Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jedete na dovolenou? Tohle je ode dneška jinak! ...navrátilce z Řecka čeká izolace

Autor: bel - 
26. července 2021
05:00

V pátek české úřady přeřadily několik oblíbených dovolenkových destinací – mezi nimi Řecko či Španělsko – mezi rizikové země. To pro české turisty znamená velké komplikace při návratu!

S účinností ode dneška jsou Nizozemsko, Španělsko a Baleárské ostrovy považovány za země s velmi vysokou mírou rizika nákazy. Mezi vysoce rizikové země nově ale patří i oblíbené Řecko, Portugalsko, Malta či Kanárské ostrovy. V obou případech to pro Čechy, kteří se z těchto zemí vracejí – a nemají ukončené očkování nebo nemoc neprodělali v posledních 180 dnech –, znamená nástup do pětidenní karantény. Tu ukončí až negativní PCR test.

Chorvatsko „polevuje“

Mezi zelenými zeměmi, tedy s těmi s nízkým rizikem nákazy, patří našinci vyhledávané Chorvatsko. Před návratem do Česka tak lidem stačí vyplnit příjezdový formulář a do pěti dní po návratu absolvovat PCR nebo antigenní test. Chorvaté navíc oznámili, že prodlužují dobu platnosti očkování ze 7 na 9 měsíců po druhé dávce. „Češi naočkovaní mezi prvními na začátku roku tak budou moci nadále cestovat do Chorvatska s očkovacím certifikátem,“ oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (37, ČSSD).

K zeleným zemím se ještě řadí např. Slovensko, Itálie, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Bulharsko či Slovinsko.

Mykonos v době pandemie koronaviru Mykonos v době pandemie koronaviru | Reuters

Co vás čeká po Řecku

Pro červené a tmavě červené země na cestovatelské semaforu, tj. s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy, platí následující podmínky pro návrat:

  • Před návratem do ČR se vyplňuje příjezdový formulář.
  • Nutné je podstoupit ještě před cestou antigenní nebo PCR test, pokud k návratu lidé použijí hromadnou dopravu. Pro ně platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci.
  • V případě návratu do ČR individuální přepravou není třeba dělat test před cestou, ale je nutné se testovat nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po návratu. Do doby výsledku PCR testu je nutná samoizolace.

Samoizolace se nevztahuje na plně očkované a lidi po covidu.

V očkování jsme podprůměr

V očkování proti koronaviru je Česko ze zemí EU na 18. místě, tedy pod průměrem. Kompletně naočkovaných je v ČR 42,5 procenta obyvatel, přičemž evropský průměr je 45,7 %. Nejlépe je na tom Malta, kde bylo plně naočkováno skoro 83 procent obyvatel. Na druhém místě v EU je Maďarsko s 55,5 % naočkovaných a poté Španělsko, kde je plně naočkováno přes 54 % obyvatel. Nejméně plně naočkovaných je pak v Bulharsku (12,9 %) a v Rumunsku (24,8 %).

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

hades ( 26. července 2021 16:02 )

Nějaký relevantní odkaz na ten zisk?

hades ( 26. července 2021 15:59 )

Opravdu?

Psaly to na nějakém alternativním webu?

hades ( 26. července 2021 15:57 )

Tak pozoruji, že můj oponent byl smazán.

To se tedy musel hodně snažit.

hades ( 26. července 2021 13:53 )

Podle komentářů se dá poznat i inteligence, vzdělání komentujících.

Ty jsi měl vekou výhodu, že jsi mohl už na základce legálně na pivo. V šesté třídě ti už bylo 18 let.

A IQ? Odhadnul bych ho na 3. Žížala má 5.

hades ( 26. července 2021 13:49 )

Tak seď doma ve stodole a nadávej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa