Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš ruší „strašně drahou“ polní nemocnici v Letňanech. Podle Zemana je to předčasné

Aktualizováno -
31. ledna 2021
19:27
Autor: ČTK - 
31. ledna 2021
18:10

Na konci října byla v pražských Letňanech postavená polní nemocnice, kdyby se koronavirová situace výrazně zhoršila. Jenže nemocnice nebyla vůbec aktivována a v neděli večer ve videu na svých sociálních sítích řekl premiér Andrej Babiš (ANO), že končí kvůli finanční neúnosnosti. Prezident Miloš Zeman řekl pro Frekvenci 1, že ukončení nemocnice je předčasný krok. Stát dosud jen za pronájem ploch zaplatil bez DPH 51 milionů korun.

Záložní nemocnici nechal podle Babiše stát zřídit v době, kdy bylo hospitalizováno více než 8000 lidí, z obavy, že ve standardních nemocnicích nebude dostatečná kapacita. „Teď to končí, protože zkrátka finančně je to neúnosné. Není to o tom, že by nebyli zdravotníci. Pokud by to bývalo nastalo, tak bychom to určitě zvládli,“ reagoval na výpověď náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého, podle nějž byl důvodem ke konci polní nemocnice nedostatek zdravotníků. Pokud by se situace se zdravotníky zlepšila, doporučil posílit kapacity normálních nemocnic. 

K ukončení smlouvy a uklizení polní nemocnice se vyjádřil i prezident Miloš Zeman, podle kterého je to předčasný krok. „Zatímco obdobná polní nemocnice v Brně tam bude a bude z ní očkovací centrum, tak ta pražská nemocnice, která mimochodem byla v majetku miliardáře a obnovitele Občanské demokratické aliance pana Sehnala, který za to pobíral poměrně tučný bakšiš, tak tato pražská organizace bude pravděpodobně zrušena. Nic proti tomu, možná to brněnské bude stačit,“ řekl pro Frekvenci 1 Zeman.

Smlouva na pronájem prostoru by měla podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) skončit k 6. únoru. Záložní nemocnice v Brně nadále zůstane. Stát provozovateli letňanského výstaviště dosud za pronájem zaplatil 50,9 milionu korun bez DPH. Smlouva byla v listopadu prodloužena do konce února. Pokud by tedy pronájem skončil podle kontraktu, musel by stát zaplatit dalších 13,7 milionu korun bez DPH. Pakliže bude smlouva ukončena k 6. únoru, měl by stát doplatit necelé tři miliony.

Očkování v Letňanech?

Záložní nemocnici v Letňanech armáda postavila kvůli podzimnímu zhoršování situace ve zdravotnických zařízeních. Sídlí v halách letňanského výstaviště. Postarat se může o 500 pacientů. Podle dřívějších informací mohla být využívána pro následnou péči, umístěni by v ní tak byli pacienti s covidem-19 na doléčení. Sloužit také mohla pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domovů důchodců. Na místě by podle původních plánů byli nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které by armáda v případě aktivace stáhla z jiných nemocnic. Oficiálně spadá pod fakultní nemocnici Bulovka.

Video Podívejte se do polní nemocnice v Letňanech: Tady pomůžou, až bude v Česku s covidem nejhůř - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Blatný zároveň v pátek uvedl, že místo není vhodné pro zřízení očkovacího centra. Vláda v polovině ledna schválila vybudování velkokapacitního centra v O2 universum v pražské Libni. Na starosti ho bude mít pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), armáda povolá na pomoc vojáky. V plánu je podle tehdejšího Babišova vyjádření očkovat až 10.000 lidí denně. Náklady na vybudování centra se odhadují na 11,8 milionu korun, uvedl tehdy Blatný. Stát bude platit pouze za energie, pronájem prostoru bude zdarma, uvedl Babiš. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

krapotkin ( 1. února 2021 13:13 )

Proč by ji nezrušil ? Kamarádíček si nahrabal miliony a co víc mu stačí ke štěstí ? Snad jen oprátka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa