Slovenskému deníku SME potvrdil smutnou zprávu zpěvákův PR manažer Rado Messa, který se o smrti legendy dozvěděl od jeho manželky. Miroslav Žbirka se v poslední době potýkal s vážnými zdravotními problémy. Naposledy se fanouškům ozval z nemocnice v polovině října.

„Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na infuzích. Posílejte energii, budu ji potřebovat...“ informoval fanoušky muzikant s tím, že musel zrušit koncert a veškeré další plány.

Pro slovenský deník Nový Čas promluvila jeho žena Katarína, která potvrdila, že za náhlou smrtí zpěváka stojí opakované zápaly plic.

Informace o úmrtí Mekyho Žbirky se následně objevila i na jeho facebookových stránkách. „Zprávy o mé smrti jsou PRAVDIVÉ” to by řekl Meky, kdyby žil...  MIRO ŽBIRKA 21.10.1952- 10.11.2021“ zní oznámení v první osobě, které však pochopitelně na síti zveřejnil ten, kdo spravuje zpěvákův profil.

Zpěvák Miroslav Žbirka jako první Slovák v historii získal Zlatého slavíka a tím se stal zároveň i prvním Slovákem, který v této anketě sesadil z pomyslného trůnu Karla Gotta. Psal se tehdy rok 1982.

Otec Miroslava Žbirky pocházel z Trnavé Hory, matka Ruth Galeová z Londýna. Není tedy divu, že Meky Žbirka začínal na hitech světoznámých kapel The Beatles, The Rolling Stones nebo nesmrtelného krále rokenrolu Elvise Presleyho.

Po krátkých peripetiích v Orchestrech Gustava Broma a Gustava Offermana vstoupil Miro Žbirka do kapely Modus, ze které se v roce 1980 odrazil na sólovou dráhu. S hity Biely kvet, 22 dní či Jesenná láska ovládl nejen nejrůznější soutěže, ale i fanouškovská srdce. Zlidověly i písně Balada o poľných vlakoch, Čo bolí, to prebolí, Atlantida či Sněhulák. Kromě toho si zahrál v muzikálu Neberte nám princeznu.

První velkou cenu si Miroslav Žbirka odnesl s Modem – roce 1977 vyhrál spolu s Marikou Gombitovou a Jánem Lehotským Zlatou bratislavskou lyru s hitem Úsmev. V začátcích sólové kariéry si Miroslav Žbirka vyzpíval zlatou příčku na mezinárodním festivalu v rakouském Villachu. 

Díky své osobitosti, muzikálnosti a melodičnosti textů Miro Žbirka dosáhl na tehdy československého Zlatého slavíka, o něhož Karla Gotta připravil roku 1882. Ve své sbírce má též slovenské Sláviky, a to jak zlaté, stříbrné, tak bronzové. Pětkrát se Miro Žbirka stal Osobností televizní obrazovky. V roce 2007 vstoupil do síně slávy slovenských hudebních cen Aurel.

S první manželkou Helgou Žbirkovou má dceru Denisu. Podruhé se Miro Žbirka oženil v roce 1988. S chotí Kateřinou vychovali dceru Lindu a syna Davida. 

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka Videohub

Fotogalerie
57 fotografií