Hasičská stanice má v Holešovicích opravdu dlouhou historii, dřevěné montované domky, které sloužily jako zázemí, tu vznikly v roce 1942, tedy v době protektorátu. Je skoro až s podivem, že v podstatě v nezměněné podobě tu hasičská stanice fungovala až do nedávna. V roce 2013 byly pozemky, které patřily Praze, převedeny na stát a ten tak mohl začít připravovat rekonstrukci zmiňované stanice, kterou provozuje.

Projektová příprava výstavby nové stanice byla zahájena v roce 2015 a o dva roky později vydal Stavební úřad Ministerstva vnitra ČR stavební povolení na celý areál hasičské stanice Holešovice. Samotná stavba první etapy, která zahrnovala vybudování objektu centrální výjezdové stanice, byla zahájena 1. září 2019. Nyní je stavba téměř dokončena a její předání do užívání Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy je naplánováno na 18. listopadu 2021. Náklady na stavbu činily 367,3 milionu korun, a byly vyčleněny ze státního rozpočtu.

Zajišťuje obrovské území

Hasičská stanice v Holešovicích má na starosti rozsáhlé území, které zahrnuje městské části Prahy 7, 8 a 9 a dokonce i Prahy 1. Pod palcem tak budou mít prakticky celou severní část Prahy včetně menších městských částí Praha-Troja, Praha-Dolní Chabry, Praha-Ďáblice, Praha-Březiněves a Praha 18. Navíc se v této oblasti nacházejí i sídliště s velkým množstvím obyvatel jako jsou Bohnice, Čimice, Kobylisy, Prosek, Vysočany nebo Letňany.

 „V současné době je stanice zkolaudovaná, teď nás čeká ji ještě vybavit nábytkem. Jako jediná také má zázemí pro potápěče, ti zde budou mít uloženou výbavu a mohou si zde také doplnit kyslíkové lahve,“ řekl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

„Je důležité, že holešovičtí hasiči mají konečně zázemí, jaké si zaslouží. Nejen pandemie nám ukázala, že jednotky integrovaného záchranného systému a to včetně hasičů jsou především v krizových situacích velmi důležitou součástí společnost,“ upozornil náměstek pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (STAN).

„Moc rád bych poděkoval především hasičkám a hasičům, kteří zde sloužili i v těch naprosto nevyhovujících podmínkách. V budoucnu je zde naplánováno i sídlo záchranné služby, což přispěje k lepší koordinaci mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému,“ doplnil kolegu radní a starosta Městské části Praha 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Fotogalerie
68 fotografií