stopu. Life goes on, bra… even if my citar Antly weeps. .. loe ya,“ napsal Žbirků dlouholetý kamarád, kolega, spoluhráč a někdy i rival Laco Lucenič.

  • 25.

    Pavol Habera

    „My hudebníci sice žijeme své vlastní muzikantské životy, ale vždy se nás hluboce dotkne, když některý z nás odejde. A navíc ještě takto nečekaně a velmi brzo. Tato fotka je z Tokia, kde jsme s Mekym byli týden a bydleli jsme v jednom pokoji. Ty dny byly zábavné – přesně takové, jaký byl i on sám. Koupil jsem si tam kytaru a kdo myslíte, že na ni nejvíce hrál a jaké písničky? Vždy mě něčím překvapil. Škoda, že i nyní. Odpočívej v pokoji, Meky. Upřímnou soustrast celé rodině,“ napsal na instagram zpěvák a muzikant Pavol Habera.  

  • 26.

    Jožo Ráž

    „Meky, odpočívej v pokoji. Modlím se za tebe,“ napsal velmi úsporně hudebník Jožo Ráž

  • 27.

    Zbigniew Czendlik

    „Na nebi se rozvsítila opravdová hvězda. R. I. P,“ napsal kněz Zbigniew Czendlik. 

  • 28.

    Andrej Kiska

    „Mám černý den, má dnes zkrátka černý den,“ začal svou vzpomínku na Mekyho bývalý slovenský prezident Andrej Kiska. „Vytáhl jsem dnes kyataru a zazpíval jsem Mekyho hit svým dětem. Na otázku malého Martínka: Proč zpíváš tuto písničku? jsem jen smutně pokýval hlavou. Starším dětem jsem vysvětlil, že na stužkovém večírku jsem ji zpíval také. Odešla část našeho mládí, ale i dospělosti. Odešel úžasný člověk,“ dodal Kiska.

  • 29.

    Milan Šteindler

    Na zprávu zareagoval i herec Milan Šteindler. Na sociální síti byl stručný, ale sdílel zpěvákovu fotku.

     

     

    Šteindler vzpomíná na Žbirku
    Autor: instagram

  • 30.

    Adéla Gondíková

    Stejně tak stačila jen dvě slova, aby Adéla Gondíková vystihla to, na co mnozí jen mysleli. 

     

  • 31.

    Marek Ztracený

    Pomocí písně se pak rozloučil Marek Ztracený. „Bylo mi ctí Meky.. Šťastnou cestu tam nahoru,“ napsal na faceook k videu, na němž zazpíval Žbirkovu skladbu Fair Play, kde se zpívá, že život „nehrá fér“. „Díky nejen za tuhle píseň,“ dodal Marek.

     

  • 32.

    Olga Lounová

    Stručně na instagramu vzpomínala i Olga Lounová

     

  • 33.

    Marta Jandová

    Slzy neskrývala ani zpěvačka Marta Jandová. „Každý den jsem uváděla Vaší rubriku 'tento song' na rádiu Frekvence 1. Potkávala Vás na různých akcích. Vždy tak milý, skromný a zábavný. Nečekala jsem to. Je to moc brzo! Těšila jsem se, až se vrátíte zpátky. Je mi to moc líto. Budete nám chybět. Moc,“ napsala smutně na instagram.

  • 34.

    Monika Zoubková

     

    Černobílou vzpomínku sdílela také herečka Monika Zoubková z Ordinace v růžové zahradě 2, k níž Žbirka nazpíval ústřední píseň. 

     

  • 35.

    Klára Doležalová

    Srdce bolí také moderátorku Kláru Doležalovou.

  • 36.

    Mirai

    „V létě jsme Tě ještě stihli ve Tvém pořadu a i přes svůj věk jsi i pro nás trochu mladší byl strašně cool. Děkujeme, že jsme měli tu čest,“ zavzpomínali na společné setkání členové kapely Mirai.

  • 37.

    Standa Hložek

    „Byli jsme výborní kamarádi, navštěvovali jsme se s rodinami. Že Meky Žbirka zemřel, tomu se mi nechce věřit. Měl jsem ho strašně moc rád. Byla to moje krevní skupina, byl to opravdu skvělý přítel. Je to rána z čistého nebe. S Mekym jsme hrávali i fotbal s Amforou, projeli jsme spolu celý svět a fakt nám to spolu klapalo. Je to obrovská rána do mého srdce,“ smutnil pro eXtra.cz nešťastný zpěvák Stanislav Hložek.

  • 38.

    Laco Déczi

    „ 'Hele poslouchej, tys mne pekne nas*al.' Meky Žbirka na mne vytřeštil oči a já dodal: 'Protože jsi mi zaplatil víc, než si slíbil.' Takhle začalo naše poslední setkání s Mekym. Vždycky to byl hodnej, skromnej kluk, kterej nikdy nechytil hvězdné manýry. 69 let…ho*no věk. RIP, kamaráde,“ napsal na facebook hudebník Laco Déczi.

  • 39.

    Richard Müller

    „Budeš nám všem chybět. Pozdravuj Johna Lennona,“ napsal slovensky Richard Müller

     

     

     

  • 40.

    Míša Tomešová

     

    „Je mi to nesmírně líto. Šťastnou cestu a děkuji,“ napsala zpěvačka Míša Tomešová.

    Vzpomínky na zesnulého Miro Žbirku
    Autor: instagram

     

  • 41.

    Martin Dejdar

    „Milý Meki, jsou špatný zprávy, blbý zprávy, a kurva blbý zprávy!!!! A tahle je jedna z nejhorších. Byl jsi a zústaneš skvělým člověkem a nezapomenutelným umělcem!! Bylo mi ctí s tebou vystupovat a být ti občas na blízku!! Martin,“ napsal na instagramu herec Martin Dejdar a sdílel video z koncertu Žbirky. 

  • 42.

    Marián Čekovský

    „Budeš nám moc chybět, věřím, že díky tvým písničkám tu s námi budeš nekonečně dlouhou dobu. Rád jsem s tebou hrál na jednom pódiu,“ vzkázal do nebe Marián Čekovský.

  • 43.

    Jana Kirschner

    Stručně se vyjádřila také Jana Kirschner. „Meky…nemám slov. Děkuji ti za všechno,“ ozvala se na instagramu.

  • 44.

    Jaroslav Svěcený

    „Kamaráde můj drahý, děkuji Ti za každou společnou minutu, budeš mně(nám všem) nesmírně chybět. Mám Tě rád…Jarda,“ smutnil také houslista Jaroslav Svěcený.

  • 45.

    Juraj Loj

    „Maestro, vždy jsem obdivoval vaši hudbu. Vaše zhudebnění Jesennej lásky mnohých zasáhlo jako mě kdysi. Je jeseň (podzim) a… Sbohem, Meky,“ napsal herec Juraj Loj, známý především z filmu Šarlatán, kde si zahrál po boku Ivana Trojana.

  • 46.

    Zuzana Mauréry

    „Ach Bože už ho tam máš… Tak lidský, vtipný a moudrý... Z tvého hudebního vesmíru… Když přišel Meky, bylo samozřejmé, že to bude jedinečné a profesionální. Bylo samozřejmé, že když něco řekne, bude to vtipné a trefné, bylo samozřejmé, že to bude přirozené a bude to mít noblesu... Bylo to samozřejmě, že je tu a že je náš. Své okolí většinou vnímáme jako samozřejmost. Buďme vděční. Každý den. Díky za vše, Meky,“ nechala se slyšet herečka, jejíž slova cituje slovenský web Čas.sk.

  • 47.

    David Koller

    „Tak toto mě teda sebralo. Měj se, Meky,“ napsal zpěvák David Koller.

  • 48.

    VIDEO

     

    VIDEO: Zemřel Meky Žbirka (†69): Podívejte se na ukázky z jeho životopisného filmu

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel Meky Žbirka (†69): Podívejte se na ukázky z jeho životopisného filmu 

    Fotogalerie
    50 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

Katarina Kely: Pretože svine nechcù ani tam hore,

(17. 11. 2021 09:32)

Staroduchodce: Vynikající zpěvák, skladatel,.. , žádný politický vlez***ka a vyčůránek, o mnoho lepší umělec a člověk, než jakýsi kvikal a politický vedoucí dalších socialistických vlez***ků, kvůli kterému jsme málem drželi brežněvovský smuteční týden..

(13. 11. 2021 21:26)

begonie: Mira Žbirku mělo mnoho Čechů raději než Gotta - já tedy určitě!!!! Gottovy koncerty ze Slaného s dívkami v několika řadách nad sebou za ním, kdy se každá řada vlnila na jinou stranu a Gottův patetický komentář.... hrůza!!! To se pan režisér Adamec moc nevyznamenal

(11. 11. 2021 08:47)

begonie: Zpráva nás celou rodinu zaskočila a já roním slzy. Několikrát jsme byli na jeho koncertě a vždy to byl velký zážitek. Jeho písničky jsme milovali a budeme samozřejmě milovat dál....ty jsou nesmrtelné......

(11. 11. 2021 08:43)

Ja: pre Slovakov tak ako pre Cechov Karel Gott..a hlavne ziskal si inych uplnou slusnostou, pokojnou povahou, bez manierov, skandalov, s davkou osobiteho vtipu...clovek ludsky, pokojny a slusny, tak spieval, spraval sa a zil...moralny kredit mal urcite vyssi ako Kaja...taka je pravda...R.I.P. Miro

(11. 11. 2021 08:42)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy