Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Vážná nehoda Lukášovi (22) změnila život: Tříměsíční kóma a ochrnutí na polovinu těla

Autor: VaB - 
22. října 2021
05:10

Postavíme ho na nohy a rozchodíme, slibují rodině. Lukáš (tehdy 20) měl v listopadu 2019 vážnou nehodu. Utrpěl vážná zranění, se kterými ho vrtulník transportoval do nemocnice v Praze. Tři měsíce byl ve vigilním kóma, teď potřebuje rehabilitovat, aby se mohl znovu postavit na nohy. Ochrnul totiž na polovinu těla.

V listopadu 2019 se Lukášovi (22) změnil život. „Váš syn měl vážnou dopravní nehodu. Byl proto letecky transportován na traumatologické oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze,“ řekli stručně policisté mamince Evě.

Mladík jel s kamarády na snídani, nikam ale nedojeli. Na kruhovém objezdu v Poděbradech ve směru na Prahu měli vážnou nehodu. Z té si Lukáš odnesl těžká poranění hlavy, teď je kvůli tomu odkázaný na nepřetržitou péči ostatních. První tři měsíce ležel v UVN ve vigilním kóma. V tomto stavu má pacient otevřené oči a vzbuzuje tím dojem, že vnímá. Nijak ale nemluví a stejně tak nereaguje na okolí.

Denně u něj byla maminka a doktoři. Celou léčbu pak zkomplikovala pandemie covidu-19. Nemocnice se pro veřejnost uzavřely, komunikace mezi Lukášem a maminkou Evou tak mohla probíhat pouze online. A to vzhledem k jeho stavu nebylo vůbec ideální.

Radikální změna

Když se vše neustále opakovalo, maminka se rozhodla, že skončí v práci a Lukáše si vezme domů. „Přestože je domácí péče velice náročná, mamince se podařilo hned několik úspěchů. Mladý muž je teď o 13 kilo těžší – při odchodu z nemocnice vážil při výšce 186 cm pouhých 43 kg,“ popisují na stránkách Donia. Díky maminčině péči se zbavil tracheostomické kanyly, která zajišťovala průchodnost dýchacích cest a také uměle zavedeného vstupu do žaludku.

Ochrnul na polovinu těla

Lukáš ochrnul na levou část svého těla, je proto přáním maminky, aby se jednou znovu postavil na nohy. V tom by jim mohla pomoci Neurorehabilitační klinka AXON. Ta má s poškozeným mozkem u pacientů velké zkušenost.

„S léčbou pacientů po dopravních nehodách máme bohaté zkušenosti a vynikající výsledky. Proto můžu s klidným svědomím říct, že pokud Lukáš začne intenzivně cvičit, tak ho nejen postavíme na nohy, ale také znovu rozchodíme,“ říká primářka kliniky AXON Jarmila Zipserová.

Část léčby zázračně zaplatila pojišťovna, další část ale musí uhradit rodina. Jde o půl milionu korun a nejde jen o jednu sérii terapií, s ohledem na Lukášův stav jich musí být hned několik. Podpořit Lukáše můžete zde„Věřím, že zázraky se dějí. Jsem si jistá, že to společně zvládneme a proto všem, kteří chtějí Lukášovi pomoci v jeho cestě za svým cílem vrátit se do normálního života, z celého srdce děkuji“ vzkazuje na závěr maminka Eva. Díky rehabilitacím se dostavuje ohromný pokrok.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi