Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Praze ubývají volná lůžka pro covidové pacienty. Situace se mění každou hodinu

Autor: ČTK - 
17. února 2021
17:59

Některé pražské nemocnice už mají jen jednotky volných lůžek pro pacienty s nemocí covid-19. Volné kapacity se snižují a situace se někdy mění i z hodiny na hodinu. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK poskytli mluvčí nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví dnes uvedlo, že v Praze a Karlovarském kraji je nyní méně než deset procent volné kapacity lůžek intenzivní péče v nemocnicích. V hlavním městě bylo volných k úternímu odpoledni 59 lůžek.

„Kapacita volných lůžek pro covid pacienty se pohybuje v řádech jednotek a mění se to prakticky každou hodinu. Možnost uvolnit další oddělení není otázka volných lůžek, ale je potřeba k nim mít i vyškolený personál a ten nemáme,“ napsala ČTK mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Pavlína Danková. Podle ní se u personálu situace mění, někteří zdravotníci se vracejí do práce po neschopence.

VFN: Jen dvě volná lůžka na JIP

Z 512 standardních lůžek s kyslíkem mají ve Všeobecné fakultní nemocnici volných 24. Na jednotkách intenzivní péče je situace horší, tam jsou volná dvě lůžka ze 119. V případě umělé plicní ventilace je volné jedno místo ze 47. „Jednáme denně v rámci nemocnice o aktuálních kapacitách lůžek v návaznosti na počty pacientů a v závislosti na počtech personálu, který máme k dispozici,“ napsala ČTK mluvčí Marie Heřmánková.

Téměř vyčerpanou kapacitu má i Fakultní nemocnice Bulovka. Volné jsou pouze jednotky lůžek. „Nemáme možnost otevřít další lůžka, máme velkou kapacitu už teď, cca 180 lůžek,“ uvedla mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Přibývají vážné případy

V Ústřední vojenské nemocnici se místa pro lidi s covidem-19 také zaplňují, situace je podle mluvčí Jitky Zinke podobná té, která byla loni v listopadu a letos začátkem ledna. V posledních dnech přibývá pacientů s nemocí covid-19, kteří jsou ve velmi vážném stavu.

Nemocnice zatím má dostatečný počet intenzivních lůžek i pro pacienty, kteří nejsou nakaženi covidem-19. Vzrůstá ale obsazenost standardních lůžek, nyní je podle mluvčí volná necelá pětina z těch, které jsou určeny pro covidové pacienty. „Předpokládáme v nejbližších dnech plnou obsazenost a v případě pokračujícího nárůstu případů budeme aktivovat přes dvě desítky dalších standardních lůžek,“ uvedla Zinke.

e.lesanova ( 17. února 2021 18:28 )

Takže můžeme "fajn" lyžovačku + akce omezenců ze Chcípl pes, považovat za "úspěšnou"??? Do toho ještě blekotání Hřiba a hejtmanky Peckové, jak je, chudáky, k prodloužení nouzáku "přinutila" vláda

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa