Skákání přes zídku a zábradlí, přebíhání přes silnici i koleje tramvajové zastávky nebo bloudění v podchodu. Neduhy, kterým chodec čelí na rohu náměstí Jiřího z Poděbrad. Zdrojem problémů je křižovatka rušného bulváru Vinohradská a menší ulice náměstí Jiřího z Poděbrad. Technická správa komunikací hl. m. Prahy se rozhodla umístit na začátku jednotlivých ramen křižovatky nové přechody. Chodci se po nich projdou zhruba v půlce listopadu. 

„Konečně zde přejdeme silnici jako v moderním městě a v Praze bude zase o jednu komplikaci pro chodce méně. Tentokrát v samotném srdci Vinohrad,” říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě). Než se uskuteční velká rekonstrukce ulice Vinohradské, půjde pouze o provizorní přechody. Následně je vystřídají přechody klasické, které v místě už zůstanou. Řidiči se však nemají čeho bát. Provoz na Vinohradské prý přechody nijak neomezí.

Větší změny

Podle TSK vyjdou samotné přechody na nižší desítky tisíc korun. Dalším nákladem bude dlouhodobě plánovaná obnova signalizace křižovatky pro zajištění bezpečnosti provozu, během které se nové přechody vyznačí. „Vedlejším nákladem budou i provizorní přístupy k přechodům a zpevnění povchů, aby se k přechodům pohodlně dostali například lidé vycházející z metra,“ sdělil Blesku Ondřej Chlupáček, asistent náměstka Scheinherra. Součástí prací bude též úprava tramvajové zastávky. 

Zatím žádná kolize

Nejvíce lidí přechází silnici po tom, co vystoupí z tramvaje. Jeden z cestujících přechází silnici dokonce dvakrát denně. „Nepamatuji si, že by se mi při přecházení stala někdy nepříjemná situace, ale jsem rád, že tu přibude přechod,“ myslí si Adam Call, Australan žijící v Praze.

Další kolemjdoucí, Slečna M. A., také silnici párkrát přebíhala, ale vždy bezpečně. Z nových přechodů má radost. „Super, myslím si, že to je dobrý nápad.“ Podle studenta Ondřeje bude situace na křižovatce bezpečnější a přehlednější. „Auta to možná chvilku zdrží, je však otázka, co je lepší. Jestli krátké zdržení, nebo riskování, že chodec skončí pod autem,“ dodává.

Video
Video se připravuje ...

Riskantní přecházení silnice Jan Dařílek

Fotogalerie
8 fotografií