Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soud rozplétá milionové podvody s kompenzačními bonusy. Páru hrozí až 10 let za mřížemi

Aktualizováno -
13. září 2021
14:20
Autor: ČTK, Slávka Červená - 
13. září 2021
10:50

Zlínský krajský soud se v pondělí začal zabývat kauzou muže a ženy, kteří jsou obžalovaní kvůli fiktivním žádostem o vyplacení kompenzačních bonusů. Peníze bonusů byly určeny pro podnikatele zasažené opatřeními proti šíření koronaviru. Dnes před krajským soudem stanuli Jan Š. (39) a Nikola B. (24). Dvojici hrozí za podvod pět až deset let vězení. Jde zřejmě o první případ podvodů s kompenzačními bonusy, který loni policie rozkryla.

Podle státního zástupce Martina Malůše se Jan Š. a jeho tehdejší družka Nikola B. pokusili loni od státu prostřednictvím 358 žádostí neoprávněně získat téměř 15,7 milionu korun.

„Jsem nevinná. Vůbec jsem se o to nezajímala. On byl jednatel, firmy, myslela jsem, že vše je v pořádku. Žili jsme spolu dva roky, dávala jsem mu i své peníze. On sázel,“ řekla žena. „Dvojice žila v Jablonci nad Nisou.  O podnikatelích z různých krajů republiky si zjistila identifikační údaje a fiktivně pak žádala o kompenzace. Vypláceli se těm, jejichž podnikání pozastavila nebo omezila nařízená opatření,“ uvedl žalobce Martin Malůš. Dvojice založila 104 e-mailových adres, 41 účtů a zaslala 358 žádostí na finanční správu. Chtěla získat 15,7 milionů. Vyplacen byl ale jen milion. „Vypovídat nebudu, ale co řekla Nikola, je pravda. Je nevinná,“ řekl Jan Š. u soudu.

Podvody  v době nouzového stavu

Její výpověď Šimulák označil za pravdivou, žena podle něj nic nespáchala. Blesku sdělil, že se ocitl na dně. Firma mu krachovala. „Když si myslíte, že se to zvládne, že už to bude lepší, najednou konec. Jen dluhy. V prosinci 2019 jsem provozoval firmu – staral se o důchodce a rozvážel obědy. Na finančním mi nikdo nedokázal poradit. A tak jsem přišel na to, jak je jednoduché toho systému zneužit. Necítím se být vinný, i když jsem. Chci ten nejvyšší trest. Proč bych si za státní peníze nemohl odpočinout v base. Jsem kuchař, dobře jim navařím a budou mě mít rádi,“ řekl.

Podvody muž se ženou podle obžaloby páchali i v době nouzového stavu. „Princip spočíval v tom, že si v podstatě náhodně na internetu vybírali různé podnikatelské subjekty, zjistili si jejich iniciály a následně prostřednictvím e-mailů u správců daně žádali o výplatu jednotlivých kompenzačních bonusů,“ uvedl Malůš.

Dvojice si podle něj tipovala podnikatele z různých krajů. Žádosti o vyplacení bonusů podávali  bez jejich vědomí, používali účelově založené bankovní účty a e-mailové adresy, uvedl žalobce. Hlavní líčení soud odročil na 4. října.

Kompenzace za to, že stát omezil či zakázal podnikání

Z loňského vyjádření zástupců policie vyplývá, že v kauze bylo zahájeno první trestní stíhání v souvislosti s kompenzačními bonusy v České republice. Stát bonusy vyplácel osobám samostatně výdělečně činným a společnostem, jejichž podnikání omezila nebo pozastavila opatření přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru. Dvojici policisté zadrželi loni v srpnu na Jablonecku. Případem se zabývali na základě oznámení Finančního úřadu pro Zlínský kraj.

Kuriozní případ tohoto muže řešil v květnu pražský městský soud. Jménem Andreje Babiše s doporučením prezidenta Zemana žádal Ministerstvo zdravotnictví o 49 milionů s tím, že prioritu má doplnění státních skladů pomůckami. Na to se ale přišlo hned a byl odsouzen na pět let. 

Finanční správa do letošního 6. září vyplatila u kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky 44 miliard korun a vyřídila zhruba 2,4 milionu žádostí. Bonus, který je podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, začala správa vyplácet živnostníkům a dalším podnikatelům s příchodem první vlny epidemie koronaviru v roce 2020. Byla to kompenzace za to, že stát omezil či zakázal jejich podnikání opatřeními proti šíření koronaviru. Loni na jaře i při druhé vlně od podzimu bonus činil 500 korun za kalendářní den, v únoru 2021 pak Sněmovna schválila novou podobu kompenzace, která byla navýšena až na 1000 korun denně.

Podle údajů z konce prázdnin podala Finanční správa do 20. srpna v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu 126 trestních oznámení, škodu vyčíslila na 61,8 milionů korun. Zároveň správa vyzvala k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 22 478 případech za 398,4 milionů korun. Z této částky již do té doby správa získala 389,6 milionů korun.

denisz ( 13. září 2021 15:49 )

Bylo správné, že v kompenzacích byla vláda obezřetní, hlavně pro ty co stejně krachovali. Jen nezodpovědná opozice tlačila na okamžité vyplácení peněz. Ted je jejich příznivec za podvody před soudem. . .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa