Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko nemá aktualizaci pandemického plánu, přiznal Babiš. Jak postupuje v boji s koronavirem?

Autor: ČTK, ČTK - 
6. května 2021
21:15

Česko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemá zpracovanou aktualizaci pandemického plánu pro epidemii koronaviru. Postupuje se podle doporučení mezinárodních organizací a odborných skupin, řekl Babiš ve Sněmovně. Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Jakuba Michálka, jak bude Česko postupovat proti epidemii při případné další podzimní vlně.

„Není zpracován plán strategie aktuálně přímo covid-19, ale v řešení této nemoci se postupuje podle doporučení ECDC (Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí), Světové zdravotnické organizace (WHO) a odborných skupin, aby bylo zajištěno komplexní řešení pandemie,“ uvedl Babiš.

Aktualizace pandemického plánu bude podle premiéra možná až po analýzách a vyhodnocení všech aspektů protiepidemických opatření „včetně nastavení optimální očkovací a testovací strategie“. Aktualizace pandemického plánu, který byl původně zaměřen na chřipkové onemocnění, by se měla týkat nejen nemoci covid-19.

Babiš: Určitě budeme lépe připraveni

Plán podle Babiše zohlední, „koho budeme perspektivně očkovat“ a jakými vakcínami. Další očkování by mělo být spuštěno pravděpodobně od října, řekl premiér.

Michálek namítl, že alespoň provizorní aktualizace pandemického plánu s jasnými pokyny by byla lepší než další improvizace. „Určitě budeme připraveni lépe, než tomu bylo doposud,“ slíbil Babiš.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky  - ČTK
Video se připravuje ...

Premiér uvedl, že se připravuje také aktualizace strategie testování. Premiér počítá s tím, že by byly pro občany zdarma nejen antigenní testy, ale i přesnější PCR testy. Loni testování na nový typ koronaviru stálo podle Babiše 7,1 miliardy korun, letos v lednu to byla zhruba jedna miliarda korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa