Muži ve věku 35 a 34 let navštívili v polovině srpna jednu ze zlatnických dílen v Praze 6. Prodejci jeden z nich nejprve ukázal syntetický smaragd zapečetěný v krabičce s falšovaným certifikátem, který měl zaručit pravost kamenu. Na krabičce byla uvedená cena více než 250 000 korun a muž tento kámen nabízel za 80 000 korun. „Lákavé nabídce poškozený neodolal a vydal požadovanou finanční hotovost,“ uvedl mluvčí.

Během následujících dvou dnů odkoupil prodejce další dva kameny za bezmála 150 000 korun. „Na poslední schůzku si přivedl falešný prodejce druhého muže, který se vydával za majitele kamenů a barvitě vysvětloval poškozenému, jakým způsobem tyto drahé kameny nakoupil a jaký je jejich původ,“ sdělil Hrdina. Muži si dohodli odkup všech nabízených drahokamů za milion korun a termín dodání.

Poškozený ale začal o pravosti kamenů pochybovat. Nahlásil proto událost na policii. Kriminalisté pak podle znaleckých posudků zjistili, že jde o syntetické smaragdy, jejichž cena se pohybuje okolo tisíce korun za karát. Cena přírodních kamenů je přitom v rozmezí sto až dvě stě tisíc korun za karát. Policisté za několik dní oba muže dopadli, zajistili také nabízené kameny i falešné certifikáty.

„Apelujeme na případné zájemce o tuto komoditu, aby si vždy řádně ověřili pravost kamenů a certifikátů u odborného specialisty a nenaletěli tak podvodným prodejcům,“ dodal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Podvodníci nabízeli falešné drahokamy, přišli si na statisíce. Policie České republiky

Fotogalerie
6 fotografií