Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pytláci pobili vzácné langury: Ve volné přírodě jich zřejmě žije už míň než tisíc

Autor: ČTK - 
19. října 2021
11:47

Pytláci ve Vietnamu zastřelili pět kriticky ohrožených langurů. Informovala o tom agentura AFP, podle níž jsou tyto opice z čeledi kočkodanovitých často zabíjeny pro maso. Části jejich těl se také využívají v tradiční medicíně.

Vietnamská policie usmrcená zvířata našla při pravidelné pochůzce v provincii Quang Ngai ve střední části Vietnamu. Podle vietnamských úřadů se jednalo o langury šedonohé (Pygathrix cinerea), které žijí výhradně v lesích v centrálním Vietnamu. Pytláci z místa uprchli; na místě po nich zůstala motorka, náboje a tlumiče.

Ekologická organizace Fauna & Flora international (FFI) uvádí, že ve světě přežívá již jen necelá tisícovka langurů šedonohých. Jiné organizace zabývající se ochranou životního prostředí se domnívají, že jejich počet může být o něco vyšší, protože některé oblasti s výskytem langurů nebyly ještě podrobně prozkoumány.

"Languři jsou pravidelně obětí ilegálního obchodu s volně žijícími živočichy. Jsou vyhledáváni kvůli masu, tradiční medicíně a jako domácí mazlíčci. Ohrožuje je rovněž odlesňování," píše FFI.

Na základě Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES) je langur šedonohý řazen mezi kriticky ohrožené druhy, tedy do nejvyšší kategorie ochrany. Podle vietnamských zákonů může pytlákům za zabití langurů zmíněného druhu hrozit až sedmileté vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání